Kerncentrales

Zaterdag rond 18u is de kernreactor Doel 1 stil gelegd. Het zoveelste incident met onze verouderde kerncentrales. Dat is al de derde reactor die stilgelegd wordt in een maand tijd (Doel 4 en Tihange 2 werden ook allebei stilgelegd wegens respectievelijk een lek en een brand). Al deze incidenten deden zich voor in niet nucleaire gedeeltes van de centrales. Gelukkig maar, want een lek of een brand in het nucleaire gedeelte zou waarschijnlijk direct het einde van de reactor betekenen.

Dit bewijst voor sommige mensen niet dat er iets mis is met de veiligheid van onze centrales. Maar zelfs als je voorstander bent van nucleaire technologie, zelfs als je je geen zorgen maakt over nucleaire problemen, dan nog vind je bevoorradingszekerheid belangrijk. Niemand wil black-outs, niemand wil dat er energie-onzekerheid is in België. Zelfs als al deze incidenten zich voordoen in niet-nucleaire gedeeltes blijft het zo dat de reactor op dat moment geen energie produceert. Als ouderdom een indicatie is voor problemen is deze reeks van problemen geen uitzondering maar een voorhoede. Je moet niet anti-nucleair zijn om tegenstander te zijn van deze kerncentrales.

Er is nu besloten om de centrales 10 jaar langer open te houden, maar men heeft het nog steeds niet over wat er in de plaats komt. Zelfs als je een nucleaire aficionado bent moet je hier toch ook vragen bij hebben? We voeren de hele tijd het debat voor of tegen de huidige centrales. Maar dat is een debat waar we voorbij moeten. Iedereen, zelfs binnen de huidige regering, begint te beseffen dat die centrales vroeg of laat moeten sluiten. Het is dus tijd dat iedereen de kaarten op tafel smijt en zegt hoe (en niet of) de kerncentrales vervangen moeten worden. Want energiebevoorrading is niet iets dat je vandaag beslist en er morgen staat. Zowel in Finland als in Frankrijk loopt de bouw van EPR kerncentrales uit tot respectievelijk 11 en 10 jaar. Met andere woorden: als je fan bent van nucleaire energie is het nu het moment om naar buiten te komen en voorstellen te doen. Want als het debat over de vervanging van de kerncentrales over 5 jaar begint woeden is het te laat om het te hebben over kernenergie. Het feit dat de nucleaire lobby (nucleair forum) het altijd hebben over het behoudt van de kerncentrales en niet hebben over nieuwe laat zien dat ze niet voor kernenergie zijn, maar voor GDF Suez (Electrabel).

We moeten het hebben over alternatieven zodat we de huidige kerncentrales zo snel mogelijk kunnen sluiten. En we moeten het er nu over hebben, niet over 10 jaar want dan is de enige optie opnieuw deze kerncentrales openhouden.