Wat met al die coronatijd ideeën? 5 tips om ze niet verloren te laten gaan.

Twisted Studio
3 min readMay 30, 2020

Overal zien we snelle oplossingen opduiken om corona-proof verder te gaan met ons leven. Voor ons, service designers met een missie in sociale innovatie, is het geweldig om te zien. Rapid prototypes noemen wij dat. Maar hoe weet je of iets echt een goed idee is? En hoe maak je het af als een pro? Hieronder 5 maal de essentie van wat we in deze coronatijden willen meegeven aan de hardwerkende vernieuwers in onderwijs, de zorg, kmo`s, en eigenlijk alle diensten overal.

1. Documenteer

Wees een on-the-go-documenteerder. Hou een boekje post-its bij en schrijf per post-it een gedachte die je wil onthouden: een quote van een gebruiker over je dienst, een observatie die je maakt, een gedachte die je hebt bij je werk. Maak foto’s en kleine video’s van zaken die je opvallen, van iets dat niet goed werkt of juist wel. Een op eerste zicht kleine gedachte kan later dat gouden idee ingeven.

‘Het plexi scherm tussen twee bureaus doet ook dienst als boodschappenbord.’

‘Sommige ouders vragen ondersteuning van de school om hun kinderen voor te bereiden op een schooldag met mondmaskers.’

Een eenvoudige research wall van post-its
Om het even waar kan je je gedachten op post-its bijhouden. Belangrijk is dat je de essentie noteert en daar goed overzicht van kan houden.

2. Itereer: stop niet bij je eerste idee

Plak je post-its en foto’s op een muur of raam. Of zet ze online op een Jamboard, Miro (onze favoriet), het Belgische Tuzzit of nog iets anders. Doe dat als team en vertel elkaar wat je inzichten erbij zijn. Bedenk samen wat oplossingen zouden kunnen zijn. Hoe meer ideeën hoe beter. Beslis wat je in een volgende stap wil uitproberen en waarom. Blijf dit doen tot wanneer jij en gebruikers ervaren dat de nieuwe manier van werken goed zit. Af en toe een uurtje hiervan en je doet wonderen.

Onze ouders zien een nood aan begeleiding om om te gaan met het nieuwe normaal. Oplossingen: Een spel? Opdrachten via tablets doorheen de eerste schooldagen? Een ontdekkingstocht doorheen de vernieuwde school?

De crazy 4: 4 ideeen in de vorm van een schets op 4 minuten
Vier ideeen om lagere schoolkinderen te leren omgaan met het nieuwe normaal. Uit een workshop van Twisted Studio.

3. Probeer snel en goedkoop iets uit

Steek niet teveel tijd en geld in je nieuwe ideeën. Probeer ze eerst even uit. Leef je uit op karton of met krijtstiften op plexi (zo charmant). Pas als het werkt, is het de moeite om er meer tijd in te steken. Tijd teveel had je toch al niet.

papieren prototypes als resultaat van een ideatie-workshop door Twisted Studio
Papieren prototypes geshowd door deelnemers van een van onze workshops

4. Bekijk alles altijd — a l t i j d — vanuit het perspectief van je gebruiker

Je student, de ouder van je leerling, je patient, je bewoner, je klant. Iets mag nog zo coronaproof zijn, als je dienst zijn essentie verliest, dan werkt het nog niet goed genoeg. Omgekeerd ook. Je mag nog zo’n coole dienst hebben, als het niet veilig voelt, dan werkt het niet. Waarom kwamen je gebruikers bij jou terecht nog voor corona? Hoe kan je hen op een nieuwe en veilige manier nog steeds dat bieden? Sociale innovatie ontstaat vaak vanzelf als je de mens centraal zet.

5. Gooi overboord wat vroeger ook al niet werkte.

Dit is je kans :D

Lees meer over de projecten en methode van Service Design, Human Centered Design en Twisted Studio op www.twistedstudio.be .

--

--

Twisted Studio

We help your organisation develop services bottom-up. We look for opportunities for social innovation. We use human centered design methods.