Fact check Gulden website

Aat de Kwaasteniet
8 min readJan 7, 2019

--

English version here.

Gulden heeft sinds 1 januari 2019 een nieuwe website waarop een aantal ondubbelzinnige feiten gepresenteerd worden. In dit artikel gaan we de verschillende feiten toetsen op waarheidsgehalte. Er wordt een zestal specifieke feiten genoemd die we hier onderzoeken.

Gepresenteerd feit 1: Eén van de veiligste blockchains

In de cryptowereld wordt met deze claim bedoeld of uw geld, assets of data die toevertrouwd wordt aan de blockchain daar ook werkelijk veilig en onveranderlijk in opgeslagen en bewaard kan worden. In theorie kan elk systeem natuurlijk gekraakt worden maar met “veilig” wordt in de blockchaintechniek bedoeld dat het zeer moeilijk of zeer kostbaar wordt om de blockchain data te veranderen of te corrumperen laat staan dat het profijtelijk wordt om dat te doen.

De bekendste vorm van een blockchain aanval is de zogenaamde “doublespend via >50% attack”. Hierbij zal een kwaadwillende persoon of groep van personen proberen om meer dan 50% van transactiegoedkeuringscapaciteit (Bij PoW dus miningcapaciteit) in handen te krijgen waarbij er dus een kans van 1 op 2 ontstaat dat de aanvallers een cryptomunt tweemaal kunnen uitgeven (na 1 bevestiging) zonder dat de andere transactiegoedkeurders daar wat aan kunnen doen of zelfs maar iets van merken.

Veelal wordt gedacht dat mensen die >50% van de tx-goedkeuringscapaciteit in handen hebben alles kunnen doen wat ze willen en volledige macht hebben over het netwerk. Maar dat is niet waar want de andere <50% (van de miners bijvoorbeeld) doet nog wel gewoon mee. Maar de >50% bezitters hebben wel een 50% kans dat hun “doublespend” aanval lukt. Hoe hoger het percentage is wat zij in bezit hebben hoe hoger de kans wordt dat de aanval lukt.

Proof of Work (PoW)

De transacties van de blockchain kunnen op verschillende manier worden goedgekeurd. De bekendste methode is PoW zoals o.a. Bitcoin. gebruikt. Hierbij zijn de miners belast met het goedkeuren van de transacties en is de veiligheid gebaseerd op de grote hoeveelheid hardware en kosten die nodig is om >50% van de miningpower te bezitten. Dit gaat natuurlijk alleen op bij de grote munten. Hier vindt u een overzicht hoeveel het kost om een >50% aanval uit te voeren gedurende een uur via het huren van miningpower.
Voor Bitcoin kost dat volgens die site ruim $300.000 maar bijkomend probleem is dat het bijna onmogelijk is om zoveel mininghardware aan te schaffen/huren. Hoewel er door de huidige koersdaling wel veel miningequipment beschikbaar is, lijkt het fysiek onmogelijk. Dus wat dat betreft is bitcoin heel veilig.
Een redelijk grote munt als Bitcoin Gold is daar veel slechter tegen bestand. Slechts $780 kost het om een >50% attack uit te voeren. En er zijn honderden muntjes die voor een tientje aan te vallen zijn.

Proof of Stake (PoS)

PoS is een andere methode om de transacties in een blockchainnetwerk goed te keuren. Hierbij zijn het geen miners maar de bezitters van de munten die transacties goedkeuren. Als je als bezitter van de munt je munten “vastzet” en de wallet open laat staan, doe je mee aan het zogenaamde “Staken” en de hoeveelheid munten en hoe lang de munten al vast staan weegt mee in hoe belangrijk je bent in dat proces. Ook hierbij is een >50% attack mogelijk als je namelijk >50% van het aantal munten dat op dat moment aan het “stake proces” mee doet in je bezit hebt kan je ook een double spend trachten uit te voeren. Het voordeel van deze methode is dat het in feite moeilijker is om de aanval op te zetten omdat je een behoorlijke hoeveelheid munten moet bezitten.
Het is trouwens niet >50% van het aantal munten in omloop maar >50% van de munten die op dat moment meedoen aan het “stake” proces.
Je kunt simpelweg stellen dat bij PoS munten met een hoge marketcap het systeem veilig functioneert maar bij munten met een lagere marketcap het wel mogelijk is om een double spend uit te voeren via een >50% attack maar wel tegen behoorlijke kosten.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een PoS blockchain beter bestand is tegen een >50% attack dan een PoW blockchain maar beide systemen zijn niet sterk als de munt klein tot zeer klein is.

En dan Gulden

Gulden gebruikt PoW2, een zelf ontwikkelde transactiegoedkeurings mechanisme wat gebruik maakt van een combinatie van PoW en het zogenoemde “Witness” systeem. Transacties moeten goedgekeurd worden door de PoW miners en door de Witness accounts.
Witness accounts zijn accounts waarin Guldens voor kortere of langere tijd zijn vastgezet. De tijdspanne is minimaal 1 maand tot maximaal 3 jaar. Deze Guldens zijn gedurende die periode door de eigenaar niet meer te verplaatsen en zijn dus in feite buiten roulatie gebracht.
Alle witness accounts doen bij ieder blok mee met een loterij en de winnaar mag als “getuige” optreden bij het goedkeuren van de transacties in het betreffende blok. Hoe vaak een account de loterij wint wordt bepaald door de “zwaarte” van het account. Hoe meer Gulden in het witness account geplaatst worden en hoe langer de duur van de vastzet periode is hoe zwaarder het account is.

Het goedkeuren van een transactie wordt dus door twee mechanismen bepaald, zowel PoW en Witness. Om dan een >50% attack te kunnen uitvoeren op de Gulden blockchain is het nodig om beide systemen aan te vallen. En om evenveel kans op succes te krijgen voor een double spend als bij de PoW of PoS systemen is het dus nodig om niet >50% van de miningpower te controleren (PoW systeem) of >50% van het aantal Stake munten te bezitten (PoS systeem) maar van beide systemen meer dan 71%. (0,71 * 0,71 = 0,5 dus 50% kans).

Bij Gulden is de PoW miningcapaciteit op dit moment niet erg groot. Met een laag bedrag is voldoende miningcapaciteit te huren om meer dan 71% van de miningcapaciteit te bewerkstelligen gedurende één uur of langere tijd. Maar het witness systeem is een ander verhaal. Er zijn op het moment van dit schrijven ongeveer 72 miljoen Gulden in witness gezet in 694 verschillende accounts met een totale witnessweight van 576.000.000.
Om dan een 71% meerderheid te krijgen in witnessweight zul je als aanvaller dus minstens een witnessweight van (1/0,71)*576.000.000=812.000.000 moeten behalen en dat te verspreiden over (1/0,71)*694=977 accounts. Dit kan bijvoorbeeld door 1000 accounts aan te maken waarin 230.000 Guldens worden vastgezet voor 1 maand. Dat is de helft van alle Gulden die in omloop zijn.
Het kan ook met minder Guldens maar dan moet de aanvaller de Guldens langer vastzetten in witness. Bijvoorbeeld 1000 accounts met 100.000 Guldens vastzetten voor 3 jaar. Dat geeft dezelfde totale networkweight.

Uit bovenstaande blijkt dat het een onmogelijk opgave is en financieel zeker niet aantrekkelijk om te doen.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: één van de veiligste blockchains, is juist.

Gepresenteerd feit 2: 0.01% van het energie- verbruik van Bitcoin.

Let op! Alle cijfers hier genoemd staan of vallen bij aantallen hashrates/type miners enz. en dat kan zomaar veranderen. Cijfers zijn gebaseerd op de data van 6 januari 2019

Het “veilige” PoW systeem van bitcoin heeft één groot nadeel en dat is dat het ontzettend veel energie verbruikt aan alle mining activiteiten. Op het moment van dit schrijven ligt dat op ongeveer 46TWh per jaar volgens deze site die daar gedegen onderzoek naar doet.
Gulden heeft nu een hashrate van 300GH/s. Als we rekenen met de moderne Antminers L3+ (800Watt voor 500MH/s) gebruikt dat aan elektriciteit ongeveer 480 kW. Dat is per jaar dus ongeveer 4,2 GWh.
Deze 4,2GWh is 0,0091% van het energie verbruik van Bitcoin.
Het lijkt dus dat het feit op de website net gehaald wordt.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: 0.01% van het energie- verbruik van Bitcoin,
is juist.

Gepresenteerd feit 3: Meer dan 100 aangesloten bedrijven.

Gulden beweerd dus dat er minstens 100 plaatsen zijn waar je met Gulden kan betalen. Bedrijven melden zich zelf aan of worden door community leden benaderd met de vraag of ze Gulden als betaalmiddel willen accepteren. De aangemelde bedrijven worden bijgehouden op Guldenmap. Hier worden 169 bedrijven opgevoerd. Het is voor de schrijver niet mogelijk om alle bedrijven te controleren maar bezoeken van de websites leverde op dat minstens de helft van het genoemde aantal op de één of andere manier op de website heeft staan dat ze Gulden accepteren. Sommige van de webshops pas bij de betaalopties. Ook zullen er nog wel een aantal bedrijven zijn die wel Gulden accepteren maar dit niet specifiek vermelden op hun Website. Er zullen ook ongetwijfeld bedrijven tussen zitten die de acceptatie van Gulden verwijderd hebben wegens gebrek aan klandizie maar het is zeer wel aannemelijk dat de genoemde 100 bedrijven inderdaad aanwezig is.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: Meer dan 100 aangesloten bedrijven,
is juist.

Gepresenteerd feit 4: Meer dan 100.000 gebruikers.

Ook dit is een cijfer dat niet eenvoudig te verifiëren valt. Gulden is nu eenmaal een decentraal project en nergens wordt bijgehouden wie Gulden gebruikt.

Gebruikers is eigenlijk een fout woord want gebruikers houdt in dat mensen het product “gebruiken”. Maar in de crypto-wereld is daar praktisch geen sprake van. Hooguit koopt en verkoopt men de munten en eventueel houden ze ze vast, het zogenaamde “Hodlen”. Maar van gebruik is dus zelden sprake. Wie heeft er wel eens wat met een cryptomunt gekocht of betaald?
Crypto-bezitter zou een betere benaming zijn maar we blijven in de rest van het verhaal het woord “Gebruikers” gebruiken.

Toch is er best wel wat te zeggen over aantallen gebruikers. Door een onderzoek van Kantar TNS (het vroegere NIPO) onder 35.040 consumenten weten we dat in augustus-september 2018 er +/- 100.000 Nederlandse huishoudens Guldens in hun bezit hadden. In dit aantal zitten dus geen buitenlandse gebruikers want het onderzoek besloeg alleen het Nederlandse grondgebied.
Uit de downloadgegevens van de walletsoftware weten we dat er ruim 175.000 unieke downloads van de Gulden wallets zijn geweest. Het aantal downloads overtreft uiteraard het aantal gebruikers uit het bovenstaande onderzoek maar dat is niet verwonderlijk. Waarschijnlijk zijn er veel gebruikers die een mobiele wallet en een desktop wallet hebben draaien. Ook veel mensen downloaden wel maar besluiten dan toch om niets te investeren. Ook weten we dat ongeveer 30% van de downloads vanuit het buitenland komt en 70% uit Nederland.
Al met al is het best aannemelijk dat er meer dan 100.000 Gulden gebruikers zijn.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: Meer dan 100.000 gebruikers,
is juist.

Gepresenteerd feit 5: 420 miljoen Gulden in omloop.

Dit is een eenvoudig te controleren feit via de API van de dactual explorer.
Dactual is een onafhankelijke explorer.
Het ligt er een beetje aan wat je met “in omloop” bedoeld. Er is ook nog een restant premine en als je dat er bij berekend kom je op 482 miljoen uit.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: 420miljoen Gulden in omloop,
is juist.

Gepresenteerd feit 6: 72 miljoen (17%) Gulden in Witness.

Dit is een eenvoudig te controleren feit via de onafhankelijke explorer Dactual. De genoemde 17% is dan gerekend vanuit de 420 miljoen in omloop zijnde Gulden.

Conclusie
Het gepresenteerde feit: 72 miljoen(17%) Gulden in Witness,
is juist.

--

--