vizualul pentru eveniment realizat de Alyona Ciobanu

TOLERANCE Poster Show la Chișinău

AA+
7 min readJan 17, 2018

“Travelling poster show TOLERANCE” a ajuns și la Chișinău.
Expoziția s-a desfășurat în 2 locații: deschiderea a avut loc pe
9 decembrie 2017 la
Zpațiu (str. Șciusev 103) iar cea mai mare parte
din expoziție a fost expusă pe panourile din
parcul Catedralei
pe parcursul a 2 săptămâni (9–23 decembrie 2017).


Expoziția călătoare a fost iniţiată în primăvara anului 2017 de către Mirko Ilić, designer renumit din Bosnia și Herţegovina, acum stabilit la New York. Lucrările sale se află în colecțiile unor instituții de prestigiu, cum ar fi Muzeul Smithsonian și MoMa din New York.
Scopul proiectului este de a apropia oamenii faţă de problema intoleranței și de a oferi o ocazie unică tuturor de a vedea o selecţie de postere ale designerilor proeminenţi din întreaga lume.

Autorul proiectului, designerul Mirko Ilić: “Cele mai obișnuite motive de intoleranță sunt neapartenența la un același “trib”, culoarea “greșită” a pielii, orientare sexuală “greșită” sau credința într-o religie “greșită” . Trei din aceste patru motive nu sunt alese ci apar odată cu nașterea omului. Problema este că omul, de fapt, nu este responsabil de aceste lucruri, deoarece nu este în puterea lui să le controleze. Și atunci, nu ești tolerat din start pentru felul în care te-ai născut. Deci mai bine să nu te naști? Oare nu sună asta oribil? Aceste trei detalii te fac diferit doar cu 10% față de ceilalți, deci, în restul 90% suntem absolut identici. Cu toții vrem să iubim și să fim iubiți, vrem să ne simțim în siguranță, să muncim, să mâncăm, vrem apă și un acoperiș deasupra capului. Vrem să avem o viață lungă pentru noi și copiii noștri. Nu-i oare acesta un motiv de a fi puțin mai tolerant?”

Fiecare dintre aceste postere prezintă o viziune aparte asupra temei toleranţei care afectează într-un mod deosebit și Moldova.

Anna Vasina și Aliona Ciobanu, designeri grafici și organizatori ai expoziției la Chișinău:
“ Pregătindu-ne de expoziție, ne-am dat seama că ne ciocnim cu intoleranța practic zilnic. Începând de la replici legate de felul cum arătăm până la situații recente în care avem de-afacere cu ”filtrarea” conținuturilor ce redau viziunea artistului. Vrem să contribuim și noi la această schimbare de mentalitate. Colecția „Travelling poster show TOLERANCE” este expusă întotdeauna doar în locuri publice, acolo unde oricine poate trece și să privească toleranța în ochi, fără obstacole, fără bilete de intrare. De aceea, am ales să expunem selecția pe panourile cu ziare din parcul Catedralei pe unde treci și tu cel puțin o dată pe săptămână.”

Colecţia crește în continuu deoarece țara care o găzduiește, donează la finele expoziției un poster la subiectul toleranței. La moment ea numără 54 de postere dintre care la Chișinău vor fi expuse 53. După expoziția curentă, colecția va număra 55 de postere.

Milton Glaser,
designer grafic american
:
“Toleranța este absolut esențială pentru om. Acesta este unicul antidot împotriva competitivității care ne caracterizează specia. La momentul actual, acest cuvânt este primit cu ezitare. Ce am vrea noi este ca el să însemne mai mult acceptare și generozitate.”

fotografii de Maxim Polyakov

Autorii posterelor expuse la Chișinău:
Milton Glaser (SUA), Yuko Shimizu (Japonia), Paula Scher (SUA), Istvan Orosz (Ungaria), Peter Bankov (Rusia), Jianping He (China), Sue Coe (UK), Anette Lenz (Franţa), Dan Reisinger (Israel), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Iordania), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabwe), Chaz Maviyane-Davies (Zimbabwe), Sarp Sozdinler (Turcia), Reza Abedini (Iran), Felipe Taborda (Brazilia), Manuel Estrada (Spania), Anur Hadžiomerspahić (B&H), Srđa Dragović (Muntenegru), Alejandro Magallanes (Mexic), Katarzyna Zapart (Polonia), Niklaus Troxler (Elveţia), Slavimir Stojanović (Serbia), Ovidiu Hrin (România), Boris Bucan (Croaţia), Fares Cachoux (Siria), Pekka Loiri (Finlanda), Seymour Chwast (SUA), Jessica Hische (SUA), Marian Bantjes (Canada), Hoon-Dong Chung (Corea), Aleksandar Macasev (Ucraina), Chago Garcia (Republica Dominicană), Tom Geismar (SUA), Steff Geissbühler (Elveţia), Fons Hickmann (Germania), Kit Hinrichs (SUA), Aleksandar Macašev (Iugoslavia), Rodrigo Sanchez (Spania), Un Mundo Feliz (Spania), Garth Walker ( Africa de Sud), Pepijn Zurburg (Olanda), Alain Le Quernec (Franţa), David Tartakover (Israel), New Collectivism (Slovenia), Erik Belousov (Rusia), Michel Bouvet (Franţa), Drew Hodges (SUA), Nancy Stahl (SUA), Uwe Loesch (Germania), Xiao Yong (China), Alex Jordan (Fr).

Această expoziție a fost orientată spre cetățeanul de rînd iar pentru cercurile mai cointeresate a primit și o mică mediatizare cu ajutorul platformelor Locals și Zpațiu. Au fost primite și recenzii individuale de la oameni pe facebook.

repost de la Iris Cretu și Igor Uduslivii

Din păcate expoziția “Toleranța” nu a putut avea loc fără acte de intoleranță, un moment mai puțin plăcut fiind ‘filtrarea’ de către Direcția Cultură a unor postere expuse ulterior în cea de-a doua locație.
Au fost furate postere destul de masiv de către persoane necunoscute,
fapt care cît nu am vrea să credem că se datorează însetării de frumos a cetățeanului, mai degrabă este dorința egoistă de a lua frumosul acasă lipsind spațiul public de el. Din 43 de postere la finalul a 2 săptămâni au rămas doar 10. În primele 12 ore după instalarea expoziției în parc au dispărut misterios 5 postere din “cele mai bune” fără vreo tentă socio-politică, dar deosebit de atrăgătoare vizual. “Se pare că oamenii sunt dornici de frumos, însă încă nu prea știu cum să abordeze asemenea evenimente fără a produce daune. Respectiv astfel de expoziții sunt o necesitate anume în locurile publice, doar că sub sticlă și lăcată gen “you can look, but you can’t touch/steal” pentru a educa cultura vizuală a generațiilor ce vin și a celor existente.”spun organizatorii evenimentului la Chișinău.
Aici găsiți și un top al celor mai “populare” postere din cele furate. Concluziile le faceți singuri.

Ziua 1:

1.Milton Glaser — SUA; 2.Steff Geissbühler — SUA / Elveția
3.Jianping He — Coreea; 4.Niklaus Troxler — Elveția; 5.Slavimir Stojanovic — Serbia

Ziua 2: posterele furate în prima zi au fost retipărite însă nu pentru mult timp.

1.Hoon-Dong Chung — Coreea; 2.Niklaus Troxler — Elveția

Ziua 3:

1.Katarzyna Zapart — Polonia; 2.Srđa Dragović Muntenegru; 3.Steff Geissbühler — SUA / Elveția

Ziua 4:

1.Jianping He-Coreea; 2.Milton Glaser-SUA; 3.Sue Coe-UK; 4.Un Mundo Feliz- Spania

Această minunată expoziție nu ar fi fost posibilă fără acordul
Primăriei Chișinău și sponsorizarea GenderDoc-M. Mulțumiri deosebite partenerului nostru Zpațiu care ne-a oferit loc pentru deschidere.
Un mulțumesc aparte celor care au oferit sprijin benevol și anume:
The Sandul, Iris Crețu și Maxim Polyakov.

--

--