Hoofdpijn-Paul

Weinig wordt Trump bespaard: een boze brief van Republikeinse prominenten die de geldkraan willen dichtdraaien is nauwelijks verwerkt of het dubieuze verleden van campagnestrateeg Paul Manafort duikt op. Hij gaf politiek advies aan Viktor Yanukovich — de pro-Russische president in de Oekraïne die, met Manaforts hulp, in 2010 dat presidentschap won. Sterker: Manafort heeft ruim 12 miljoen dollar (cash) aangenomen van de man die zich heeft teruggetrokken op Russisch grondgebied. Een betaling die het Anti-Corruptiebureau in de Oekraïne onderzoekt.

Erg? David Kramer, adviseur Buitenlandse Zaken en Oekraïne-expert voor onder meer George W. Bush denkt in The Guardian van wel: “Advising Yanukovych is like putting lipstick on a pig.” Yanukovisch was volgens Kramer “someone who was involved in massive corruption and had blood on his hands.”

Manaforts zaken met Yanukovisch bindt Trumps campagne nog steviger aan Vladimir Poetin. Trump vindt dat de Krim Russisch grondgebied is en wil niet automatisch Navo-leden te hulp schieten die worden aangevallen. Twee standpunten die heel precies in Poetins straatje passen, waarschuwen experts. En twee levensgevaarlijke opmerkingen gezien de uiterst gespannen sfeer in Oost-Europa. Beide standpunten, beweren zowel Democratische als Republikeinse buitenlandexperts, leggen een bom onder internationale vrede en veiligheid en schaden direct Amerikaanse belangen.

Trumps recentere opmerking dat Japan haar eigen boontjes moet doppen en zichzelf desnoods moet weren met atoomwapens, was al een hoofdpijndossier. Manaforts zaken met onder meer Yanukovich, maar ook, in 1985, met de Filipijnse dictator Marcos en zijn betrokkenheid bij een schimmig verkiezingsschandaal in Frankrijk, maakt het allemaal niet eenvoudiger. En dat terwijl Manafort na het vertrek van zijn voorganger Cori Lewandowski, orde op zaken moest stellen.

Lewandowski was er zondag als de kippen bij om op zijn twitteraccount te linken naar het onderzoek door de New York Times. Het verraadt de animositeit tussen Lewandowski en Manafort. De agressieve stijl van de eerste stuitte Manafort tegen de borst. Met behulp van Trumps kinderen pleegde Manafort een coup en werd de nieuwe campagneleider. Hij beloofde rust en orde in de campagne te brengen en Trumps retoriek bij te stellen. Tot zover zonder weinig succes.

Het is overigens opvallend dat Lewandowski de onthullingen over Manafort keurig doorgeeft, maar ook kritiek op de krant van zijn voormalige werkgever herhaalt. Beide tweets passen echter naadloos in zijn straatje — ook na zijn vertrek zet hij de strijd tegen Manafort voort. Die houding tekent het team dat van de kandidaat Trump president Trump moet maken: zowel binnen de Republikeinse Partij als binnen de directe kring rond Trump is het hommeles. Niemand krijgt nog de deksel op de beerput en dat met nog 87 dagen te gaan. Trump staat op grote achterstand. <<