Too Long; Didn’t Read (Dutch)

Introductie

Het verkiezingsprogramma van de PVV was in 2017 maar 1 A4’tje lang. (Partij van de Vrijheid, 2017) Steeds meer sociale media leggen de focus op beeldmateriaal in plaats van tekst. Steeds meer tekst verdwijnt op verschillende plekken. Wat voor gevolgen zal het leven in een wereld met minder tekst hebben? Hoe gaat dat onze nieuwsvergaring beïnvloeden? Dat is waar ik in dit essay achter wil komen, en dan vooral hoe sociale media deze verandering teweeg gaat brengen. Daarom is mijn onderzoeksvraag; “Wat is het effect van het verdwijnen van tekst op sociale media in relatie tot nieuwsvergaring?”

Wat heel duidelijk is, is dat de focus bij sociale media minder op tekst is gaan liggen, en dat is nu al begonnen.

Opkomend; Realtime archival media

Een opkomende trend op het internet is het gebruik van realtime archival media.

“De affordances van, wat we non-archival real-time media kunnen noemen, sluiten het opslaan van media in eerste instantie uit en daarom is besloten om deze media dan ook in hun ‘eigen’ vorm beschouwen. De mediawereld blijft veranderen door technologische ontwikkelingen en nu lijkt het in een sneller tempo te gaan dan ooit tevoren. We bevinden ons in de ‘social media era’ waarin nieuwe sociale media de traditionele netwerkmedia vervangen als de dominante media vorm van alledag” (Timmerman, 2016)

Realtime archival media zijn vormen van media die alleen maar tijdelijk beschikbaar blijven. Dit zorgt voor een druk naar gebruikers toe want ze moeten het dus helemaal volgen als ze niks willen missen. Er wordt echter ook gezegd dat het voordeliger is voor privacy. Er zijn zelfs al diensten die de tijdelijke beschikbaarheid van realtime archival media proberen na te bootsen op andere sociale media zoals Twitter. (Bea, 2013)

Ook komt het format van stories heel erg op, en dit speelt in op de realtime archival media. Stories blijven meestal beschikbaar voor 24 uur. Later in deze essay wordt er meer over stories vertelt.

Om te snappen wat de veranderingen op dit moment zijn, moeten we eerst terugblikken op vroeger.

Hoe was het vroeger?

Voordat realtime (archival) media zo groot was als nu, was nieuws vooral te vinden op websites en op analoge media als televisie en kranten. Wat er vooral veranderd is aan het nieuws is de toenemende snelheid van de mate waarin het verspreidt wordt, en hoe het gepresenteerd wordt.

In de middeleeuwen had je vertellers. Dit waren mensen die het land doorgingen om letterlijk nieuws te vertellen. Na de uitvinding van de drukpers werd het allemaal een stuk makkelijker, want men kon — mits ze konden lezen — zelf hun nieuws consumeren.

Tegenwoordig gaan we op een manier weer terug naar hoe het in de middeleeuwen ging. Je ziet tweets, snaps, of ander beeldmateriaal van mensen die je het nieuws vertellen. Aangezien iedereen tegenwoordig ook zijn eigen nieuws kan uitzenden kunnen de verhalen ernstig verschillen. De vertellers moeten hun nieuws ook ergens vandaan halen, en dat wordt nu nog gedaan door terug te linken naar artikelen op internet en dergelijke. Maar wat als we in de toekomst helemaal gebaseerd zijn op een broadcast systeem? Krijg je dan een eeuwige echokamer van nonsens, of juist een hele duidelijke bron van informatie die vanuit elke kijkhoek komt?

Nadat de radio geïntroduceerd was kon men veel sneller nieuws verspreiden. Maar nieuws op radio kon alleen worden uitgezonden op vaste tijden. Met de introductie van de televisie kon er eindelijk beeld worden toegevoegd aan het nieuws. Dit zorgde voor een hele nieuwe ervaring, want dat betekende dat de mensen eindelijk konden zien én horen wat er aan de hand was.

Nieuws is dus van mond op mond, naar tekst en daarna spraak en beeld gegaan. Het was echter nog niet on-demand. Met de opkomst van het internet werd dat opgelost. Maar dat kon in eerste instantie alleen maar in tekst bekeken worden.

De ontwikkeling die nu gaande is, is dat on-demand nieuws (via internet) visueler wordt.

Hoe is het nu?

Zoals ik al zei, is de focus bij veel sociale media al veranderd. Bedrijven als Facebook en Snap bedenken veel nieuwe manieren om mensen meer gebruik te laten maken van hun platformen. Facebook is eigenaar van een paar platformen, zoals Facebook zelf maar ook Instagram, WhatsApp, en Messenger. Snap is eigenaar van Snapchat.

Mensen delen veel sneller visueel content dan tekst (Golden, 2015; Long, 2014), en daar willen bedrijven op inspelen zodat ze meer geld verdienen. Hoe langer consumenten op hun platformen blijven, hoe meer kans dat ze een advertentie zien.

Je kunt visuele content sneller interpreteren dan tekst. Dus zie je meer in een kortere tijdspanne. En dan zie je ook meer advertenties. In het kort; sociale mediabedrijven kiezen ervoor hun content steeds meer te focussen op beeldmateriaal. Dit zal invloed hebben op onze nieuwsvergaring.

Het klassieke voorbeeld van een bedrijf dat een limiet op hun tekst legde, is Twitter. De keuze om 140 tekens te gebruiken is eigenlijk om technische redenen gedaan. Vroeger werden tweets ook via SMS verspreid, wat een limiet heeft van 160 tekens. Twitter besloot 20 tekens te reserveren voor de gebruikersnaam, en 140 tekens voor het bericht. (Sarno, 2009) Later was het geen technische overweging meer, maar een opzettelijke.

Er is nog een sociale media die een limiet legt op tekst, en in tegenstelling tot Twitter focust op beeldmateriaal. Snapchat werd gezien als een plek om foto’s te sturen naar je vrienden, maar tegenwoordig kun je er een stuk meer mee. Ook is er nieuws te vinden op Snapchat. Snapchat werkt met het medium ‘snaps’. Een snap is een foto of een video van maximaal 10 seconden, waar je op kan tekenen maar ook stickers en filters aan toe kan voegen. Snapchat had vroeger een limiet van 33 tekens in een snap. Tegenwoordig kun je 250 tekens kwijt in een snap. Dat is al meer dan een tweet, maar je hebt maar 10 seconden of minder om het helemaal te lezen. In realiteit zal er dus niet zo veel tekst in een snap staan.

Omdat snaps en tweets zo minimalistisch zijn, zijn er een paar neveneffecten ontstaan. Nieuws op deze platformen wordt kleiner gemaakt of gesplitst in meerdere delen zodat het past. Dit heeft enkele gevolgen. Ten eerste past er minder in het bericht, waardoor er misschien informatie verloren gaat. Hier is een oplossing op bedacht; het splitsen van nieuws in zogenaamde ‘minor events’. (Timmerman, 2016) Dit heeft echter ook een nadeel, omdat sociale media als Twitter en Snapchat chronologisch ingedeeld zijn kan het zijn dat je een stuk mist van de ‘minor events’. Dit kan dus invloed hebben op hoe je het nieuwsbericht interpreteert.

Een ander platform wat steeds visueler probeert te worden is Facebook. Facebook introduceerde in 2016 live video om te zorgen dat meer mensen spontaan hun platform zouden gebruiken.

“Live is like having a TV camera in your pocket. Anyone with a phone now has the power to broadcast to anyone in the world. When you interact live, you feel connected in a more personal way. This is a big shift in how we communicate, and it’s going to create new opportunities for people to come together.” (Mark Zuckerberg, 2016)

Zoals Zuckerberg zegt, heeft iedereen nu de mogelijkheid om alles om zich heen te broadcasten. Mensen vinden live video een heel stuk authentieker dan normale video. Als het live is, dan is het vrijwel zeker echt. (Timmerman, 2016)

Maar is dit wel echt zo? Het kan heel goed zijn dat live video van tevoren wordt gescript, of dat er afspraken worden gemaakt. En omdat we live video als zo authentiek zien, kan dit een slechte impressie geven van de werkelijkheid.

Snapchat heeft ook een format genaamd stories. Hierbij kan de gebruiker een snap opsturen, die dan voor 24 uur zichtbaar blijft voor al zijn vrienden. Door de jaren heen heeft Facebook meerdere keren geprobeerd Snap te kopen, zonder succes. Daarom besloot Facebook in 2016 ook stories te introduceren op Instagram. (Instagram, 2016) De volgende platformen van Facebook volgde daarna; WhatsApp, Messenger, Facebook.

Ook een paar nieuwsnetwerken gebruiken stories om nieuws door te geven. De segmenten worden op zo’n manier opgenomen dat het meer op vloggen lijkt. Dit zorgt voor een intiemere connectie met de kijker.

Een van de gevolgen hiervan is dat we het nieuws sneller gaan delen. Dit komt omdat je sneller items deelt waarmee je een positieve connectie hebt. (Stieglitz & Dang-Xuan, 2013) Een van de neveneffecten hiervan is dat je een filterbubbel voor je vrienden creëert. Ook zal deze intiemere connectie er voor zorgen dat je feiten van de nieuwslezer eerder aanneemt. Mensen geloven eerder mensen die ze als vrienden beschouwen dan vreemden. (Timmerman, 2016)

Ook is het zo dat door deze nieuwe vormen van media veel meer information overload ontstaat, omdat snaps snel achter elkaar komen en beeld, geluid, tekst en plaatjes kunnen bevatten. Een van de manieren die gebruikt wordt om nog steeds te begrijpen wat er staat, is door net genoeg te interpreteren dat er nog begrepen wordt wat er staat, maar niet genoeg dat er wordt gelet op details. (Pentina & Tarafdar, 2014)

“First, adverse effects on well-established print and broadcast mass media have transpired from loss of advertising revenue and the consequent decline in the quality of their journalistic offerings (Bruns & Highfield, 2012). Second, new Internet-based media, incorporating voluntary contributions by broad networks of self-selected participants that report, share and distribute news (e.g. blogs, political forums, and social networks), have acquired legitimacy.” (Pentina & Tarafdar, 2014)

Het is in ieder geval zeker dat we steeds meer nieuws gaan consumeren op een digitale manier. Deze trend is al langer in gang, maar zal nog steeds doorgaan. Waarschijnlijk gaat de vorm van het nieuws wat we consumeren wel veranderen, maar op welke manier? In het volgende hoofdstuk staan een paar toekomstscenario’s.

Toekomstscenario’s

Er worden een paar toekomstscenario’s beschreven in deze paragraaf, voordat ik een conclusie geef.

Een toekomst van nieuws op sociale media die positief zou zijn voor consumenten is een wereld van sociale media waarbij gebruikers zelf kunnen bepalen wat de informatiedichtheid van hun nieuws is. Ik denk dat het story format wel blijft rondhangen, maar dat het wordt uitgebreid. Zo zou er bijvoorbeeld meer tekst in een story gezet kunnen worden, en dat de teller dan op pauze gaat. Snapchat heeft een soortgelijke feature al in discover (dit is een aparte sectie in Snapchat gereserveerd voor een paar partijen), maar dit is nog niet beschikbaar voor gebruikers. (Constine, 2016) Medium heeft ook een soortgelijke feature, genaamd series. (Shane, 2017)

Een andere voorspelling is dat gedecentraliseerde sociale media veel meer in optrek kunnen gaan komen. Er zijn al pogingen tot gedecentraliseerde sociale media, zoals Mastodon. (Farokhmanesh, 2017) Dit is een systeem gebaseerd op Twitter, waarbij men zelf kan kiezen in welke instantie ze “Tooten” (hun versie van een Tweet). Op die manier zouden gebruikers kunnen kiezen voor een meer visuele ervaring, of bijvoorbeeld een meer tekstuele ervaring. De officiële instantie van Mastodon (mastodon.social) laat 500 characters per Toot toe, maar gezien de open natuur van het Mastodon systeem zou dit in andere instanties uitgebreid of ingekort kunnen worden.

Er zou ook altijd een manier moeten zijn voor gebruikers om meer details te kunnen lezen als ze dat willen. Zo kunnen ze nog steeds snel door het nieuws gaan, maar meer details opvragen als ze dat willen. Zo blijft de gebruiker nog altijd op de hoogte van het globale nieuws, maar kunnen ze nog steeds extra informatie opvragen voor items die ze interessant vinden.

Een ander toekomstscenario zou kunnen zijn dat de producenten juist meer macht krijgen door het verdwijnen van tekst op sociale media. Als er minder tekst is, is het makkelijker om weg te komen met tekstuele feiten, en de gebruikers juist te laten focussen op beeldmateriaal. Dit zou ook kunnen komen door de eerder genoemde information overload bij snaps.

Gebruikers zouden dan nog wel een beetje keuze hebben door de versnippering van verschillende story systemen. Meer bedrijven van traditionele media zouden ook overstappen naar het nieuwe story model, omdat het winstgevender is. Dit zou echter alleen gebeuren als het mainstream wordt, en dat kan nog wel even duren.

Conclusie

Er zijn wel zeker veranderingen aan de nieuwsvergaring van de gebruikers die al nieuwe vormen van sociale media met minder tekst gebruiken.

Zo kun je delen van artikelen missen als je ‘minor events’ niet goed bijhoudt, live video interpreteren als geloofwaardiger dan het eigenlijk is, en hebben we een intiemere connectie met de nieuwslezer waardoor we nieuws ook anders kunnen interpreteren. Ook kunnen we sneller last krijgen van information overload omdat nieuws steeds visueler wordt, en snel achter elkaar gepresenteerd wordt.

Als je op deze problemen let en zorgt dat je de minor events bijhoudt, zal er nog niet veel veranderen. Voor de meeste mensen die niet goed de veranderingen bijhouden zal het echter wel invloed hebben op hun nieuwsvergaring.

Dat gezegd hebbende, is de nieuwe vorm van sociale media nog vrij jong, en er kunnen nog aanpassingen komen die er juist voor zorgen dat er een betere balans ontstaat tussen het gemak van beeldmateriaal en de gedetailleerdheid van tekst. Denk bijvoorbeeld aan ‘series’ op Medium, en de oplossing die Snapchat gebruikt op ’discover’.

Dus ja, voor nu er zijn nu veranderingen in nieuwsvergaring omdat er minder tekst is op sociale media. Maar of dat zo blijft?

Bibliografie

Bea, F. (2013, april 29). Efemr is Snapchat for Twitter — but proceed with caution. Geraadpleegd 16 april 2017, van http://www.digitaltrends.com/social-media/self-destruct-your-tweets-with-efemr-or-at-least-try-to/

Bruns, A., & Highfield, T. (2012). Blogs, Twitter, and breaking news : the produsage of citizen journalism. In R. A. Lind (Red.), Produsing Theory in a Digital World : The Intersection of Audiences and Production in Contemporary Theory (Vol. 80, pp. 15–32). New York: Peter Lang Publishing Inc. Geraadpleegd van http://www.peterlang.com/index.cfm?event=cmp.ccc.seitenstruktur.detailseiten&seitentyp=produkt&pk=61790&cid=537

Constine, J. (2016, juni 7). Snapchat uncovers Discover. Geraadpleegd van http://social.techcrunch.com/2016/06/07/snapchat-discover-previews/

Farokhmanesh, M. (2017, april 7). A beginner’s guide to Mastodon, the hot new open-source Twitter clone. Geraadpleegd 18 april 2017, van http://www.theverge.com/2017/4/7/15183128/mastodon-open-source-twitter-clone-how-to-use

Golden, F. (2015, februari 11). The power of visual content: Images vs Text. Geraadpleegd van https://www.eyeqinsights.com/power-visual-content-images-vs-text/

Instagram. (2016, augustus 2). Introducing Instagram Stories. Geraadpleegd 14 april 2017, van http://blog.instagram.com/post/148348940287/160802-stories

Long, K. (2014, april 11). Why visual content is better than text. Geraadpleegd 12 april 2017, van http://www.ragan.com/Main/Articles/48199.aspx

Mark Zuckerberg. (2016, april 6). Mark Zuckerberg — Today we’re launching Facebook Live for everyone… Geraadpleegd 14 april 2017, van https://www.facebook.com/zuck/posts/10102764095821611

Partij van de Vrijheid. (2017). Verkiezingsprogramma PVV 2017–2021. Geraadpleegd 12 april 2017, van https://www.pvv.nl/images/Conceptverkiezingsprogrammma.pdf

Pentina, I., & Tarafdar, M. (2014). From “information” to “knowing”: Exploring the role of social media in contemporary news consumption. Computers in Human Behavior, 35, 211–223.

Sarno, D. (2009, februari 18). Twitter creator Jack Dorsey illuminates the site’s founding document. Part I. Geraadpleegd van http://latimesblogs.latimes.com/technology/2009/02/twitter-creator.html

Shane, D. (2017, maart 2). WTF is Medium’s New “Series” Feature, and What Does It Mean For Us? Geraadpleegd van https://medium.com/the-mission/wtf-is-mediums-new-series-feature-and-what-does-it-mean-for-us-7a267fc5bebb

Stieglitz, S., & Dang-Xuan, L. (2013). Emotions and Information Diffusion in Social Media-Sentiment of Microblogs and Sharing Behavior. Journal of Management Information Systems, 29(4), 217–248. https://doi.org/10.2753/MIS0742-1222290408

Timmerman, B. (2016). Snapchat en #FIRST een voorbeeld van non-archival real-time media Een onderzoek naar een nieuwe mediale vorm van liveness, authenticiteit en eventfulness [Master thesis]. Geraadpleegd 22 maart 2017, van http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/338286

Like what you read? Give Sven Hoffmann a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.