Att älska och vårda sin kropp med respekt

Varje vecka jobbar jag med att hjälpa en mängd olika personer som vill ta steget upp på tåget med destination lägre vikt. Nästan lika ofta får jag hjälpa kunderna att inse att det de egentligen borde skriva på biljetten är “ett hälsosamt jag”.

Vadå ett hälsosamt jag?

Begreppet hälsa innefattar inte bara den fysiska hälsan utan också den psykiska och sociala hälsan. Vår hälsa är bland det allra viktigaste vi har. Ett hälsosamt jag innebär att du får vara fysiskt frisk, mentalt frisk och ha ett rikt socialt liv som du mår bra av. Om hälsan tas ifrån oss, blir många moment i livet betydligt svårare. Fråga den som drabbats av t.ex. reuma, cancer, depression, utbrändhet eller förlorat sin familj av någon anledning. För den skrämmande verkligheten är också den att vem som helst, oavsett fysiska, mentala eller sociala förutsättningar kan drabbas av sjukdom, olycka och elände. Vi ser det varje dag.

Med detta vill jag inte skrämma upp någon, men peka på verkligheten. Det finns saker som vi inte kan påverka nämnvärt när det kommer till hälsan, men det finns också aspekter som vi kan påverka. Och det tycker jag att vi ska göra. För om då olyckan inträffar, så har vi betydligt större möjlighet att klara av eländet om vi mår bra i övrigt.

Till mina kunder brukar jag säga som så: “Siffran på vågen är egentligen rätt ointressant. Den är bara ett sätt att se i vilken riktning det rör sig. Det som egentligen är det viktiga är att du lär dig att göra val som gynnar dig och din hälsa och att du gillar dig själv.”

Jag tänker bära min pösiga mamma-mage som är full av bristningar med stolthet: den är stark, den är min och den har gett mig två fina pojkar. Så hey magen: jag förlåter dig för att du inte ser ut som då jag var 22 och satsade på att bli bäst i världen och jag lovar att ta hand om dig väl. Egentligen gillar jag dig bättre nu! Och jag kommer att fortsätta jobba med att hålla dig stark, för det behöver min rygg! Och jag kommer att fortsätta ha dig smådallrande med på löptur, för det behöver min hjärna, mina lungor och mitt hjärta! Fotograf: Olle 3år och nej mannen i hörnet är inte död, han bara vilar ;)

Det bästa vi kan göra för oss själva är tycka om oss själva så pass mycket att vi VILL vårda vår egen hälsa: äta bra, motioner bra, vårda våra relationer och be om hjälp om det behövs. Vår hälsa påverkar nämligen inte bara oss utan också våra partners, vänner, barn, släkt, arbetsgivare, arbetstagare och samhället i stort….

Så: strunta i om magen dallrar lite och om rumpan har celluliter samtidigt som hudbristningar och överflödig hud grinar åt dig, bara du tar hand om dig själv och gör val som DU mår bra av, gör det ingen skillnad. Din kropp är ditt tempel och den fungerar som en minnestavla över olika händelser i livet. Var stolt och vårda den väl. Respektera dig själv.

Om det så innebär att du vill träna för ett maraton, bodybuilding eller för att kunna gå ner för trappor utan att det gör ont. Valet är DITT så länge DU mår bra av det! (Sen är det ju så att några kilos övervikt inte behöver innebära ohälsa förutsatt att du gör val som ger dig god kondition, ger dig goda relationer och äter bra.)

P.s. Då du kommer i mål i en viktresa är det förresten ofta så att just siffran på vågen är det som har ändrat minst. Du är så mycket mera än en siffra på vågen men ibland är det där man måste börja för att inse det!

Ett inspirerande klipp på det:

//Jenny Julin, med en önskan om att hjälpa dig att älska dig själv