Userfull lanceert prototype voor ‘focus booth’

Emails, telefoontjes, whatsappjes, social media updates, collega’s: we worden continu overspoeld met impulsen die onze aandacht telkens wegleiden van waar we mee bezig zijn. De gevolgen op vlak van productiviteit spreken boekdelen, maar ook voor onze gezondheid is deze ‘input overload’ nefast. Dat er iets moet veranderen, is duidelijk! Digital detox? Ja, zelfs als IT-integrator ondersteunen wij de idee om het aantal digitale touch points te verminderen! Maar onze innovatiegerichte bedrijfscultuur heeft ons ook doen buigen over het vraagstuk hoe technologie nu net een faciliterende rol kan spelen in dit verhaal. Het antwoord vonden we in de ‘focus booth’: een ruimte waarin kenniswerkers zich volledig kunnen afzonderen in een setting die voor hen een ‘state of concentration’ oproept waarbij ze hun aandacht helemaal kunnen focussen op het klaarkrijgen van een grote opdracht zoals een offerte, analyse, rapport, en dergelijke.

Eindeloze mogelijkheden

In de bergen waar een kabbelend riviertje je innerlijke rust bezorgt, op het strand waar de ruisende golven je helemaal zen maken, in het bos waar de fluitende vogeltjes en de knisperende bladeren een glimlach op je gezicht toveren, in een zuiders theehuis waar de muziek je in een ontspannen ‘state’ brengt: in no-time, bevind je je in de sfeer die jij op dat moment nodig hebt om in volle concentratie te gaan. Van Nepal naar Brazilië, van het plaatselijk bos naar Marokko: zonder verre verplaatsing, met slechts één muisklik, waan je je voor enkele uurtjes in jouw geprefereerde omgeving.

Wat vindt neuropsychologe en expert in ‘attention management’ Elke Geraerts van het concept?

‘When hunting for an elephant, do not get distracted chasing rabbits’: met deze quote pleit Elke in haar boek ‘Het Nieuwe Mentaal’ voor focus, dus wij waren enorm benieuwd naar haar ervaring.

“De focus booth creëert eigenlijk een soort van aandachtsritueel. Op het moment dat je beslist van binnen te gaan, conditioneer je je brein om te zeggen: nu gaat het erom, nu ga je je één of twee uur écht focussen en je gaat al die afleiders weerstaan, geen konijnen meer, de waan van de dag, de emails, de telefoontjes, allemaal even buiten deze booth en focussen op die ene prioriteit die je wilt afwerken.’ Ik denk dan ook dat heel veel bedrijven dit in de toekomst op de werkvloer willen installeren want aandacht is nu eenmaal ons nieuwe IQ geworden en onze aandacht wordt enorm gechallenged. Deze booth is de perfecte plek om tot rust te komen.”

Gedeelde credits

Voor de realisatie van de focus booth, konden wij rekenen op de expertise en hulp van Bene Office Furniture. We werkten reeds met hen samen voor de inrichting van ons nieuwe kantoorgebouw in Boom, waar we ondertussen een jaar vertoeven. Bene is een internationale speler in de creatie van inspirerende werkomgevingen die de efficiëntie en effectiviteit van de medewerkers bevorderen. Wij voelen een enorme klik met hun visie op het nieuwe werken en het is dan ook vanuit gedeelde passie dat de focus booth in enkele weken tijd tot stand is gekomen.

Next steps

Na de positieve reacties op het prototype willen we de filosofie erachter in de toekomst nog verder doortrekken. Doordat de focus booth de grenzen van de fysieke locatie waarop je je bevindt wegneemt, willen we ook de mogelijkheid om internationaal samen te werken met collega’s verder uitwerken. Anders dan bij video-of teleconferencing, wordt dankzij de drie schermen het gevoel gecreëerd dat je met je collega’s in dezelfde ruimte zit. De verbondenheid is veel groter en de interactie verloopt veel vlotter: tussendoor even chatten, instant documenten delen en tonen, even lachen en weer verder werken. Het ene moment zit je in meeting met een Indiër, een Griek en een Argentijn, het volgende moment ben je terug helemaal bij jezelf in de door jouw uitverkoren sfeer.

Meer informatie over de focus booth? Mail naar experience@userfull.be