Social succes en wat je er van kunt leren

Je content een op een doorzetten op alle social media-kanalen of een strategie per platform bedenken? Met hagel schieten op iedereen die het maar horen wil of specifieker je boodschap etaleren? In de zoektocht naar de ideale social media-strategie biedt een lijstje van Simply Measured een handvat met 6 social media-factoren die het succes van de Amerikaanse mediagigant Buzzfeed verklaren. Ik geef er een eigen interpretatie aan en herschiep een lijstje van 7 factoren waarmee je social impact kunt creëren.

Buzzfeed sticht micro-communities: de niche

Sites als Buzzfeed boren een enorme doelgroep aan: namelijk gewoon iedereen die internet op zijn telefoon heeft. In die enorme doelgroep is het schieten met hagel: daarom is Buzzfeed begonnen methet creëren van micro-communities. Dat zie je terug in subtitels als Buzzfeed-Food, Buzzfeed-LGBT, Buzzfeed-animals. Deze communities worden ‘op maat bediend’ en dat zorgt voor veel extra bereik bovenop de ‘algemene doelgroep’. Niet voor niets start het Duitse Bild steeds meer facebookpagina’s over specifieke onderwerpen als reizen, sport, politiek etc. Om minder afhankelijk te zijn van het grillige algoritme van Facebook kiezen steeds meer nieuwsmerken ervoor niche-onderwerpen te vangen in de doelgroep.

Mobiel

Mobiel, mobiel, mobiel. De lezers van Buzzfeed zitten 99% van de online-tijd op hun mobiel en dat weet Buzzfeed heel goed. Alle content die wordt gemaakt, wordt hier op afgestemd. Het is goed om je als uitgever of nieuwsmerk bewuster te worden van mobiele gebruik: hoe ziet mijn site er op mobiel uit? Zien mijn tweets in Tweetdeck, op www.twitter.com en in de mobiele app er hetzelfde uit (antwoord: nee)? Hoe zien mijn facebookposts er eigenlijk op mobiel uit? Antwoord: compleet anders.

Ken je publiek

Oké, Buzzfeed richt zich op iedereen die een mobiele telefoon heeft en wel eens op social media kijkt. Maar Buzzfeed weet als geen ander dat daar ook een bepaalde leeftijdscategorie opgeplakt kan worden. En dus dat de wereld nu over Pokemon praat, en morgen misschien ook nog, maar dat de hype er volgende week wel vanaf is. Dus die meme moet nu online en niet morgen. Vooral met zelfgemaakte virals voelt Buzzfeed haar doelgroep haarfijn aan. En het merk snapt ook dat het helpt om de fittie tussen Taylor Swift, Kanye West en Katty Perry in 1 afbeelding uit te leggen omdat het inmiddels erg ingewikkeld is en het zo lekker deelbaar is als je dat behapbaar uitlegt. Hoe denkt je lezer over onderwerpen, waar praten ze over bij de koffie-automaat, hoe zouden ze dit gemakkelijk op social media tot zich kunnen nemen?

Humor = social

Zoals op een medium als Instagram al goed te merken is: positieve content werkt goed. Humor werkt nog beter. Buzzfeed lift mee op virals en nog beter: creëert ze vaak zelf. Niet voor iets is het Songfestival leuker op Twitter dan op televisie: we lachen graag met elkaar om wat we zien.

Ik schreef het al eerder: een positieve emotie opwekken bij je lezer staat bijna garant aan engagement. Want die lach tovert je merk op het gezicht van de lezer. Speel hier dus op in waar mogelijk maar bekijk ook goed of het bij je merk past voordat je lukraak virals online gooit.

Herken huidig gedrag op social media
Hoe vaak heb jij al een vriend op Facebook getagged onder een lolllig filmpje? ‘Tag a friend’ boven een post zetten hoeft soms niet eens meer als je content al zo goed is dat mensen zich ermee identificeren. Probeer gebruik te maken van huidig gedrag op sociale media om interactie te bereiken: interactie=engagement=bereik. Op Snapchat delen gebruikers rauwe foto’s met tekeningen, tekstjes en emoticons: gedraag je daar dus net zoals de gebruikers als je wilt dat ze naar je luisteren.

Een zesde punt (traffic source) van Simply Measured heb ik ingewisseld voor een factor die ik interessanter vind (zonder het belang van traffic te ontkennen).

Social-proof content

Steeds meer nieuwsmerken serveren complexe onderwerpen op een social-proof manier om tegemoet te komen aan de wensen van online lezers. Zoals The Guardian hier een kort en deelbaar lijstje van ‘wat we tot nu toe weten over het vermiste vliegtuig’ op Facebook plaatst. Zoals The Economist hele social formats maakt om te delen op Facebook en Twitter. Zoals de NOS op Facebook Live een Q&A houdt over Brexit met haar eigen expert. Of zoals Fox News, die quotes in afbeeldingen verwerkt die deelbaar zijn en verleiden tot het lezen van het interview. Hoe zet jij je content weg in je social etalage?

Zes foto’s op Facebook van Fox News: interviews die ‘social proof’ zijn gemaakt met quotes in afbeeldingen.

Identificatie en toon

Wat je op social media deelt zal pas ‘vliegen’ als het iets losmaakt bij de lezer. Maakt het iemand boos? Maakt het iemand blij? Maak je iemand aan het lachen zodat de lezer het zal delen met vrienden? Alles valt of staat met ‘toon’ en ‘identificatie’. Het helpt om ingewikkelde content in begrijpelijke taal weg te zetten op sociale media: dan prikkel je mensen eerder om meer te lezen. Iemand aanspreken met u of jij is al een wereld van verschil: op sociale media is niemand een u. Zorg dat mensen zich kunnen identificeren met wat je te vertellen hebt en met je merk. Kijk maar naar je eigen gedrag op sociale media: je deelt toch alleen een artikel op Facebook omdat je wilt laten zien dat je iets interessants gelezen hebt, je boos maakt over een gebeurtenis of omdat je ergens om moest lachen?

Geïnspireerd op dit lijstje van Simply Measured.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Merel’s story.