Öntöttvas serpenyő kezdőknek

Épp az ebéb szüneten voltam és mivel elég gyorsan végeztem a szendvicsemmel, ezért úgy döntöttem megnézem a Kookta nyári akcióját, hátha akad benne valami nekem is való. Körülbelül 2 perce állhatam a boltban amikor egy szőke, nálam egy pár évvel idősebb hölgy lépett be a boltba. Nem nézelődni jött, hanem félhangosan az eladóhoz fordult és felháborodva mesélni kezdte, hogy vett egy serpenyőt, amiben minden leég!

Aki életében nem találkozott eddig öntöttvassal, az valószínűleg meglepőnek fogja tartani, hogy emberek miért szórakoznak annyit egy olyan konyhai eszközzel amit viszonylag nehéz takarítani és ráadásul muszáj azonnal főzés után. Arról nem is beszélve, hogy kegyetlen nehéz és a teflon-, kerámiabevonat korában, csak a kellő törődés mellett nyeri el tapadás mentes állapotát. Az egész semmi másról nem szól, csak a hőtartásról. Ez az a terület ahol egy 4 kilós öntöttvas serpenyővel nem lehet versenyezni. Amiért ez a termék becsapós, az az ár, mivel a hölgy is azt hitte ha már kifizetett 30ezer forintot, akkor ezzel mindent el lehet készíteni, azonnal. De ez a serpenyő sajnos bejáratós.

Ahogy Charlotte Druckman írja a öntöttvas lábashoz írt könyve elején: jól kezelni az öntöttvas lábasokat még mindig könyebb, mint egy lakásban virágos növényeket tartani. Az utóbbi még sosem sikerült neki, de a lábasai köszönik szépen jól vannak. Szóval itt a folyamat, hogy hogyan érjük el a tapadás mentes felületet, a frissen vásárolt lábasunkon:

  1. Mossuk el a lábost. Itt még nyugodtan használjunk mosószert, majd azonnal töröljük teljesen szárazra. A legjobb ha 5–10 percre rárakjuk a tűzhelyre is, alacsony fokozatra kapcsolva.
  2. Kenjük át a lábost egy kiskanál ízesítettlen növényi olajjal. Ez lehet kukorica vagy napraforgó vagy bármi. De ha igazán jó eredményt akartok akkor vegyetek lenolajat, megéri. Egy papír törlő segítségével szépen oszlassuk el az egészet minden fémfelületen. Ne maradjon rajta felesleges olaj, csak egy nagyon vékony réteg.
  3. Tegyük a lábast egy 230–260 fok környékére előmelegített sütőbe fejjel lefelé, majd várjunk fél órát. A hőmérsélet nagyon fontos, mert csak így épül be az olaj a felületbe, ha ragacsos réteg marad rajta az nem jó. A lábas sötétebb színt fog ölteni.
  4. Istmételjük meg az előző két pontot körülbelül 3 vagy 4 alkalommal. De ezek után se várjunk azonnali csodát, egy öntöttvas serpenyő csak idővel és a megfelelő törődéssel nyeri el a kellő tapadásmentes bevonatot.
  5. Ha már előkezelt seprenyőt veszünk, akkor is el kell mosnunk és bekennünk olajjal. A bevonat csak a rozsda ellen véd, ettől még leragadhatnak benne dolgok.

A másik fontos dolog a tisztítás:

  1. Melegvízzel öblítsük el a lábast és egy műanyag dörzsivel finoman szedjük le a beleragadt maradékot. Ha valami nagyon beleragadt, akkor forraljunk a lábasban vizet és egy fakanállal kaparjuk le az aljáról. Szintén hatékony még a durva szemű só is, szórjuk be alaposan, majd egy nagy adag papírtörlővel vagy egy félbevágott krumplival súroljuk le a szenyeződéseket.
  2. Ha megvagyunk szárítsuk meg a lábast vagy egy törlőruhával vagy tegyük fel a tűzhelyre alacsony fokozaton pár percre. Ezután is nagyon fontos, hogy alaposan átkenjük olajjal és így tároljuk.

Amiket érdemes megvenni:

Öntöttvas serpenyő

Szilikon fogókesztyű

Lenmagolaj

Egy könyv, ami elmondja mire is jó ez a lábas

Jó szórakozást!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.