Culturele tegenstellingen met een goede dosis seks

Recensie ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje

Deze ontwikkelingsdrama is een echte aanrader voor mensen met een ruime verbeelding. De seksuele avonturen laten je fantasie op hol slaan. David Samuels weet niet goed wat hij moet doen na zijn middelbare school. Zou hij gaan studeren of wil hij direct gaan werken? De Nederlander lijkt door zijn zwarte kapsel op een Marokkaan en bovendien heeft hij sympathie voor zwarte vrouwen met dikke borsten. Zijn zoektocht naar waar hij thuis hoort zal de lezer van het begin tot het einde fascineren.
Het boek won de Gouden Uil in 2009 en de Inktaap in 2010.

In de wijk Oud-Zuid in Amsterdam speelt het verhaal zich voornamelijk af. Daar komt de titel vandaan. Het is een plaats waar je alleen ‘echte’ Nederlanders tegenkomt en David zal daar verandering in brengen. Hoewel hij zich aangetrokken voelt tot zwarte dames, zaait zijn vorige relatie met Naomi twijfel over welk soort vrouw nu bij hem hoort.

Twee verhaallijnen

David ontmoet zijn zwarte parel: Rowanda, de Queen van de Bijlmeer, in het begin van het verhaal. Als zij intelligent was had het verhaal waarschijnlijk niet lang geduurd. Ze was dan ‘de vrouw van zijn dromen’ zoals men dat wel eens durft omschrijven.

Naomi, het meisje uit Oud-Amsterdam, was zijn vlam tot hij zijn diploma secundair onderwijs haalde. Doorheen het verhaal denkt hij regelmatig terug aan die relatie maar ook aan de seksuele avonturen die ze samen beleefd hebben. De twee verhaallijnen wisselen elkaar op gepaste manier af. De lezer wordt zo geconfronteerd met de twijfels die David heeft.

Seks

Wie niet beter weet zou het boek aan kinderen geven als handboek seksuele opvoeding. Heel veel hoofdstukken ademen geslachtsgemeenschap. Het is overdreven om David een nymfomaan te noemen maar hij is absoluut niet vies van betalen voor een lekker nummertje. Zijn vrienden spelen hier ook een belangrijke rol in.

Je moet niet denken dat het alleen maar seks met één vrouw is. Vuijsje trok zijn stoute handschoenen aan en beschreef een aantal momenten die veel mensen waarschijnlijk nog nooit zelf ervaren hebben. Als echte rokkenjager gaat David meermaals op zoek naar stevige beurten en ervaringen die verder gaan dan een triootje.

Humor

Als zoon van een Nederlandse tv-programmamaker leeft David in een nette omgeving. Zijn negerin moet dus tot een bepaalde klasse van intelligente vrouwen behoren. En dat terwijl de naam Rowanda is afgebeeld op haar gouden gebit. Pogingen tot kennismaking met de families zorgen voor ludieke momenten die de lezers aandacht er bij houden.

Hoewel hij onzeker is over waar hij thuis hoort, begeeft David zich vaak op vreemde bodem. Zijn zoektocht naar de ideale vrouw begeeft zich voorbij de Nederlandse grens. De aardige opbouw van het buitenlands avontuur laat de geestigheden dan ook goed tot zijn recht komen.

Het boek confronteert ons met de hedendaagse problemen. Nochtans is Robert Vuijsje er in geslaagd om een ietwat onverwachts einde te schrijven. Met het afwisselen van de verhaallijn, een aantal stomende scènes en een portie lol wil je dit boek het liefst in één ruk uitlezen. Het is een prachtig debuutalbum van Vuijsje.
Like what you read? Give Thomas de Ruiter a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.