Precíziós tömörítők

Az elmúlt egy évben az egyik leggyorsabban fejlődő részleggé fejlődött a precíziós tömörítők kategóriája. Maga a kifejezés közel 3 éve létezik, de most jutottunk oda, hogy a pontosabbnál pontosabb méretezésen felül megjelent egy másik fontos kiegészítő is: a megoldás arra, hogy hogyan lehet minden egyes alkalommal tökéletesen párhuzamosan és ugyanazzal az erővel tömöríteni. A következő felsorolás ezeket a tömörítőket sorolja fel és véleményezi a megvalósítás precizítása, praktikuma szerint. Ezen felül természetsen az ár és a elérhetőséget is tárgyaljuk.

Az értékelt eszközökhöz nem fűződik üzleti kapcsolatom.


TampSure

Ez nem egy egész tömörítő, hanem a meglévő PullMan tömörítőnkhöz beszerezhető kiegészítő, amivel beállíthatjuk a tömörítés erősségét. Az alap készlet 6 különböző darabot tartalmaz, melyek 8–13mm magasságuak és értelem szerűen a fokozatok egy millimétert fognak át. Elérhető egy háromrészes változat is, mely a 9–10–11mm-t fedi le. Maga a tömörítős átmérője attól függ, hogy melyik Pullman képzi az alapot. Itt egyértelműen a BigStep a legjobb megoldás, mely a 85,55mm-es átmérőjével az egyik legnagyobb a piacon. Az egyik hátránya a rendszernek maguk a közgyűrűk, amik nem fokozatmentesek és csak a tömörítő teljes szétszerelésével cserélhetőek. A másik probléma az ár: csak a BigStep alap minimum 150 dollár és ehhez jön a 125 dolláros TampSure (a három darabos szett is 95 dollár), plusz akkor még kell egy nyél, amit nem muszáj a pullmantól beszereznünk, de ha mégis hozzájuk ragaszkodunk, akkor ez még 30 dollárt jelent.

PUSH

Ez az egyik úttörője a kategóriának, ami még a megjelenése előtt elég nagyon vihart kavart azzal, hogy Maxwell Colonna-Dashwood ezt a tömörítőt használta a WBC-n. Az állítás fokozatmentes és a fejet egy csavar meneten való tekergetéssel állíthatjuk, ami igazi finom hangolást tesz lehetővé. Az rögzítés feloldását egy imbusz kulccsal lehet elvégezni. Itt a „alap“ 58.50mm átmérőjű, melyet egy lépcsős kialakítással, csak a legalsó részen ér el. A PUSH hátránya maximum az, hogy nem lehet külső eszköz nélkül állítani. Az ára 129 font (plusz 10 font szállítás) és öt színben érhető el.

Hauck Tamper Competition Line

Ez a PUSH-hoz megszólalásig hasonlító eszköz, igazából egyetlen plusz funkciót hoz, ami pedig az eszköz nélküli állítás. A tömörítő felső része két korongból áll, melyekből az alsó kioldva, az alap tekerhetővé válik, így beállíthatjuk az ideális magasságot. Az eszköz Németországban készül és két átmérőben elérhető: 58mm, ami a legtöbb hagyományos és VST peremes kosarakhoz jó és 58.40mm mely inkább a peremnélküli VST kosarakhoz ideális. A magasság állítás lehetőségeiről nincs adat. Az ára 88 euró.

Mahlgut Tamper Buzzer

Ez az eszköz majdnem tökéletesen ugyanaz mint az előző, csak egy amerikai cég gyártja és a nagyobbik méret 58.60mm (ezt egy rombusz formávval éri el), ami ultra passzentos és a magasság állítás szélső értékei min. 7,4mm és max. 20mm. Elérhető három különböző anyagból és az ára: minimum 149 dollár.

Rhinowares Flat Tamper

Ugyanaz mint a fent említett kettő, csak 50 fontért Angliából.

Saint Anthony Tamper Levy

Ez a tömörítőt is megemlítem, de ők a TampSure-höz hasonlóan egy elég maccerás állítási lehetőséhet váasztottak: a közgyűrűket, bár itt sokkal finomabb az állítási lehetőség. Amúgy nagyon szép a kialakítás és a fa foglalat, plusz egy 58.60mm átmérőjű alappal érkezik, de az állítás miatt így is hátránnyal indul a mezőnyben. A magasság állítása 5,5 és 15,5 milliméter között történik a különböző kis közgyűrűk egymásra pakolgatásával. Az ára 169 dollár.

PUQPress

A mezőny egyetlen elektromos indulója, mely 10–30 kiló között tud tömöríteni, mintegy 1,3 másodperc leforgása alatt. Az alapok 53, 57, 58, 58.30 milliméteres átmőrőkben lehetségesek és egyedi megrendelést is felvesznek. Egyértelmű előny, hogy kiveszik a fizikai energia befektetését a képletből, de ez az 950 dolláros ára mellett nem biztos, hogy megtérül. Főleg úgy, hogy a precíziós tömörítést a fent említek eszközök minimális energia befektetéssel ugyanúgy teljesítik.

PALMTAP

Az egyetlen egy hazai versenyző pedig a caffe 35 által forgalmazott PALMTAMP, amit nem azért hagytam a végére, mert csak megemlíteni akartam, hanem mert egy igazi nagyágyú a kategóriában. Két méret (58.60 és 54.80mm), fokozatmentes, eszköz nélküli állítás 5–17mm között és mindez 12ezer forintért!

Futottak még

Pergtamp (2.0)

Az eredeti Pergtamp tovább fejlesztett változata, amely csak az 58.40mm-es alap és a viszonylag eredeti megoldások miatt került fel erre a listára, mert sajnos csak egy hagyományos kialakítást kapott. Ami jó: ha leejtjük, (egy kávézóban előfordul) akkor nagyon egyszerűen (15 dollár ellenében) cserélhetjük az alját és az egész eszköz „csak“ 40 dollár környékén lesz az egész, amikor jövő év elején megjelenik. Megfizethető és praktikus, de erre a listára ez már kevés.

Espro Calibrated Tamper / E-tamper / stb.

Amiért ezek a tömörítők lemaradtak a listáról az-az, hogy mindegyik hordoz egy pofonegyszerű hibalehetőséget és ez a ferde tömörítés. Arról nem is beszéljünk, hogy mi alapján vannak kalibrálva, elég nagy-e az alap vagy minek konkáv verzió… ? Csupa félmegoldás, nagyon sok pénzért.

Hauck S-Tamper Rune / Hauck-S-Tamper UFO

Ezek a tömörítők az igazi öszvérei ennek a kategóriának, egyszere hozzák a precíziós tömörítők tullajdonságait és a „klikk“ tamperek előre megadott tömörítési erősségét. Igazából itt is felmerül a kérdés, hogy mi alapján van bekalibrálva, de a leírásban kávé mennyiségtől függetlenül azonos tömörítést ígérnek. Ha ez így van, akkor tényleg ez a „tökéletes“ megoldás, de a 299 eurós árával a legdrágább (a manuális tömörítők között), plusz az igéret, hogy a versenyen full pontszámot lehet vele elérni, majdnem az összes listában szereplő tömörítőre érvényes.

Like what you read? Give Gregory Herdsman a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.