Apelul meu pentru voi este de a trece de partea superficiala, in care tot ce este guvern sau stat este rau

Discursul pe care l-am sustinut la evenimentul de lansare a celei de-a treia editii a Programului de Internship la nivelul administratiei publice centrale

Felicitari tuturor celor care au fost selectati pentru aceasta editie a Programului de Internship. Am inteles ca au fost 3600 de candidati si doar cei 300 care au fost selectati vor participa. Evident ca, pornind in urma cu doi ani cu 25 de tineri care au facut practica doar la Cancelaria prim-ministrului si la Secretariatul General al Guvernului si ajungand anul acesta la 300 de tineri care isi petrec, totusi, vara incercand sa inteleaga cum functioneaza un aparat monstruos, cum este orice aparat guvernamental in acest moment in lume.

Vreau doar sa spun doua lucruri importante, din punctul meu de vedere, si dumneavoastra veti constata pe parcursul celor doua luni.

Sper ca veti reusi sa va eliberati de ceea ce probabil auziti zi de zi, ca nu este nimic mai rau pe lume decat guvernul, decat statul, ca nu aveti nevoie de guvern

Realitatea este ca toate tarile pe care eu cred ca noi le avem — si voi le aveti — de model, Statele Unite ale Americii, Europa, tari nu doar cu o democratie avansata, dar cu un sistem administrativ avansat, au un guvern puternic si un guvern eficient. Nu exista in lume un guvern perfect, nu l-a inventat nimeni niciodata si, din acest punct de vedere, intotdeauna sunt foarte multe lucruri de facut. Dar vreau sa va rog sa credeti ca guvern nu inseamna acea conotatie politica mica pe care cei care se uita la televiziuni de stiri o aud, ci guvern si stat inseamna medicii din aceasta tara, aproape toti, nu cei din sistemul privat, cu siguranta, inseamna profesorii din aceasta tara, inseamna pompierii, militarii, politistii, inseamna toti cei care fac ca un sistem atat de complex cum este o societate din secolul 21 sa functioneze. Si atunci cand aud oameni care spun, „Eu nu am nevoie de stat, cel mai bine ar fi sa nu mai existe niciun stat in Romania ca este totul rau”, intrebati-l unde a invatat, daca a mers la o scoala, intrebati-l daca se intampla ceva, de unde vine o Salvare, intrebati-l de unde parintii lui au pensie.

Apelul meu pentru voi este de a trece de partea superficiala, in care tot ce este guvern sau stat este rau, si sa intelegeti ca tot ce este guvern si stat este necesar si trebuie imbunatatit, iar sarcina de a-l imbunatati revine fiecarei generatii interesate de acest lucru. Exista varianta egoista, individuala, in care te intereseaza doar de tine si de ce faci tu, si exista varianta sociala, din punctul meu de vedere, atata timp cat traim in comunitati si nu izolati, aceea de a incerca sa imbunatatesti de fiecare data.

Veti gasi in toate institutiile in care veti merge foarte multe care trebuie imbunatatite. O sa gasiti si lucruri care merg foarte bine si despre care nu ati auzit niciodata, pentru ca, in general, daca cei de la SMURD — pe care l-a construit si-l face atat de bun domnul Arafat — salveaza o suta de vieti intr-o zi, n-o sa auziti nicaieri, daca se pierde o viata o sa auziti ca i se cere demisia lui Raed Arafat. Adica este un sistem care functioneaza intotdeauna asa. Daca o sa auziti ca un profesor a facut un lucru rau impotriva unui elev — si, intr-adevar, trebuie sanctionat –, sa stiti ca 100 de mii de profesori in aceeasi zi au facut un lucru bun pentru elevi, au avut grija de elevi, de copii, de cei care vin din urma. Asa incat, din punctul meu de vedere, ma bucur foarte tare ca ati facut aceasta alegere. Uitati-va la lucrurile bune pe care nu le auziti niciodata, uitati-va la lucrurile rele care trebuie indreptate.

Imi doresc foarte mult ca impreuna sa reusim cat mai repede sa rezolvam din lucrurile rele

Si-mi vine minte un singur lucru: pe cei mai buni dintre dumneavoastra, din pacate, nu putem sa-i angajam, pentru ca avem o lege proasta a functionarului public, care spune asa: daca nu sunteti functionari publici, nu puteti sa va angajati. Nu puteti sa va angajati fiindca nu sunteti functionari publici, si atunci ne invartim intr-un cerc vicios in care cei mai buni, cei care chiar vor sa lucreze pentru aparatul administrativ, au intotdeauna o uriasa problema de a intra in acel aparat administrativ.

Vorbim si despre salarizare, evident ca salarizarea este un lucru important. Niciodata, cel putin in Romania, salariile din aparatul administrativ nu vor fi la nivelul celor din privat. Pana la urma, poate este un lucru normal — in privat se castiga mai multi bani, dar ai mai putina siguranta referitoare la cariera, insa ceea ce-mi doresc eu cel mai mult nu este sa creasca salariile, doar atat, ci imi doresc cel mai mult ca un tanar care vrea sa lucreze intr-un aparat administrativ sa aiba niste criterii clare si sa stie ce trebuie sa faca, ce performanta i se cere, in cat timp ajunge la un nivel de salarizare, adica un tip de predictibilitate pe care cred ca oricare dintre dumneavoastra si-o doreste, daca vrea sa activeze o perioada in sectorul administrativ.

Cred foarte tare in faptul ca o societate nu poate exista fara administratie, fara sectorul public.

Dar cred ca in ultimii ani, in special de la Tony Blair si Marea Britanie incoace, sectorul public se dezvolta daca imprumuta o parte din lucrurile foarte bune din sectorul privat. Nu mai exista o delimitare clara — asta este public de stat, asta este privat. Toate lucrurile bune din privat pot fi implementate in sectorul public — performanta, competitia — fara a imprumuta lucrurile rele din privat, care inseamna monopol, care inseamna, cu siguranta, doar ideea de a obtine profit in dauna serviciului public.

Cred ca macar in aceste doua luni o sa vedeti, repet, o parte din lucrurile care trebuie indreptate. Ganditi-va la sectorul la sectorul public ca la un serviciu public si ganditi-va, in final, ca exista intotdeauna o granita intre activitatea in sectorul public si activitatea politica, iar cei dintre dumneavoastra care, la un moment dat, vor trece din sectorul public in sectorul politic, veti pati ce am patit si eu, asa ca aveti grija!

Multumesc si succes!