15 verhalende boeken rond autisme

© Tistje.com

(1) Het Rosie Project / Graeme Simsion (Luitingh-Sijthoff, 2016)

Een extreem intelligente man met Asperger, die genetica onderwijst aan de universiteit, gaat op zoek naar de perfecte partner. Vertaald uit het Engels. Zie Librarything en Goodreads. Opgevolgd door Het Rosie Effect (zie Librarything en Goodreads)

(2) De andere zoon / Jodi Picoult (House of Books, 2014) (vertaling van House Rules)

Een 18-jarige jongen met het syndroom van Asperger staat terecht voor moord, maar vanwege zijn intelligentie wordt zijn stoornis niet herkend. Zie Librarything en Goodreads.

(3) De lange weg naar huis / Rupert Isaacson (Cargo, 2015)

Reisverslag van echtpaar dat genezing zoekt voor hun autistische zoon bij de Bosjesmannen in Afrika, een Kuku Yalanji-healer in Australië en een Navajo-sjamaan in Noord-Amerika. U kan meer lezen op De Autismeacademie en op Paardvisie .

(4) In mijn hoofd ga ik onder water / Hind Fraihi (Manteau, 2015)

De Belgische freelance onderzoeksjournalist Hind Fraihi (Marokkaanse roots) verhaalt puur beeldend over de belevingswereld van haar zesjarige zoon met ASS en hoe zij zelf en de omgeving daarop reageren. En passant levert zij forse kritiek op het hulpverlenerscircuit. Zie ook haar stuk ‘de wereld door de ogen van mijn zoontje van zes’ in de krant De Morgen

(5) De Groene Eend / Manu Causse (Signatuur, 2017)

Isaac, een jongen met autisme, maakt moeilijk contact. Zijn vader probeert tevergeefs met hem te communiceren. Tot Eric de Citroen 2PK, ‘de eend’ van zijn oom erft. Als Isaac de auto ziet, lijkt hij voor het eerst te reageren. Eric ziet het als een teken en besluit tegen de wil van zijn ex Isaac mee te nemen. Achternagezeten door de politie ondernemen vader en zoon een tocht die hun leven voorgoed verandert. Voor meer, zie onder andere de recensie van Bettina schrijft of de leeservaringen van Chantal op haar site Hoofdstuk 12.

(6) Kleine wonderen / Stephanie Knipper (A.W. Bruna, 2017)

Een emotionele roman over het belang van familie en over de bergen die mensen kunnen verzetten om hun geliefden te beschermen. In de stijl van Kristin Hannah. Meer weten? Ga eens kijken bij Biebmiepje!

(7) Mijn vriend Henry / Nuala Gardner (Van Holkema en Warendorf, 2014)

Biografie van een autistische jongen die via zijn hond contact weet te maken en te onderhouden met de samenleving. Geïnteresseerd? Autisme,wat? weet er meer over. Het origineel is Engels en A friend like Henry getiteld.

(8) Boulevard van de vrijheid / Leopold Kirsch (Manteau, 2015)

Gregoire, een autistische man van rond de veertig jaar, heeft atijd samen geleefd met zijn bazige moeder, die altijd samen met hem met een vaste regelmaat naar de winkel gaat. Na vijftien jaar besluit zijn moeder het sociale isolement te verbreken. Dan gebeurt er van alles. Een eenvoudig maar briljant geschreven roman. Mijn persoonlijke voorkeur. Verder lezen? Lees bijvoorbeeld de recensie in De Standaard. Zie ook de positieve reacties op Goodreads.

(9) Shtum / Jen Lester (Luitingh-Sijthoff, 2016)

Noodgedwongen moeten Ben en zijn autistische zoon Jonah intrekken bij Bens bejaarde vader — drie generaties mannen die niet kunnen of willen praten. Terwijl Ben daarnaast nog worstelt met bemoeizuchtige maatschappelijk werkers, ontdekt hij stilaan wat hem te doen staat. Voor meer informatie zie Goodreads, de (Engelstalige) recensie in The Guardian, en op Chicklit.

(10) Ginny heeft gelijk / Benjamin Ludwig (Harper Collins, 2017)

Ginny is veertien jaar, autistisch en enorm gehecht aan rituelen. Wanneer ze bij haar derde pleeggezin min of meer kan thuis komen, begint ze aan een zoektocht naar haar biologische moeder. Als je meer wil weten over dit boek, kan je, behalve het gaan halen (in de bib of in de boekhandel) natuurlijk ook een recensie lezen, zoals hier: Mybooksandlife (Nederlandse site) en Leestafel.

(11) Billy de kat / Keith Stuart (Harper Collins, 2016)

Als een autistisch jongetje een kat als vriendje krijgt, opent zich de wereld om hem heen. Een boekrecensie kan je lezen op Psyblog.nl.

(12) Pauwl:roman / Erik Jan Harmens (Lebowski, 2017)

Het tragische verhaal van Paul, een man met autisme, in korte stukjes verteld, tot op een dag de hagedis van Paul verdwijnt, en hij langzamerhand aan niets anders meer kan denken. Een recensie kan u lezen in De Volkskrant, op Tzum, Medisch Contact,

(13) Iris Grace: het waargebeurde verhaal van een bijzonder talentvol meisje / Arabella Carter-Johsnon (Kosmos Uitgevers, 2016)

Door de vriendschap met haar kat, ontwikkelt de zeer implosieve Iris, die autisme heeft, zich stilaan en ontdekt ze haar mogelijkheden met verf, haar gevoel voor kleur en haar impressionistische stijl. Over Iris Grace kan je meer vinden op haar site, in dit artikel in The Telegraph en op Goodreads.

(14) Verbonden met jou / Gea Veldkamp (Zomer en Keuning, 2015)

Een jonge vrouw komt er steeds meer achter hoe zwaar het leven met een man en een zoon met autisme is, maar ze probeert haar gezin niet uit elkaar te laten vallen. Over dit boek kan je o.a. lezen bij Marjon.

(15) Ben je blij? / Gitta Veraart (Rap, 2015)

Persoonlijk relaas van een moeder over de opvoeding en ontwikkeling van haar inmiddels 14-jarige zoon met autisme. Als je meer wil weten, kan je een leesverslag (in het Nederlands) lezen op MixedGrill. Het interview op NPO kan je beluisteren, of het interview hieronder bekijken.

Like what you read? Give @Tistje a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.