Wat heeft u gevormd?

Succesvol leider worden, begint bij jezelf (leren) kennen.

Kan je de persoon, gebeurtenis of andere invloed identificeren die je heeft gevormd als leider en als persoon? Afgelopen week las ik een artikel van Harvard Business Review (HBR) en werd ik getriggerd door deze openingszin. Want wat maakt nu de persoon die je bent en de leider die je bent?

Ruim een jaar geleden reisde ik door Cambodja en toen sprak ik met Mike Rios, een Amerikaan die in Cambodja mede-eigenaar is van een marketingbureau voor goede doelen. Hij is tevens een begenadigd spreker, wat wel blijkt uit zijn TedX-talk. In die TedX-talk gaat hij in op de gestelde vraag, wat vormt je als persoon en hoe dat anderen kan beïnvloeden, en hij besprak de ‘quarterlifecrisis’ (ja mannen, de jongere variant van de welbekende midlifecrisis). En hoe dat de passie in jezelf aan kan wakkeren.

Een TedX-talk die zeker het bekijken waard is. Want Mike legt op een sprekende manier uit hoe een persoon je tot daden kan zetten die vervolgens weer anderen beïnvloeden. Iedereen heeft mensen in zijn leven die hem of haar vormen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk je vriend(in), ouders, grootouders, broers/zussen en vrienden, en misschien ook wel die inspirerende docent of bekende persoonlijkheid. Daarnaast zijn er de gebeurtenissen die invloed hebben op je persoon, zoals een overlijden, een ziekte, of zoals in mijn geval de scheiding van mijn ouders.

“Zelfbewust zijn is een sleutel tot succes.”

Die momenten en mensen heeft iedereen. Maar om beter te functioneren moet je juist die omstandigheden die je gevormd hebben herkennen en erkennen. Dat zijn niet altijd leuke momenten, maar ze maken wel wie je bent. In het artikel in HBR wordt ook gesteld dat mensen die veel bereiken een innerlijke stem hebben waar zij naar luisteren. Afgaan op je passie en wie je bent. “Zelfbewust zijn is een sleutel tot succes.” Door je zelf te kennen en dat vuur van de passie in jezelf aan te wakkeren en te laten branden moet je dus goed weten wie je bent.

“Iemand die zijn interne kompas volgt kan een authentieke leider worden.”

Door jezelf goed te kennen, kun jij voor jezelf je unieke ‘true north’ bepalen en het pad daar naar toe volgen. Zoals Bill George omschreef in zijn boek: ‘Your True North’, want elke persoon heeft een uniek kompas. Wanneer je dat interne kompas volgt, kun je een succesvolle authentieke leider worden. Je moet jezelf dus kennen en je kompas en passie volgen. We moeten volgens Bill George ook niet vergeten dat wanneer je niet weet waar je naar toe gaat, elke weg je daar zal brengen.

Het erom dat je je sleutelmomenten in je leven kent. Dat je weet wat die invloed daarvan is op jou, op je handelen en uiteindelijk op de invloed die het heeft op anderen. Het helpt je met het beter onderkennen van je sterke punten en zwakheden. Wanneer je dat inziet bij jezelf heb je een bron van de passie die je vormt en die je (hopelijk) terugziet in je leven.

Dus wat zijn de mensen en gebeurtenissen in jouw leven die je gevormd hebben tot de persoon die je nu bent?

Marten ten Kleij