7 načinov, kako dobiti službo še pred iztekom študentskega statusa

V današnjem svetu je nemogoče diplomirati in potem dobiti službo, ane? — NE. Je pa nemogoče, če za to nič ne narediš.

Vsi spodaj napisani nasveti so preverjeni in delujejo — tudi za 25-letno FDV-jevko. Pravzaprav tole piše 25-letna bivša FDV-jevka, ki je našla zaposlitev za nedoločen čas še preden je zaključila z absolventom.

1. Lep CV

Kako pomemben je dobro napisan CV, gotovo že veš. Ampak kaj, če nimaš nič »pametnega« za napisat? Tega se ne da spremeniti čez noč, lahko pa čez noč narediš svoj CV lepši.

Kar nas življenje hitro nauči je, da lepe stvari bolje »pridejo skozi«. Plitko, vem, ampak tak je pač svet. Torej, če imaš malo ali nič izkušenj, naj tvoj CV vsaj zgleda izjemno. Poišči dizajnerski navdih na internetu, pritegni pozornost in navduši celoten HR oddelek s svojo izvirnostjo in trudom.

Osebni dokaz: Na 3 razgovorih za službo so pohvalili moj CV dizajn.

Google Images: “CV design”

2. Nabiraj delovne izkušnje

Klasični nasvet: nabiraj si izkušnje. Ne želim izpostaviti očitnega, ampak to je res pomembno.

Seveda se pojavi vprašanje, kako dobiš izkušnje iz svojega področja dela, če vsi razpisi zahtevajo 3 leta izkušenj. Brez težav — samo ne bodi len!!!!!!! Priložnosti so povsod: študentska društva, inštrukcije, pomoč pri [karkoli ti leži bolj kot drugim], prostovoljno delo, pomoč profesorju pri raziskavi, delo v start-upu (teh je res malo morje), lasten start-up (zakaj pa ne?)…

Vsakič, ko izbiraš, kam boš usmerila svojo energijo, se vprašaj: “Ali mi bo to delo pomagalo dobiti naslednje delo?” Ko enkrat začneš graditi svoje izkušnje, vsako naslednjo zaposlitev najdeš hitreje in lažje.

Osebni dokaz: Ga res potrebuješ?

3. Vedi, česa si NE želiš

Nasvet št. 2 pravi: Ukvarjaj se s stvarmi, ki te lahko pripeljejo do tvoje sanjske kariere. Enostavno.

Malo manj enostavno je, če ne veš, kaj točno želiš početi v življenju. Ampak kljub temu gotovo veš, česa si ne želiš. Če si študiral, verjetno ni tvoj cilj napredovati v vodjo gostinske strežbe. Če si študirala umetnost, verjetno ne želiš biti zaposlena v pisarni banke, četudi lahko s časoma postaneš šefica oddelka. Torej, nehaj že kuhati kavo ali urejati Word dokumentov in počni nekaj, kar te vsaj potencialno lahko pelje proti tvojemu (še neznanemu) cilju.

Osebni dokaz:

  • Z vsako službo bolje vem, kaj si želim.
  • Čeprav nisem nikoli delala v lokalu, vseeno znam skuhati kavo. :)

4. Nabiraj »mehke veščine« ali Zavedaj se svojih pomanjkljivosti

To je malo manj klasični nasvet, ampak ravno tako pomemben.

Osebni dokaz: sem bolj introvertitan tip človeka in včasih mi je problem predstavljal pogovor z »ne-bližnjimi«. Vedela sem, da je to moja pomankljivost, zato sem se tisto poletje, preden sem šla na faks, odločila, da bom delala kot promotorka. Tako sem bila prisiljena govoriti s kupom turistov in do konca poletja, sem postala bistveno bolj socialno samozavestna (tudi pri pogovoru v angleščini). Ne bom rekla, da je to delo ravno zvezda mojega CV-ja, je bila pa za mojo osebno rast ta izkušnja ena izmed ključnih.

Skratka, razmisli, kaj te drži nazaj in naredi nekaj glede tega.

5. Dobra beseda je zlata vredna

Vsako delo, ki ga opraviš, naj se zaključi z dobro besedo — v pisni obliki.

Ne vem, zakaj je študentom tako težko prositi za priporočilo. Res ni treba, da ti je nelagodno vprašati šefico, ali bi napisala en odstavek o tvojem delu. Omeni ji, kako težko je danes mladim najti službo in kako veliko bi ti pomenila dobra referenca — zagotovo jo boš takoj dobila! Razen, če si je res nisi zaslužila, ali če šefica pozabi — če slednje, jo mirne duše spomni.

Ko boš naslednjič pošiljala svoj CV, priloži še en kup lepih besed in pohval — in intervju je zagotovljen. Zakaj? Ker social proof enostavno deluje.

Namig: Tudi profesorji ti lahko dajo odlično referenco.

Osebni dokaz:

  • 1 služba neposredno zaradi priporočila profesorice.
  • 2 razgovora za službo, kjer so omenili moje dobre reference

6. Pozitivna digitalna podoba

Če ne prej, te bo bodoči delodajalec gotovo pogoogal, ko prideš v ožji izbor kandidatov. Kakšne fotke bo našel? Kakšne statuse bo prebral? Bo našel (prazen) LinkedIn profil?

Poleg tega, da šefica ne najde negativnih presenečenj, poskrbi tudi za pozitivno presenečenje. Uredi in kar se da izpolni LinkedIn profil, vključno z naslovi diplome in relevantnih projektnih nalog — tako boš pokazala, kaj te zanima in malo bolj jasno bo, kaj si počela med faksom. Naloži »tadobre« prezentacije s faksa na SlideShare (in potem še na LinkedIn). Gradi svojo digitalno podobo na Twitterju, blogu ali na Behance, če si spletni dizajner.

Osebni dokaz:

  • 2 povabili na razgovor zaradi bloga
  • 1 povabilo na razgovor na podlagi LinkedIn profila

7. Drugačno znanje kot ga ima konkurenca

Te izbrani faks veseli? Nisi zadovoljen z oceno 6 in 7? Si eden izmed tistih, ki pri skupinskem delu naredi še delo dveh drugih članov, ker enostavno ne želiš oddati slabe naloge? Če si na vprašanja odgovoril z da, je tvoja zaposlitvena prihodnost zelo svetla. Vendar tvoji zagnanosti navkljub, znanje, ki ga dobiš na predavanjih, pogosto ni dovolj.

Če želiš biti vidno boljši od svoje konkurence (vsi sošolci, starejši kolegi in kolegi iz sorodnih faksov), se je treba naučit še kaj drugega. Nauči se nekaj, kar je novo in uporabno. Veliko beri, pojdi na razna predavanja in delavnice. Resno se loti online izobraževanja in pridobi za svoje področje relevanten certifikat. Vendar ne pozabi na osnove: recimo, če ne znaš narediti kazala v Wordu, začni s tem.

Osebni dokaz: S svojo firbčnostjo sem si nabrala kup znanja, ki ga moja konkurenca nima — kot sem kasneje slišala od treh šefov.


Na trgu dela, kakšnega imamo danes, je dobiti (prvo) zaposlitev gotovo uspeh. In kot vsak uspeh, tudi ta zahteva trud, vztrajnost in željo — željo po aktivnosti, znanju in razvijanju svojih sposobnosti na področju, ki te veseli. Začeti je potrebno čim prej, četudi z majhnimi koraki in na videz nepomembnimi aktivnostmi. Lenobe in odlašanja ne ceni noben delodajalec — in kruta resnica je, da jim z nezanimivo prijavo in praznim CV-jev sporočaš točno to.

Great achievement is just what a long series of unremarkable tasks looks like from far away. — Unknown
Like what you read? Give Zoja a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.