Hoe een tweet van het Ministerie van SZW juist RSI kan veroorzaken

Het is de dag van de #RSI en het Arboportaal en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid twitteren lekker mee: “Het voorkomen van #RSI begint bij de juiste #werkhouding” met daarbij het ‘ideale’ plaatje.

Het ‘ideale’ plaatje

Verbazingwekkend, want waar komt dit ‘ideale’ plaatje vandaan? Ik ben de literatuur ingedoken en heb de vraag aan wetenschappers gesteld. Met als conclusie: een wetenschappelijk basis voor dit ‘ideale’ plaatje lijkt niet te bestaan. Eerder tegenovergesteld. Onderzoek toont aan dat andere hoeken veel beter bij het lichaam passen.

Een stap verder: het opvolgen van dit ‘ideale’ plaatje zou zelfs schadelijk kunnen zijn. Het zou tot meer RSI, rug, nek en schouder klachten kunnen leiden. Want wat gebeurt er als je iemand in bepaalde vormen dwingt, zonder rekening te houden met zijn of haar unieke vormen? Dat gaat even goed, maar dan doet het pijn!

De tweet van het Ministerie is vast heel goed bedoeld. Mij maakt het vooral weer duidelijk dat de kennis over werkhouding en zitten ontbreekt. Elk lichaam is uniek en de kennis zit hem in het vinden van een natuurlijke houding die daarbij past. Voor de één is dit zitten in hoeken van 90 graden. Voor de meeste (98% van de deelnemers aan de Zitworkshop) is dit een hoek die groter is.

Het kan dus anders! Dit begint bij het ontdekken van jouw natuurlijke #werkhouding. Een werkhouding die bij jou past. Zo kom je tot gezond werken. Zo voorkom je RSI.

Door Ramon Tilman — Zitacademie

Lees ook mijn blog over de zoektocht naar het ‘ideale’ plaatje.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Zitacademie’s story.