Trei proiecte legislative importante la care lucram, prioritati pentru Guvernul Romaniei: pachetul de legi privind achizitiile publice, legea salarizarii bugetare si bugetul pe 2016

Discursul pe care l-am sustinut in plenul Camerei Deputatilor, la “Ora Premierului”

Voi incerca doar in cateva minute sa prezint cateva dintre datele privind situatia economica in acest moment a tarii, datele guvernamentale, prioritatile legislative din punctul de vedere al guvernului in care este absolut necesara colaborarea si sprijinul Parlamentului si in final cateva dintre posibilele situatii dificile de criza pe care sunt convins ca le putem gestiona prin colaborare interinstitutionala si prin buna credinta.

In ceea ce priveste situatia economica si implicit sociala, pentru ca in ceea ce ma priveste consider ca este esential ca Romania sa aiba o economie competitiva in primul rand, dar ulterior sau daca se poate in acelasi timp efectele sociale si bunastarea, banii care ajung in buzunarul fiecarui roman sa reflecte aceasta crestere economica si dezvoltare.

Romania se afla in al patrulea an consecutiv de crestere economica, cu o medie mult peste cea a UE — primul semestru 3,7% crestere economica, locul II in UE, dupa Cehia

Ce este imbucurator este ca in acesti patru ani de crestere economica neintrerupta, in Romania si salariile si pensiile, veniturile populatiei au crescut de asemenea dupa perioade in care directia era negativa. Acesti patru ani au mers de fiecare data pe plus si este important ca prin masurile pe care guvernul le propune si parlamentul le aproba anul 2016 sa pastreze aceasta tendinta. De asemenea, s-au recuperat o parte din cele 700 de mii de locuri de munca pierdute in perioada de criza 2009–2010–2011.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, pentru exercitiul financiar multianual 2007–2013, de la 6% suntem la 65% si putem incheia peste 70%, avand proiecte fazate pentru perioada 2014–2020

Am respectat pana acum si vom respecta si in 2015 toate obligatiile asumate la nivel european si international privind nivelul deficitului. Suntem dupa 8 luni nu pe deficit bugetar, ci pe excedent bugetar si voi prezenta putin mai departe care sunt explicatiile acestui lucru.

In anul 2014, Romania a depasit pragul psihologic al exporturilor de 50 de miliarde de euro si anul 2015 va fi in plus fata de anul 2014. Cand vorbeam despre excedent bugetar, exista doua cauze: in primul rand reusita reformei administratiei financiare, in special a Directiei Antifrauda; numai in primele 8 luni ANAF a colectat 2,5 miliarde de euro in plus venituri la buget, in special din TVA din toate celelalte surse legale, ceea ce inseamna ca ingredientul de baza, si anume taxe mai mici si mai putine, mai putina birocratie si combaterea evaziunii fiscale dau rezultate.

Anul acesta sunt deja implementate cele trei masuri propuse in Programul de guvernare aprobat de dvs., Parlamentul Romaniei, chiar din anul 2012 in formula Uniunii Social Liberale, si anume reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5% — stiti bine, este in vigoare. S-a spus ca va fi un impact negativ, pe primele 8 luni avem incasari suplimentare in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale; scutirea de impozit a profitului reinvestit si asta explica cresterea cu 7% a investitiilor in acest an, o mare parte in zona privata; scaderea TVA la 9% pentru toate produsele alimentare — initial spusesem doar produsele de baza insa solutia de a avea TVA 9% pentru toate produsele alimentare si pentru turism s-a dovedit, se dovedeste deja, cu siguranta cea mai de succes si cea mai buna masura fiscala pe care Romania a avut-o in ultima perioada.

Vin aici si ma refer la Codul Fiscal care va pune in practica ultimul obiectiv major al programului de guvernare, si anume revenirea cotei generale a TVA la nivelul de dinainte de 2010 — atunci era cota generala de 19%, acum 20% prin Codul Fiscal aprobat de dvs. si propus de guvern si 9% la produsele alimentare si la celelalte servicii. Practic Romania are o cota de TVA de 16,3% ceea ce ne permite sa continuam dezvoltarea economica, sa sprijinim consumul, dar si investitiile private si sa fim competitivi fata de tarile din zona si fata de tari cu o fiscalitate redusa, asa cum sunt vecinii nostri din sud, Bulgaria.

Acum suntem din nou o tara competitiva fata de Bulgaria in aceasta zona, dar si fata de alti vecini, cum ar fi Ungaria, unde cum stiti, cota de TVA este de 27% si in felul acesta Romania poate sa fie competitiva, sa atraga investitii, si sa se dezvolte in perioada imediat urmatoare. Vreau sa spun ca varianta Codului Fiscal pe care dvs. ati votat-o in unanimitate in luna iunie era o varianta foarte buna, care reflecta in special interesul actorilor din zona economica, chiar daca s-a revotat in septembrie si in felul acesta s-a atins si dezideratul consensului politic.

Sunt absolut convins ca toate masurile prevazute in Codul Fiscal sunt bune pentru economia romaneasca si sunt sustenabile

Ma angajez in fata dvs. ca, pe masura ce cifrele, nu estimari, nu predictii, nu batalii politice, ci cifrele vor dovedi ca este posibil fara nici un fel de problema acest lucru, ca toate masurile care au fost amanate, nu eliminate din Cod — si aici ma refer la taxa pe constructii speciale, la plafonarea la 5 salarii a CASS-ului, la impozitul pe dividende sau la acciza sa le introducem mai devreme decat 1 ianuarie 2017. Cu cifre si cu sprijinul dvs. putem sa facem acest lucru.

Prioritatile pentru aceasta toamna 2015 se refera la trei proiecte esentiale, nu doar pentru guvern sau pentru majoritatea parlamentara, ci pentru Romania in ansamblu

Trei proiecte pe care mi-as dori sa le dezbatem in parlament, sa le imbunatatim, daca este cazul fata de reforma guvernului si sa le adoptam intr-o colaborare si consens politic care sa dea predictibilitate si stabilitate. Si ma refer la: in primul rand pachetul de legi privind achizitiile publice. Romania, ca si toate tarile europene, urmeaza sa implementeze noua directiva europeana privind achizitiile publice, suntem deja cu primele doua legi din cele patru elaborate, in cursul lunii septembrie le avem pe toate patru si vor fi prezentate parlamentului spre dezbatere si adoptare. Din punct de vedere institutional, am implementat deja unificarea institutiilor care aveau atributii — ANRMAP si UCEVAP, care au fost unificate in cadrul unei alte autoritati unice, in conformitate cu negocierile pe care le-am avut cu Comisia Europeana si pachetul de legi va trebui, din punctul de vedere al guvernului, dincolo de toate reglementarile tehnice europene, sa atinga trei obiective pe care cred ca fiecare beneficiar si le doreste: in primul rand, reguli transparente si control transparent pentru a nu mai avea atat de multe incidente, atat de multe suspiciuni de frauda, atat de multe controale, atat de multe dosare, atat de multe impedimente care ne-au adus la a bloca foarte multe dintre achizitii sau la a bloca, o spun inca odata, proiecte europene de peste 3 miliarde de euro, bani pe care sigur va trebui sa ii transferam pentru perioada urmatoare, bani care sunt blocati in diverse stadii de ancheta, fie la DLAF, fie la Curtea de Conturi, la institutii de Parchet, bani pe care insa ii vom pune la un moment dat din bugetul public.

In al doilea rand, proceduri simplificate si proceduri care sa imbrace cat mai des, daca nu intotdeauna, cum e la fondurile europene, forma electronica si un obiectiv special pe care cred ca ni-l dorim cu totii, si anume termene mai scurte. In Romania, in continuare procedura de la momentul lansarii pana la semnarea contractului inseamna, din pacate, de multe ori ani de contestatii, de plimbari intre diverse institutii, dupa care la partea de implementare exista acest santaj practic din partea castigatorului licitatiei, stie ca daca il ameninti ca reziliezi contractul mai pierzi inca doi- trei ani ca sa-l licitezi din nou si atunci de fiecare data partea de implementare sufera de acest lucru.

Vreau sa va rog, stimati colegi deputati, asa cum ii voi ruga si pe colegii senatori, ca in luna octombrie, atunci cand pachetul de legi se va afla pe masa dvs sa acordati toata atentia, sa le avem adoptate si de la 1 ianuarie 2016 sa putem avea un sistem de achizitii mult superior celui care a functionat in ultimii ani.

A doua prioritate din cele trei se refera la legea salarizarii bugetarilor. Aici, dincolo de nenumaratele acte normative, de dezordinea care este in tot sectorul bugetar si exista si un efect negativ produs de o masura pozitiva, si anume faptul ca salariul minim pe economie aproape se va dubla fata de momentul 2011, asta inseamna ca cei cu veniturile cele mai mici au fost impinsi mai sus catre alte categorii de bugetari, ceea ce creeaza cu siguranta o situatie, repet, dintr-o intentie si dintr-un lucru foarte bun ajungem si la efecte negative.

In ceea ce priveste legea privind salarizarea in sectorul bugetar, ne vom dori sa trasam in mod special reguli foarte clare de salarizare, sa nu mai existe atat de multe clase, grade si sa nu mai existe un sistem care functioneaza in Romania, in care intre seful institutiei si cel mai nou angajat uneori sunt diferente prea mari sau este greu de explicat, in al doilea rand, sa orientam cresterile salariale pe termen scurt, in special in cele doua domenii cheie, si anume sanatatea si educatia, dupa cum stiti, veti avea pe masa parlamentului ordonanta pe care am adoptat-o deja si care prevede de la 1 octombrie cresterea cu 25% a salariilor pentru tot personalul din sistemul sanitar, insa in acelasi timp avem negociat cu sistemul de educatie cresterile care intra in vigoare la 1 octombrie, care vor intra in vigoare in anul 2016 si imi doresc ca pana la momentul adoptarii legii salarizarii sa ajungem la un principiu altfel corect, si anume sanatatea si educatia in ceea ce priveste veniturile sa mearga de fiecare data in acelasi ritm, pentru a nu exista discrepante.

In al treilea rand, ne dorim ca asa cum este normal, atunci cand vorbim de salarii mai mari in sistemul public sa reusim impreuna, guvernul prin propunerea pe care o face, dvs prin dezbateri si imbunatatiri sa avem reguli mai clare de crestere a performantei. Mai pe intelesul tuturor, si al medicilor, si al profesorilor, si al functionarilor publici, merita toti salarii mai mari, dar toti cetatenii merita servicii mai bune din partea lor, asa incat daca nu exista partea de stimulare este foarte greu sa ai pretentii mai mari, dar lucrurile trebuie si pot sa mearga impreuna. Legea salarizarii in sistemul bugetar va fi finalizata in cadrul lunii octombrie de catre guvern si se va afla pe masa parlamentului.

A treia prioritate, daca pot sa o numesc prioritate, pentru ca este totusi anuala, se refera la legea bugetului de stat. Mi-as dori foarte mult ca in luna noiembrie, atunci cand veti avea legea bugetului, sa existe o dezbatere mai putin politica sau politicianista, ci mai degraba o dezbatere serioasa si un tip de colaborare politica pentru anul 2016. Vreau doar sa va anunt ca intentionam, avand in vedere excedentul bugetar de anul acesta, sa platim inca din acest an toate titlurile executorii pentru procesele castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati, pentru stiti, in perioada 2010–2011, in acest fel o mostenire a trecutului poate fi inchisa si anul viitor putem sa folosim resursele bugetare nu pentru a plati ceea ce vine din urma, ci pentru ceea ce avem de facut in viitor. In baza executiei bugetare din acest an, a previziunilor pe care le avem si a actelor normative in vigoare, anul viitor Romania nu va depasi in niciun fel deficitul bugetar de 2%. Este important insa sa intelegem ca daca vrem taxe mai mici, daca vrem investitii mai multe si daca vrem o salarizare mai corecta, probabil ca ultimul lucru pe care dupa aceea trebuie sa-l calculam este partea strict contabila. Am tot calculat la deficite din ce in ce mai mici si asta este un lucru bun pentru stabilitatea Romaniei, insa cred ca dezvoltare pe termen lung inseamna in primul rand aceste prioritati de a avea taxare scazuta, investitii, locuri de munca, salarii corecte, si dupa aceea indeplinirea unor tinte mai mult sau mai putin mecanice.

Vom prezenta stadiul discutiilor tehnice ale guvernului decidentilor politici in ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala. Pot sa va spun dupa trei ani si jumatate de prim ministru, in toti acesti trei ani si jumatate am avut acord cu institutiile internationale, ca efectul acestor acorduri este unul pozitiv.

Eu am beneficiat, chiar daca nu am fost totdeauna de acord, si, sigur, am negociat in numele Romaniei, folosind toate armele negocierii pentru binele Romaniei, insa decizia politica, pentru viitor trebuie luata de dvs, de decidentii politici, tinand cont de o situatie a Romaniei foarte buna si foarte stabila, dar intr-un context international care este, din pacate, instabil si incert.

As vrea sa va prezint din punctul de vedere al Guvernului, cele trei posibile provocari

Cu siguranta, seceta din acest an a afectat deja si va afecta rezultatele intr-un domeniu fundamental pentru Romania, cel al agriculturii. Ministrul Agriculturii este si astazi la Bruxelles. Speram sa obtinem, si noi o vom obtine, aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a plati cat mai rapid, intrucat avem resursele necesare, despagubiri si sprijinul pentru cei care au fost afectati de calamitati.

De asemenea, din acest an si anul viitor vom aloca sumele prevazute in planul national pentru irigatii. Este insa un plan pe sapte ani si imi doresc ca ceea ce am cheltuit in anii trecuti si vom cheltui in 2016 sa nu se opreasca dupa aceea, sa fie intr-adevar un program pe termen lung fara de care, de fiecare data, ne vom confrunta cu probleme atunci cand natura sau Dumnezeu nu aduce ploaia de care avem nevoie sau aduce prea multa, cum s-a intamplat in alte situatii.

A doua situatie, provocare importanta, cu siguranta o reprezinta ceea ce este in acest moment principala provocare pentru Europa, si anume gestionarea situatiei migrantilor, a celor care isi cauta un adapost sau o viata mai buna in Europa. Acest subiect va fi pe ordinea de zi a CSAT, in baza datelor puse la dispozitie de catre Ministrul de Interne si in baza discutiilor pe care le-am purtat deja cu vecinii nostri. Vreau sa spun punctul de vedere al meu ca Prim-ministru. In primul rand, Romania trebuie sa fie o tara europeana in care discursul sovin, xenofob al unor politicieni expirati sau nemaibagati in seama nu trebuie in niciun caz sa devina o regula. Cred ca Romania a vrut sa fie parte a Europei si ne dorim ca in continuare sa ne comportam in acest fel. In al doilea rand, vreau ca Romania sa-si asume toate obligatiile, dar sa beneficieze de toate drepturile si, cu siguranta, in octombrie, la Consiliul JAI, vom intreba inca o data, prieteneste, cu tot respectul, de ce Romania si Bulgaria nu sunt macar cu frontierele aeriene in zona Schengen, un lucru care trebuia facut de mult si poate acum este momentul cel mai propice pentru a fi decis la nivel politic. In al treilea rand, vom informa un lucru care nu e un mare secret: Romania are in acest moment capacitatea de a adaposti in jur de 1.500–1.700 de persoane. Daca vrem sa ne asumam ceva, trebuie sa ne asumam numai lucruri pe care le putem face, pentru ca altfel, daca ne asumam mai mult decat putem face, efectul va fi contrar.

Ultimul lucru, pentru ca s-ar putea sa fie nevoie de ajutorul Parlamentului, vreau sa va rog, stimati colegi, sa sprijiniti si pe cale parlamentara si in ceea ce priveste actiunile guvernamentale ajutorul si asistenta si sprijinul pe care il acordam Republicii Moldova. Pe 22 septembrie vom avea sedinta de guvern comuna, cu Guvernul de la Chisinau, insa facem ceea ce tine de guvern, pe partea de energie, de infrastructura, de asistenta tehnica, insa este o perioada dificila. Pana la momentul la care Guvernul de la Chisinau va avea un acord cu institutiile financiare internationale si ori de cate ori va trebui sa avem sprjininul dvs voi veni in fata Parlamentului pentru a va cere sprijinul, sprijin si asistenta pentru Republica Moldova.

Cred ca este o obligatie a noastra si cred ca atunci cand noi avem o situatie mai buna si altii au nevoie de ajutor nu trebuie sa ratam acest lucru

In final, va multumesc pentru colaborare, imi doresc si cred ca si in aceasta toamna va fi aceeasi stabilitate si colaborare intre Guvern si Parlament, nu doar majoritatea parlamentara, ci intregul parlament si pot doar sa va rog, in ceea ce priveste partea de economie si social, cat mai putina batalie politica. Pentru celelalte, e la liber.

Va multumesc!