Hoe je een elektronica beurs in China leuk maakt!

Joost, Roby en Max bezochten namens Tosti Creative onlangs Shanghai. Samen met drie andere marketing/media ondernemers deden ze in een kort weekje de CES aan, de consumenten elektronica beurs van Azië. Vrij paradoxaal eigenlijk dat de digitale/elektronica wereld zich presenteert op een fysieke beurs. Toch zou het moeten werken, ieder jaar wordt enorm uitgekeken naar de onthullingen op de Las Vegas editie van CES. Hoe zou dat in China zijn? Druk en chaotisch, was onze eerste indruk. Max Pater schreef een verslag!

Een mega grote stand van Huawei (spreek uit als wa-wei) verwelkomde ons in beurshal 1. Let op mensen: Huawei is de shit in China en gaat volgens insiders komende jaren groter worden dan Apple en Samsung in Europa. Fun fact: 98,6% van de aandelen van Huawei zijn in handen van de werknemers; niet alleen innovatief op technisch vlak dus. So far voelt het wel nog behoorlijk copycat, de roségoud en black metallic laptops lijken akelig veel op de laatste Macbooks.

De eerste beurshal is verder gevuld met home entertainment, smart home en 3d printing. Onze belangrijkste reden van bezoek was inspiratie, maar de ‘wow’ factor viel aanvankelijk toch een beetje tegen. Hoogtepunt van hal 1: Joost zien haperen op een elektrisch skateboard.

Hier moet meer uit te halen zijn, concluderen we al na deze eerste van vijf hallen. Daarom bedenken we maar een challenge. Alles wordt immers leuker met een spelelement en competitie. In de volgende hal krijgen we 15 minuten om alle drie de allervetste innovatie te vinden waar wij vanuit Tosti Creative eventueel wat voor kunnen betekenen in Europa. START! We sprinten alle drie een andere kant uit in de hal en kijken meteen met een heel andere blik naar het aanbod. Zonder twijfel sla je de crap over en scan je razendsnel naar de juweeltjes.

Precies 15 minuten later rennen we naar ons rendez-vous om vervolgens in 1 minuut de ideeën te pitchen. Joost begint, hij heeft het commercieel bekeken en komt met een super simpele gadget: magnetische oordopjes, wat in massa geïmporteerd zou kunnen worden als fashionable en handige gadget.

Ik ben iets heel anders tegengekomen: een DNA-app platform. Stuur eenmalig je DNA in, en download apps door derden ontwikkeld die analyses en adviezen ontwikkelen op basis van jouw DNA en bestaand onderzoek. De populairste apps gaan bijvoorbeeld over etniciteit en afkomst. Waar komt jouw DNA vandaan? (Zie ook deze briljante campagne over dit onderwerp van Momondo). Andere apps gaan over skin treatment of voedingsadvies op basis van jouw DNA. Een prachtig voorbeeld van de mass-customization trend waarbij aanbod helemaal op jouw aangepast wordt. Ook wel eng ergens, wanneer komt de eerste app die op basis van jouw DNA de kans op borstkanker voorspelt? En hoe gaan verzekeraars daar mee om?

Roby heeft een heel ander product gevonden, vrij praktisch: een digitaal deurslot. Niet super innovatief, maar wel mega relevant en opkomend vanwege Airbnb en andere shared space concepten. Verstuur je Airbnb gast een tijdelijke code waarmee ze zichzelf je huis in laten. Opties met irisscan en vingerafdruk zijn er natuurlijk ook. Ze zijn pas net begonnen in Europa en zoeken nog partners voor launching strategy. Iets voor ons?

Kut. Roby wint. Althans, dat bepaalt de meerderheid van stemmen, 2 tegen 1, alleen ik stem voor mijn eigen pitch. Omdat Roby zijn idee zo concreet is. Ok, zit wat in, dus als prijs gaan we daar nog eens langs om extra informatie en contacten in te winnen. Wordt vervolgd!

Hal 3! Hier komen we terug met speelgoed waarbij kinderen met elektronische sensoren leren om te gaan, inlegzooltjes met sensoren voor gezonder lopen en super custom oordopjes (laat je oren 1x scannen en de oordopjes worden perfect op maat gemaakt). Ook in de volgende hallen lijkt het ‘wel geinig’ gehalte hoog, maar vragen we ons af of de verschillende robots, drones en wearables ons echt verder gaan helpen. Na veel plezier vanwege de challenge, verlaten we de CES toch een beetje teleurgesteld. En met een gelijkspel, we hebben alledrie 1 pitch gewonnen 🙂

Belangrijkste les? Challenges maken alles goed, dus mochten creativiteit en inspiratie even op een laag niveau zijn, formuleer een spel en zie het verschil. Een tijdloos inzicht waar generaties kinderen mee opgevoed zijn, maar ook op een elektronicabeurs in China prima werkt.