Victor Ponta: In Europa exista si e nevoie de idei de stanga

Discurs sustinut de Victor Ponta la lansarea Fundatiei Stanga Democratica

Ma bucur ca la o dezbatere despre valorile stangii vedem o sala plina si oamenii in picioare. Asta e un lucru destul de bun — daca as fi citit anumite comentarii, credeam ca nu mai e nimeni de stanga in Romania si totusi cred ca sunt mult mai multi decat se credea initial.

Vreau sa-l felicit pe Victor si pe toti colegii care au avut initiativa acestei fundatii pentru ca este o mare necesitate de a asigura un cadru in care pot avea loc asemenea dezbateri, un cadru in care sa se vorbeasca despre valori, despre idei de stanga, despre proiecte concrete, un cadru pe care viata politica si cea mediatica nu il pot oferi, cel putin nu in aceasta perioada. Poate in viitor se va intampla acest lucru, azi, categoric nu, fiind mult prea prizonieri in evenimentele de zi cu zi.

Vreau sa ii multumesc in mod special lui Massimo D’Alema pentru faptul ca si-a facut timp sa participe la lansarea acestei fundatii. Dupa cum stie, este unul dintre oamenii politici pe care i-am admirat foarte mult si de la care m-am inspirat, reprezentant al unei generatii de aur pentru social-democratia europeana, da la Tony Blair la Gerhard Schröder.

Stanga, social-democratia inseamna mult mai mult decat partidele care se numesc de stanga sau social-democrate

Cu atat mai mult multumesc ca este azi aici, mai ales ca stiu foarte bine, am avut ocazia de mai multe ori sa particip la evenimentele organizate de FEPS, si Massimo D’Alema se lupta in continuare pentru doua cauze extrem de importante: in primul rand, pentru a arata ca in Europa exista si e nevoie de idei de stanga. In mod oarecum paradoxal, probabil stiti, in acest moment, din cele 28 de tari ale Uniunii Europene, numarul sefilor de guvern social-democrati si socialisti este egal cu cel al sefilor de guvern din Partidul Popular: 11 si 11. Ar trebui sa fie un gen de echilibru. In realitate, majoritatea covarsitoare a politicilor la nivel european sunt mai degraba inspirate de catre Partidul Popular European si reflecta aceasta putere in deciziile care se iau. Aici sustin in totalitate ceea ce spunea Massimo D’Alema despre necesitatea ca noua Comisie Europeana sa fie o comisie politica care sa promoveze valori cu adevarat europene si nu doar ale unui singur partid european.

A doua cauza pe care o imbratisez si pe care Massimo D’Alema o reprezinta la nivel european este aceea de a dovedi ca stanga, social-democratia inseamna mult mai mult decat partidele care se numesc de stanga sau social-democrate. Si asta cred ca este valabil azi mai mult ca altadata si in Romania. Sunt convins ca oamenii care cred si se regasesc in valorile de stanga, in valori social-democrate sunt mult dincolo de Partidul Social Democrat, pe care il reprezint si din care fac parte.

Mai este o realitate pe care, de asemenea, trebuie sa o tratam ca atare: societatea romaneasca inseamna mult mai mult decat ceea ce vedem in fiecare zi la televizor. Societatea romaneasca si preocuparile trebuie sa fie dincolo de preocuparile de zi cu zi ale guvernarii. Pana la urma, liderii politici sunt, intr-un fel, captivi, pentru ca, ori de cate ori vrem sa ne referim la lucruri mari, importante, generale, intotdeauna intrebarea este „cum comentati ce s-a intamplat azi” sau „ce-o sa faceti maine”.

Vreau sa spun cum vad eu optiunile Romaniei din punct de vedere politic si ideologic si pentru 2016, si pentru anii care urmeaza. O guvernare cum e cea pe care noi o asiguram de trei ani cu siguranta ca nu poate fi doar o guvernare bazata doar pe ceea ce inseamna valorile clasice ale stangii. Mai mult, mi-am dorit sa dovedesc ca o guvernare social-democrata, de stanga, nu inseamna in niciun caz ineficienta economica, dimpotriva.

Romania are nevoie nu doar de o guvernare de zi cu zi, dar mai ales de valori si de strategii pe termen lung

In trei ani de zile, am reusit sa avem crestere economica, sa avem performanta economica si, in acelasi timp, sa avem masuri sociale. Nu s-au exclus deloc, lucrurile au mers, de fapt, impreuna. Performanta economica cu salarii de mizerie, cu ignorarea masurilor sociale nu poti sa ai decat pe o perioada destul de scurta de timp, fara investitii in sanatate, in educatie, in mari sisteme sociale. Asta este o optiune, o optiune a stangii pe care o impartasesc, pe care, sigur, cand e cu pusul in practica, intotdeauna e un pic mai dificil, dar care trebuie sa cuprinda si alte valori. Si anume: ideea cu adevarat de toleranta, protectie cu adevarat a minoritatilor, nu doar ca declaratii goale de politica. Din pacate, exista si totul se reduce la batalia politica sau mediatica pentru un subiect. Cred ca valorile social-democrate se impun chiar si partidului politic care se numeste social-democrat si care nu intotdeauna le are, ca sa zic asa, in ADN, si asta este rolul fundatiei pe care o lansati astazi, acela de a impune celor care reprezinta din punct de vedere politic ideologia de stanga sa respecte cu adevarat aceste valori, sa creada in ele si uneori sau chiar de fiecare data sa le sprijine, chiar daca exista un cost electoral sau chiar daca exista costuri politice pentru asta. E mai usor de spus decat de facut, dar cred foarte mult ca acest lucru trebuie avut ca obiectiv.

O guvernare social-democrata, de stanga, nu inseamna in niciun caz ineficienta economica, dimpotriva

In rest, exista si cealalta optiune. Eu o numesc, fara a vrea sa fiu polemic, o numesc optiunea „legea junglei”. Exista, din punctul meu de vedere, si vad in cadrul celeilalte optiuni politice, acum aflata in opozitie, legea junglei: fiecare se descurca, cel care nu se descurca sa moara. Cel care nu are bani inseamna ca e lenes! Cel care vrea sa fie sprijinit de stat sa nu fie sprijinit niciodata, in niciun fel.

Am constatat, uitandu-ma pe programul alternativ de guvernare, ca nu exista nici macar o singura masura sociala. Masuri economice, sigur, oarecum asemanatoare cu ale noastre, pentru ca cel putin in economie nu prea ne mai diferentiem foarte tare, cred ca ne diferentiaza nu ceea ce propunem, ci ne diferentiaza capacitatea de a realiza ceea ce propunem. Cred ca o tara care e guvernata fara niciun fel de masuri sociale este o tara care nu are sanse sa se dezvolte in viitor.

Din acest punct de vedere, daca aceste idei, daca aceste proiecte se discuta dincolo de o structura politica aflata la guvernare sau in opozitie si daca aceste idei care sunt intr-adevar importante in societate, chiar daca nu se vad la televizor, ca nu sunt spectaculoase, isi gasesc reflectarea in politicile publice, cred ca obiectivul dumneavoastra pe care l-ati anuntat astazi are toate sansele sa fie atins. Cred ca exista foarte multi oameni de stanga care nu sunt si probabil nici nu vor fi vreodata in Partidul Social Democrat, sunt cu atat mai credibili, cu atat mai importanti si cu atat mai obiectivi in evaluarile pe care le fac decat noi, cei care avem sarcina zi de zi sa rezistam, sa impunem ceea ce vedem ca un program politic, asa incat imi doresc foarte tare sa aveti succes.

Nu-mi doresc deloc sa fiti fundatia Partidului Social Democrat, ca am mai avut asa ceva si nu ne-a ajutat deloc, sa fiti cu adevarat o fundatie care dezbate ideile progresiste de stanga si imi doresc foarte mult ca ideile care apar in aceste dezbateri, cat mai multe dintre ele, sa poata fi aplicate de noi.
Multumiri tuturor celor care ati pornit un asemenea proiect si va urez mult succes! Inca o data, multumiri lui Massimo D’Alema si eu cred ca Romania are nevoie nu doar de o guvernare de zi cu zi, dar mai ales de valori si de strategii pe termen lung.