‘Villa Henny’

Huis ter Heide

The Netherlands


Villa Henny

Villa Henny is a residence in the town of Huis ter Heide in the Netherlands. Located at Amersfoortseweg 11A in the province of Utrecht. The building is an monument and listed in the Top 100 of Dutch UNESCO-monuments.

Build is from 1915–1916, build from 1914 design of Architect Robert van ‘t Hoff, commissioned by businessman A.B. Henny, member of the Henny family.

The villa is characterized by the plastic grouped masses and dominant horizontal lines. This is a Frank Lloyd Wright related style. The property is one of the first houses where concrete frame construction was used. The villa is built on a nearly symmetrical floor plan. Notable are the whitewashed walls, balconies and overhanging roofs. The villa is almost in its original state. Some changes: the Terrace is transformd to a greenhouse and Gerrit Rietveld made some minor adjustments to the residence in the fifties. Van ‘t Hoff did not appreciated these adjustments.

Groundfloor ‘Villa Henny’

The building

The sleek building was constructed with clear horizontal lines. This was formed by the horizontal line of blocks which together gave the white plastered house shape. The villa is one of the first performances of reinforced concrete for housing in the Netherlands.
The map showed a dominant symmetry. The ground floor, one meter above ground level, contains the usual entrance, kitchen and a sun-oriented living room. Central to the living room there was a fireplace, and additional central heating. The first floor gave way to the sleeping quarters. At the front of the house was a covered patio with pond, which yielded a surprising play of light through its construction. The facade is plastered and has a gray plinth. By the use of the reinforced concrete, modern that time, there have arisen a series of roof overhangs and awnings. The transparent windows are horizontal planes, of which the uprights substantially have the same width as the load-bearing wall columns. The villa has a flat roof.

Architecture

The house owns its cubist abstract structure to De Stijl, but the absence of the primary colors, having an open structure and the spatial layout Villa Henny can also be counted to the Modern Movement. Moreover exhibits Villa Henny great similarities with the prairie houses of Frank Lloyd Wright, who inspired Van ‘t Hoff.

Today

The villa is still in use as a residence.

Design

The house is built in a geometrically defined almost entirely symmetrical floor plan, where the fire is centered and where the main axis of the ground floor is oriented perpendicular to those of the upper floor. On the south side on the ground floor , across the full width of the house, the living room with fireplace and ceiling continuous bands. The other rooms situated around the central stairwell . The entrance is on the north side party , and contains the entrance with steps in the middle and on each side a linked series of three windows in the basement and ground floor , and a series on the upper floor . The west and east façade each contain an extension down the width of eight window axes and top center four linked windows with two balconies on either side ; on the east side is still an outside staircase. The south façade has a downstairs by a canopy covered conservatory make a terrace with two staircases, on the floor in the middle three paired windows with two balconies on either side .

Location

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.