Participatory video avagy közösségi filmkészítés

A participatory video módszert Donald Snowden kanadai kutató alkalmazta először a Fogó szigeteken egy elszigetelt halász közösség tagjaival 1967-ben. Snowden meggyőződése az volt, hogy egy adott közösség, a modern médiát használva, saját történeteit és problémáit személyes filmeken és videó üzeneteken keresztül feldolgozva képes leginkább az érdekérvényesítésre. A halászok egymás filmjeit nézve, szembesültek azzal, hogy hasonló problémákkal küzdenek és közösen fellépve változtatni tudnak a sorsukon. A filmeket megmutatták befolyásos döntéshozóknak és politikusoknak is, aminek az lett az eredménye, hogy párbeszéd indulhatott el a kormány és a fogói lakosság között. A film segítségével egy addig alul-reprezentált közösség a saját hangján tudott megszólalni és a kommunikáció ezen új eszköze képessé tette őket konkrét problémák kezelésére. Snowden a National Film Board of Canada Challenge for Change programjának keretein belül alkotott és célja az volt, hogy a filmekkel társadalmi változásokat érjen el.

Snowden tevékenységéről és a Challenge for Change programról itt tudtok többet olvasni:

https://www.nfb.ca/playlists/michael-brendan-thomas-waugh-ezra-winton/challenge-for-change/

A gyakran PV-ként emlegetett, participatory video módszer erénye abban rejlik, hogy összekovácsolja a közösséget saját problémáik és szükségleteik közös felismerésére, önreflexióra késztet, amelyben a folyamat, a közös alkotás élménye sokkal fontosabbá válik, mint maga a végtermék. A módszert világszerte alkalmazzák különböző területeken a felzárkóztató projektektől kezdve, terápiás és kommunikációs célokig. Nincsenek kőbe vésett módszertani szabályai, szabadon adaptálható az adott közösség igényeihez.

Egy brit civil szervezet az Insightshare rendszeresen szervez tréningeket és tart PV workshopokat a világ minden táján. Filmjeikről és módszerükről itt olvashattok többet: http://www.insightshare.org/

Katarina Cizek kanadai újmédia művész web dokumentumfilmjében Filmmaker in Residence a tornotói St. Michel kórház doktoraival, ápolóival. kutatóival és betegeivel közösen készített több participatory projektet a közös filmektől kezdve a fotónaplókig. A honlapon böngészve megismerhetitek a kollaboratív média tartalom gyártás egy új közösségi formáját: http://filmmakerinresidence.nfb.ca/

A PV egy másik formája a kollektív dokumentumfilmek, mint például a One Day on Earth és a Life in a Day projektek:

One Day on Earth: http://www.onedayonearth.org/

Life in a day: https://www.youtube.com/watch?v=JaFVr_cJJIY

Norvégiában az első interneten publikált participatory workshopot 2009-ben tartotta Åse Svenheim Drivenes elismert norvég dokumentumfilm-rendezőnő és kolléganője Tone Andersen norvég operatőr és filmkészítő, afgán menekült kiskorúakkal a Hero Norway hvalstadi menekülteket befogadó intézményben.

A fiatalok által készített filmeket itt tudjátok megnézni:

http://www.aftenposten.no/norge/Selvgjort-film-om-livet-pa-asylmottak-221614b.html

Egy rövid videóinterjúban beszélgettünk Ase-val a workshopról és a módszer hatékonyságáról:

https://www.youtube.com/watch?v=JAnc_VxxPh8

Anders Sømme Hammer, elismert norvég dokumentumfilm-rendező és újságíró Christoffer Næss újságíróval együtt készített közös participatory video projektje a Global Video Letters honlapon publikált The Kabul Crads. Az újságírók fiatalokkal dolgoztak együtt Kabulban, akik mindenáron változtatni akartak a sorsukon és azon az egyoldalú negatív reprezentáción, amit Afganisztánról tudunk a nemzetközi médiából. Andres és Chris kézi-kamerákat adott a fiataloknak és PV workshopok keretében ösztönözték őket arra, hogy készítsenek videó üzeneteket és dokumentálják az életüket. A filmek az oslói Nobel Peace Center-ben kerültek kiállításra 2012-ben.

http://globalvideoletters.org/projects/kabul-afghanistan/.

A Photovoice egy olyan nemzetközi civil szervezet, akik a fotóművészet és a digitális történetmesélés segítségével dolgoznak hátrányos helyzetű közöségekkel.

Projektjeikről és azok hatásairól itt tudtok többet olvasni: https://photovoice.org/