PNL-ul a devenit PDL - nu face nimic, doar ia de la altii, ia din munca altora

Discursul pe care l-am sustinut in Plenul Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura depusa de PNL

Domnule presedinte al Senatului, domnule presedinte al Camerei Deputatilor, stimati colegi deputati si senatori, astazi trebuia sa ma aflu in fata dumneavoastra conform prevederilor constitutionale pentru o motiune de cenzura. Din pacate, cred ca este datoria initiatorilor de a lamuri ce anume se intampla astazi, pentru ca dincolo de o serie de jigniri, invective — cu care m-am obisnuit, de altfel — nu exista azi in fata dumneavoastra niciun fel de critica adusa actului de guvernare.

Nu exista astazi in fata dumneavoastra niciun fel de opinie a opozitiei despre cum se desfasoara actul de guvernare si, bineinteles, nu exista in fata dumneavoastra nicio solutie in cazul, sigur, improbabil, in care motiunea ar trece.

Cred ca este o confuzie starnita in randul Parlamentului si nu doar de initiatori, este nevoie de lamuriri si pentru oamenii adusi cu autobuze in fata in ploaie, probabil ca ei credeau ca vin sa protesteze impotriva celor care le-au taiat pensiile si salariile. Insa, ca sa fiu sincer, nici domnul Blaga nu mai e ce-a fost odata, sunt mai multi jandarmi si jurnalisti decat protestatari, dar, asta e, timpul ne marcheaza pe toti!

O motiune de cenzura, in sensul in care a fost introdusa in Constitutia Romaniei, se refera, repet, la activitatea Guvernului, la masurile economice, sociale, la problemele populatiei

Nu exista asa ceva. Vreau sa va dau un citat de ieri cu care sunt cu totul de acord si sunt convins ca si colegii de la PNL-PDL nu pot sa-l contrazica: „Economia Romaniei beneficiaza de avantaje importante, crestere economica sustinuta, stabilitate financiara si monetara, datorie publica redusa, forta de munca bine pregatita, numeroase resurse. Romania reprezinta un element de stabilitate pentru intreaga regiune”, a spus ieri presedintele Iohannis investitorilor americani. Asa e. Asa este si din acest motiv trebuie sa continuam in aceasta directie pe care o prezentam cu totii partenerilor internationali.

Cred, ca si dumneavoastra, ca si toti analistii, ca demersul de azi al opozitiei este doar o smecherie politica

Cam cum a fost si la primaria Capitalei: nu e bun Oprescu, dar noi nu vrem sa conducem primaria Capitalei. Cand e de munca, cand e de facut treaba, cei de la PNL-PDL sigur nu se pricep si e bine ca accepta acest lucru.

Va aduc aminte tuturor ca in 27 aprilie 2012, atunci cand Uniunea Social Liberala s-a prezentat in fata Parlamentului pentru o motiune de cenzura, s-a prezentat cu un program de guvernare alternativ, s-a prezentat cu un guvern format, cu o idee foarte clara despre ceea ce facea rau acel guvern si ce trebuia indreptat. Astazi, evident ca nu exista asa ceva.

Nu exista o alternativa la actualul guvern

Ma bucur ca se invoca sondajele, am vazut si eu ieri un sondaj facut de PNL in care 50% din populatie spunea sa-si vada de treaba, ca sa lase Guvernul in functie. Sunt de acord cu oamenii care au acest bun-simt.

Eram pregatit pentru o motiune de cenzura cu cifre, date economice, sociale, masuri legislative. Avand in vedere ca opozitia nu are de facut nicio critica la adresa guvernarii, nu cred ca are rost sa le prezint din nou astazi si, de altfel, apreciez faptul ca opozitia nu vorbeste despre pensii, despre salarii, despre locuri de munca, despre situatia economica avand in randurile sale pe exact fostii pedelisti care au distrus Romania in perioada 2010–2012. Ar fi ca si cand vorbesti de franghie stand in casa cu spanzuratii. E un lucru de bun-simt ca nu discutati despre problemele guvernarii.

Cred ca intentia PNL-PDL de a se ascunde mereu in spatele procurorului, procurorilor, de a astepta ca acestia sa faca opozitie in locul lor este o intentie fundamental gresita, care nu are legatura cu principiile democratice si cred in continuare ca in Parlament trebuie sa se faca politica si nu justitie. In justitie trebuie sa se exercite doar drepturile si libertatile fundamentale si responsabilitatile in fata judecatorilor.

Noi astazi aici suntem in fata Parlamentului, cel care are dreptul si obligatia de a cenzura activitatea Guvernului si, neexistand o cenzura sau o critica la adresa Guvernului, nu pot decat sa multumesc coalitiei de guvernare pentru sprijinul pe care il acorda in continuare actului de guvernare

Mai vreau sa multumesc in mod special celor care in continuare au ramas fideli programului cu care toti cei prezenti aici, mai putin, sigur, cei de la PDL, am candidat in 2012, programul Uniunii Social Liberale, un program de reforme economice si sociale care ne-a adus votul oamenilor, si celor de la PSD, si celor de la UNPR, si celor de la PC sau PNL, la care se adauga un singur lucru, apropo de moralitate si angajamente. Imi aduc aminte exact acea fraza din acordul USL si din programul USL pe care am redactat-o impreuna cu fostul presedinte, domnul Antonescu, ca niciodata nu vom face alianta cu PDL-ul. Dupa cum vedeti, s-au tinut de cuvant. Cum se tin ei de obicei!

Vreau inca o data sa spun ca este datoria noastra, a celor care am candidat in 2012 pentru un program pe care majoritatea covarsitoare a romanilor l-au votat, social-democrati, progresisti, adevarati liberali, conservatori, sa ducem acest program la bun sfarsit, sa ne facem datoria si anul viitor sa ne prezentam si sa va prezentati in fata alegatorilor cu lucrurile foarte clare pe care le-ati facut si pe care le-ati indeplinit.

Multumesc si grupului minoritatilor nationale, care a sprijinit actuala coalitie in toate proiectele importante si care, alaturi de Guvern si de Parlament, dau un semnal in aceasta perioada dificila de toleranta, de buna convietuire intre majoritate si minoritate, de combatere a xenofobiei si sovinismului care si-a gasit si in Romania imediat reprezentanti de marca pe care trebuie sa-i combatem impreuna.

Chiar daca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a decis sa voteze motiunea, respect acest drept al lor, insa cred ca exista totusi o fractura logica — UDMR-ul a fost intotdeauna constant in a combate implicarea juridicului in politica si a politicului in justitie. Cred ca textul de astazi este exact invers decat ceea ce ati afirmat de fiecare data si atunci, repet, respect dreptul dumneavoastra de a vota motiunea, dar cred ca sunteti obligati sa spuneti care este pozitia fata de ceea ce cer colegii liberali. Si fiindca veni vorba despre colegii liberali, sunt convins ca n-ati uitat ca in decembrie 2012 au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum, cand au nevoie de voturile voastre, o sa spuna ca sunteti buni, maine iarasi nu vor spune ca sunteti buni, dar este o metoda pe care o aplica in toate cazurile. Si domnul presedinte Dragnea e foarte bun daca voteaza, daca convinge PSD-ul sa dea jos Guvernul. Daca nu, e un penal, un baron, un om condamnat pentru faptul ca a organizat referendumul pe care dumneavoastra l-ati votat si pentru care dumneavoastra ati facut campanie alaturi de noi. Asta e! Si domnul Oprea e un om foarte serios daca tradeaza Guvernul. Daca nu, e un om foarte rau, care tradeaza interesul national si tot asa…

Tradarea si schimbarea, din pacate, sunt o marca inregistrata pentru partidul care a candidat in 2014 ca reprezentant ALDE si luni dimineata s-a trezit la PPE. Din punctul asta de vedere, stati intr-o companie foarte buna!

Mai cred un lucru, dincolo de ceea ce face Guvernul, ca atunci cand se dau lectii de moralitate, trebuie sa vedem cine da acele lectii. In sfarsit, dupa ani multi, aflam de milioane, miliarde de euro furate in 2010, in 2011, in 2012 de colegi aflati aici, care au semnat motiunea, exact in perioada in care se taiau salariile si pensiile sau se marea TVA-ul.

Cred totusi ca cei care au facut acele lucruri trebuie sa spuna in primul rand daca s-au schimbat, daca le pare rau pentru ce au facut. Vedeam un fost membru al Guvernului Boc, un pedelist, basist, liberal, domnul Predoiu, chemand oameni in strada. Din fericire, n-au venit, pentru ca daca ar fi venit, l-ar fi intrebat de ce a semnat ordonantele prin care s-au inchis spitale, de ce a semnat ordonantele prin care s-au taiat pensiile si salariile sau s-a marit TVA-ul, de ce a semnat ca aviz de legalitate pe ordonanta cu „Gala Bute”, pe care doar doamna Udrea acum o plateste, nu ministrul Justitiei, cel care a indeplinit ordinul de a semna o hotarare ilegala, o hotarare prin care milioane de euro din bani publici s-au folosit in mod gresit. Ma bucur ca oamenii n-au venit in piata, ca l-ar fi intrebat pe Predoiu toate aceste lucruri.

Daca vorbiti de principii pentru altii ar trebui sa le aplicati si dumneavoastra

Nu aduc aminte, pentru ca nu am condamnat si nu condamn nici acum, insistenta Partidului National Liberal de a-l avea in Guvern pe domnul Fenechiu, care era trimis in judecata. Faptul ca v-ati razgandit e un semn de inconsecventa si de imoralitate, dar, totusi, acum in sala vor vota motiunea de cenzura o serie de oameni care sunt trimisi in judecata, condamnati. Imi pare rau pentru Dan Motreanu, asta-i viata! Daca tot sustii un lucru, trebuie sa-l sustii pana la capat. Dar stiti ce? Stimati colegi deputati, in special, dar si senatori, il aud pe domnul Predoiu, fost candidat la Buzau in 2008, vorbind despre legalitate si statul de drept si despre cum o sa-i ia pe pesedisti dubele. Mai tineti minte cine zicea chestia asta? Cred ca domnul George Scutaru, nu? Tot de la Buzau. Poate aude, totusi, domnul Predoiu!

In final, pentru a da satisfactie celor care au conceput acest text, chiar daca nu are legatura cu activitatea Guvernului si a Parlamentului, sa ma refer un pic si la obiectul motiunii sau al textului prezentat de distinsii colegi de la PNL-PDL. Se vorbeste acolo despre contracte. N-am semnat niciodata niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat. Stiu ca a semnat domnul Sova cu societati din portofoliul AVAS, condus atunci de catre domnul Teodor Atanasiu. Deci, dumneavoastra vreti ca acum sa-mi dau eu demisia pentru ca Atanasiu cu Sova au semnat niste contracte! Care e logica? Sau poate domnul Atanasiu a fost sfatuit gresit de catre o consiliera a domniei-sale care era si avocat si care stia foarte bine ce inseamna contracte cu statul. Daca cumva a uitat doamna consilier-avocat Gorghiu, am in fata asa: „Contract. Gorghiu, Pop si Asociatii AVAS, 25 de mii de euro plus TVA, Gorghiu, Pop si Asociatii AVAS, 10 mii de euro plus TVA, Gorghiu, Pop si Asociatii AVAS, 6 mii de euro plus TVA”. Sunteti cam scumpa, doamna Gorghiu! „Gorghiu, Pop si Asociatii AVAS, 15 de mii de euro plus TVA, Gorghiu, Pop si Asociatii, 10 de mii de euro plus TVA”. Dar nu vreti, totusi, sa va citesc si din Corpul de Control al prim-ministrului Emil Boc, care zice asa: „Institutul National al Lemnului, aflat in subordinea AVAS”, bineinteles!, „va solicita intocmirea unui raport de activitate de catre societatea civila Gorghiu, Pop si Asociatii pentru perioada cuprinsa in contractul de asistenta, deoarece nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, sa procedeze la recuperarea onorariului achitat”. Si am vrut sa vad, ce-a facut, domnule, asa de rau? Nimic grav: „Societatea civila Gorghiu, Pop si Asociatii, reprezentanta a unei societati de stat, nu s-a prezentat in instanta la procesul cu Baaklini Said” — il cunoasteti, nu? — „motiv pentru care Baaklini Said a castigat procesul impotriva statului roman”.

Stimati colegi, cand va uitati la paiul din ochiul cuiva, sa nu va incurce barnele!

Si vreau sa spun un lucru: mai credeau si alte doamne ca daca au protectie, n-o sa pateasca niciodata nimic si vreau sa va aduc aminte, doamna Gorghiu, de colegul dumneavoastra Teo, ii ziceati dumneavoastra, Teo Niculescu, nu?, care de-aici de la tribuna venea si spunea sa-i pedepsim pe corupti. Cred ca e un pic afara acum, inainte de a intra din nou acolo…

Stimati colegi, cred ca rolul Parlamentului este de a dezbate activitatea Guvernului, de a critica atunci cand Guvernul greseste si de a sprijini atunci cand avem impreuna proiecte importante. M-am intalnit ieri intamplator pe holul Parlamentului cu domnul deputat Tomac din Republica Moldova, colegul nostru, si i-am zis, „Domnule deputat, daca votati motiunea si n-avem Guvern, n-o sa putem ajuta Moldova, o sa intre in faliment”, si mi-a zis, „Hai, domnule, ca nu trece motiunea, ce naiba!” Pai si atunci de ce-ati mai facut-o?

Vreau sa spun un singur lucru: vor fi alegeri anul viitor si oamenii vor decide. Sunt convins ca vor alege oameni buni, mult mai buni decat cei care au facut azi motiunea de cenzura.

Va multumesc!