Stresul Financiar și Efectele Sale

Stresul financiar prelungit îți poate reduce nivelul de IQ

Welthee
welthee
4 min readMay 12, 2021

--

Dacă preferați să citiți acest articol în limba engleză, puteți face asemenea aici.

Azi abordăm subiectul de stres, mai exact stres financiar, și efectele pe care acesta îl are asupra intelectului uman.

Stresul nu este altceva decât răspunsul nostru la factorii de stres. Din păcate, stresorii (factorii de stres) sunt imposibil de eliminat din viața noastră. Ce putem influența este felul în care ne raportăm la acești stresori și implicit la răspunsul pe care organismul nostru îl resimte atunci când e supus contextelor stresante.

În lumea financiară factorii de stres sunt la tot pasul, iar stresul financiar ne afectează fizic și ne îmbolnăvește trupul. Sunt tot mai multe studii care atestă acest lucru. Însă pe lângă afecțiunile fizice, sunt tot mai dese sursele care fac referire la afectiunile de natură psihică, inclusiv asupra intelectului uman.

Fiecare dintre noi ne naștem cu un potențial de inteligență moștenit genetic de la predecesorii noștri, acesta este un lucru bine știut. Acest potențial este denumit și inteligență nativă și se pare că nu este unul stabil pe toată durata vieții, așa cum se credea înainte, ci unul influențat de mediul în care copilul crește și se dezvoltă, de preocupările membrilor din familie, de cât de mult își antrenează copilul mintea încă din copilărie și de felul în care relaționează cu ceilalți. Inteligența câștigată prin educație este denumită inteligență cristalizată și are o influență semnificativă în nivelul de calitate al vieții adultului.

Ambele tipuri de inteligență se pare că sunt vulnerabile în fața stresului, iar o persoană expusă la stres financiar prelungit va avea repercursiuni asupra gradului său de inteligență.

Cercetări recente arată că stresul financiar cronic poate reduce de fapt IQ-ul.

În situațiile de stres ne scade capacitatea de concentrare și de a lua decizii propice. Un IQ de 120 scade la 80 în situațiile de enervare și stres puternic.

În cartea „Scarcity: Why Having Too Little Means So Much”, economiștii comportamentali Sendhil Mullainathan și Eldar Shafir au analizat mai multe cercetări din trecut și au efectuat noi experimente pentru a arăta cum sentimentul de lipsă îi determină pe oameni să obsedeze de ceea ce este rar — indiferent dacă este timpul, mâncarea, relațiile sau banii. Ei au subliniat faptul că în perioade de stres financiar, oamenii gândesc într-o manieră „îngustă/limitată”, iar acest lucru blochează capacitatea de a găsi soluții creative.

Institutul American al Stresului a elaborat o listă cu cele mai comune simptome ale stresului, iar printre ele se numără:

  • Dificultățile de concentrare
  • Învățarea greoaie de noi informații
  • Uitare, dezorganizare, confuzie
  • Dificultatea de a lua decizii

Așadar, este tot mai clar faptul că ”Stresul financiar copleșește gândirea, făcând procesele cognitive mai lente și mai dificile, ca și cum persoanele ar trăi efectele privării de somn pentru o noapte.” Herald & News

În economia mondială dominată de bursă, banii reprezintă acele contracte pe care le poți câștiga sau le poți pierde. Când miza e percepută ca fiind una majoră, stresul financiar se instalează imediat, iar efectele sale deteriorează calitatea resimțită a vieții.

O parte din misiunea Welthee este aceea de a oferi accesul la o educație financiară de calitate pentru toți cei interesați. Majoritatea oamenilor văd o singură soluție financiară, cea clasică, în care muncesc din greu ca angajați într-o companie, economisesc sau contractează împrumuturi și își cumpără cele necesare, dar asta nu înseamnă prosperitate. Prosperitatea nu vine cu un grad de îndatorare, nu creează disconfort emoțional și psihic.

Eliminarea stresului financiar se poate face prin creșterea coeficientului de inteligență financiară (FQ), care nu face altceva decât să dezvolte perspectiva oamenilor cu privire la segmentul financiar și la modalitățile de a-și crea o viață prosperă.

Welthee și-a propus să prezinte un alt model, diferit de abordările de până acum, prin care fiecare om poate începe construirea prosperității și asta pentru că există mai multe opțiuni decât cele enumerate mai sus.

Depășirea stresului financiar începe cu antrenarea midsetului și implicit a felului în care se văd anumite ”eșecuri” sau anumite oportunități. Pentru că da, și oportunitățile pot fi defapt o amenințare dacă nu există o bază esențială în educația financiară, iar individul nu poate discerne între un proiect cu adevărat sustenabil sau un posibil scam.

Educația financiară dezvoltă coeficientul de inteligență financiară, iar acest lucru duce în timp la transformarea investițiilor în bani. Sau mai în profunzime, duce la identificarea investițiilor reale și separarea lor cu claritate de cele cu potențial negativ.

Welthee te ajută să scapi de stresul financiar, te scoate de pe ”roata de hamster”, te scoate din tiparul de a cheltui mai mult decât ai. Știind că îndatorarea și stresul financiar scad nivelul de inteligență, cum alegi să acționezi pe viitor? Care este planul tău pentru a ajunge la prosperitate?

Despre Welthee

Welthee este o platformă dedicată creării de oportunități financiare, cu zero comisioane și până la 0% risk în portofoliile oferite, ce va schimba fundamental piața, împuternicind utilizatorii săi să-și creeze multiple surse de venit și oferindu-le un mediu în care investitorii de la început de drum, cât și cei cu experiență, își unesc forțele pentru binele tuturor.

Welthee este Viitorul Libertății Financiare.

Pentru a afla mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul nostru: welthee.com, urmați-ne pe Twitter, Facebook, sau veniți și participați la conversație în Telegram.

Welthee

Prietenul tău financiar

--

--

Welthee
welthee

Welthee is an investment platform built to help millions reach financial independence and develop multiple streams of passive income.