GeenStijl en de shitcoin

Aat de Kwaasteniet

Een analyse

Inleiding

Sinds enige tijd ishet mogelijk om Cryptogeld te doneren aan GeenStijl. GeenStijl vindt het noodzakelijk om een tweede weg aan te leggen om geld te verwerven als onverhoopt in de toekomst de eerste weg opgebroken wordt. Hun keus is toen gevallen op Gulden (NLG) een cryptomunt die bijna 5 jaar bestaat en net zo eigenwijs tegen de stroom in roeit als GeenStijl dat al enige tijd doet. Daarbij past het uitgebreide ecosysteem van Gulden goed bij GeenStijl. Er is door Gulden en de betaalprovider Nocks een grote hoeveelheid tools ontwikkeld om Guldens eenvoudig te incasseren en eventueel naar Euro’s om te zetten. Daarnaast is Nocks een officiële iDeal aanbieder en kan dus uitstekend als alternatieve PSP dienen.
Naast het donatiemodel staat GeenStijl nog meer voor ogen om te ontwikkelen in samenwerking met Gulden. Maar daar blijven de plannen bewust nog wat schimmig over.

Het invoeren van de donatie mogelijkheid met Gulden had een behoorlijk shitstorm aan reaguursels tot gevolg. Als je onvoorbereid de reaguursels doorneemt lijkt het erop dat het invoeren van Gulden de domste fout is die GeenStijl had kunnen maken en zit de haat naar Gulden zeer diep in de tere zieltjes van de reaguurders. Nu blinken reaguursels normaal al niet uit in objectieve mededelingen of fijngevoelige bespiegelingen maar hier werd wel weer behoorlijk met vuiligheid gegooid. Er werden heel wat opmerkingen over de oprichter van Gulden Rijk Plasman gemaakt en daarvan was het kwetsende gehalte dermate hoog dat het zelfs de admin van GeenStijl blijkbaar teveel was en die werden dus weggejorist. Al met al leek het mij leuk om de reaguursels eens aan een analyse te onderwerpen.

De kwantitatieve analyse

Hiertoe heb ik, toen iedereen zo’n beetje uitgereaguurd was, een snapshot van alle reaguursels genomen op 20 maart 2019 om 20.00uur. Allereerst heb ik uitgezocht hoeveel reacties er totaal gegeven waren. Dat bleken er volgens mijn telling 301 te zijn terwijl bij het artikel stond dat het er 295 waren.
Wat direct opviel was dat sommige individuen meerdere reaguursels hebben geplaatst. Dus even turven leverde op dat er eigenlijk slechts 127 accounts één of meerdere reactie hebben geplaatst. Daarnaast je mag verwachten dat sommige mensen wel meerdere accounts hebben zoals gebruikelijk is in de forum wereld.
De reaguurder met het grootst aantal reacties was Ardeverb met 21 reacties. Deze persoon schoot in de verdedigingskramp en reageerde in het begin op elk negatief reaguursel. Andere veelplaatsers waren:
2 voor 12 met 17 reacties
Binnenbaan met 14 reacties
Yoshilivo had er 11 reactie voor nodig om zijn gedachten te spuien en dat is logisch want dat is oprichter van de kleinere tegenhanger van Gulden de E-gulden (EFL). Die zag zijn kans schoon om even mee te liften op de reuring rond de Gulden. Ook een tweetal andere reaguurders wisten niet dat er een verschil was tussen Gulden en E-gulden en reageerden dus zonder benul van zaken foutief.
Miko met 9 reacties
ShareholderII met 7 reacties
Pot Vol Koffie met 7 reacties enz.

Inhoudelijke analyse

Na de numerologische analyse vond ik het tijd worden voor een meer inhoudelijk analyse. Ik heb alle reacties beoordeeld en gecategoriseerd in één van de volgende categorieën.

  • positief
  • De Bitcoinfan
  • De Crypto-ontkenner
  • De GS verwijter
  • De Premine zeurder
  • De Rijk zeiker
  • De Onkundigen
  • De niet ter zake doende opmerkingen

Elke categorie wordt besproken en voorzien van één of twee voorbeelden

Positief:

een reactie wordt als positief beoordeeld als er een poging gedaan wordt om GeenStijl of Gulden een hart onder de riem te steken.

Bij Gulden hebben ze het goed op orde en het is een prima alternatief betaalmiddel. Zekerheid en stabiliteit komen met de tijd. Het is een kwestie van vertrouwen net als een reguliere munt als de €. Bij de eerst volgende crisis gaat het haar toegevoegde waarde bewijzen. Ik heb liever een crypto dan dat ik onderdeel uitmaak van de boevenbende als de banken.
TheRecruitert

Leuke ontwikkeling en ook leuk voor dit project. Ze werken hard aan het ontwikkelen van een nieuw en eerlijk betaalsysteem. Er zijn hier een hoop zure reaguurders die hun mening over crypto baseren op de geknapte bubbel van een jaar geleden, maar feit is dat dit soort blockchains aanzienlijk minder transactiekosten in rekening brengen dan een Adyen of Mollie. Hierdoor worden ook micro-donaties mogelijk. Bijvoorbeeld dat je 10 of 20 cent voor een artikel doneert, zonder dat je meteen 29 cent moet aftikken voor de transactie.
Binance

In totaliteit waren 14 reaguurders positief. Deze reaguurders hebben natuurlijk gelijk als ze zeggen dat Gulden een solide project is maar ik ben het dan ook met ze eens, gezien de harde feiten. Lees bijvoorbeeld:
Welke crypto wordt het nieuwe betaalmiddel

De Bitcoin fanboy:

In deze categorie vielen alle reacties die getuigen van de onwil om verder te kijken dan Bitcoin. Alleen Bitcoin kan wat zijn en de rest is rommel.

DLT/Blockchain accepteren: Top!
Geld ophalen voor GeenStijl: Ook mooi!
Onder valse voorwaarden (we geloven er in, yeah right) een platform bieden voor een waardeloze, parasitaire bitcoin clone die niets toevoegt boven echt innoverende DLT omdat ze simpelweg een zak tokens/cash op tafel zetten: Erg jammer, ik had het niet van GS verwacht, ben benieuwd wat jullie hier voor gekregen hebben. De toekomst van DLT is 1 of enkele innovatieve coins, niet 6000 bitcoin clones die allemaal hetzelfde doen voor een andere markt.
D4V3

Mooi verhaal alleen jammer dat die crypto gulden, net als alle andere ca. 6500 alt coins, helemaal niet gedecentraliseerd is. Rijk Plasman is de baas en de overheid weet dus wie ze moeten ‘contacteren’ als ze gulden transacties willen censureren of annuleren. Bitcoin is the only game in town omdat het daadwerkelijk gedecentraliseerd is en er dus niemand is die het controleren kan. Bij alle ca. 6500 alternatieven zijn de crypto baasjes bekend en dus zijn ze onder druk te zetten door criminelen, banken en overheden. Bitcoin is dus het enige echte free speech money. Alt coins is greed money om oprichters als plasman rijk te maken ten koste van ongeïnformeerde beleggingsamateurs.
ik bin ein berliner8

Voor de Bitcoinfan hoef je geen moeite te doen om die te overtuigen van de goede eigenschappen van Gulden. Alleen Bitcoin is de ware is de vaste, met oogkleppen op, gebrachte overtuiging van de Bitcoinfan. Ze worden ook wel de kortzichtigen genoemd.
7 reaguurders hadden deze instelling.

De crypto-ontkenner:

Mensen die alle crypto van de hand wijzen want het is allemaal oplichterij.

Alleen de mensen mét bitcoins (die nu hun ‘winst’ zien verdampen) roepen om het hardst dat Bitcoin echt niet geen gebakken lucht is hoor. Zo blijft ‘de koers’ nog een beetje op niveau (uitstel van executie. Als over 20 jaar de westerse beschaving volledig in de vernieling is geholpen door ongebreidelde immigratie van mensen met een Steentijdmentaliteit mag je blij zijn nog een computer tegen te komen). De bitcoin is alleen van waarde voor hen die vertrouwen in het systeem hebben oftewel, het is wat de gek er voor geeft. Prima, draai elkaar maar een poot uit. Maar probeer geen argeloze naïeve mensen over te halen om in deze schimmige nullen-en-enen handel te stappen.
Sans Comique

Ook deze figuren hoef je niet te gaan bekeren. Als ze wel een mening hebben over Crypto maar er nog steeds niks mee doen zijn ze hopeloos verloren en zullen tegen elke verandering te hoop lopen.
Hoewel het aantal crypto-ontkenners dalende is in de wereld waren er toch nog 5 reaguurders met dergelijke opmerkingen.

Scam, ponzi, shitcoin roepers:

De ongefundeerde uitroepen dat Gulden een scamcoin, shitcoin e.d. is. Karakteristiek hierbij is dat er geen reden opgegeven wordt voor de uitspraak.

Gulden is een shitcoin. Teleurstellend.
Pot Vol Koffie

Het is gewoon een ordinair pyramide spel… als je maar genoeg hype weet te creeren kan het de vroege investeerders wat geld opleveren… voor de rest is het gewoon dikke bullshit…. nou succes er mee.
Captain_Dipshit

Faalproject.
Hangtietsmurfin

Of wees wijs en laat deze scamcoin lekker aan je voorbij gaan. Houzee!
Binnenbaan

Meestal wordt dergelijke reacties ingegeven door een negatieve ervaring in één of andere Altcoin, maar het kunnen ook net zo goed Bitcoinfans zijn die dergelijk ongefundeerde meningen ventileren. 10 reaguurders kwamen niet verder dan het woord scam of shitcoin te formuleren. Deze mensen zou ik willen zeggen verdiep je eens ergens in voordat je begint met ongefundeerde uitspraken te doen.

De verlieslijder

De reaguurder die zegt veel Geld verloren te hebben aan de waardedaling van Gulden en daarom is het een shitcoin.

Ongeveer een jaar geleden voor 25 euro van die guldens gekocht. Mijn 25 euro is nu up dit moment 2.10 waard… Laaielichterij
RagnarLodbrok

Heb toch een bulk geld verloren Aan die gulden…. Shit crypto. Zie geen toekomst in deze. Eco system is te Klein
Mark_D_NL

Dit zijn mensen die helaas geld verloren hebben en die zijn er velen gezien de ontwikkelingen van de cryptomarkt het afgelopen jaar. Maar om dan de schuld bij Gulden te leggen lijkt mij een beetje bezijden de waarheid. Het ligt natuurlijk niet aan Gulden als iemand hoog inkoopt en besluit laag te verkopen. 6 reaguurders hadden last van dit fenomeen.

De GS verwijter

Dit zijn de Reaguurders die het erg dom van GeenStijl vinden dat ze met crypto of specifiek met Gulden in zee zijn gegaan.

Zeer discutabel wat GS hier doet echt fouter dan fout. Voor zoveel bezoekers een scamcoin promoten die uiteraard in prijs stijgt. Van tevoren ingekocht? Geld gekregen van oprichters? We zullen het nooit weten.
Oerke

Voor deze advertorial/nieuwe doneerfeature is heel fors betaald. Dat GS er geen “stijlloze promotie” bijzet is inderdaad heel discutabel en zelfs gewoon verboden.
lsimon

Is er trouwens een manier om enkel zinnige premium nieuwsbrieven te ontvangen? Ik wil graag de nieuwsbrief krijgen, maar vanwege de herhaalde spam voor dit volslagen onzinnige gedoe zag ik me genoodzaakt om dan maar de hele nieuwsbrief op te zeggen. Dus een nieuwsbrief en advertorial spam los van elkaar zou heel erg welkom zijn! :)
Hasj_en_Wietje

Digitale kul. Heeft GS zo erg geld nodig dat het met dit soort zeepbellen gaat bezig houden?
rzer0

Ja erg jammer dat ze hier hun oren naar laten hangen. Blijkbaar loopt het werven van leden niet zoals gehoopt.
2voor12

Opvallend is dat bij sommige van de 13 reaguurders, die in deze categorie vallen, het idee post vat dat er fors is betaald door Gulden voor deze “promotie”. Vanuit Gulden kan gezegd worden dat dat niet het geval is en dat het gewoon een samenwerking van twee partijen is. Wellicht kan een simpel statement van GeenStijl hier nog aan toegevoegd worden, hoewel dat waarschijnlijk ook niet geloofd wordt.

De Premine zeurder

Dit zijn mensen die beginnen over zakkenvullers met de premine van “Rijk Plasman en zijn kornuiten”.

Lekkere premine
dugo

exact. de meeste crypto projecten zijn een scam waarvan de oprichter stinkend rijk kan worden. de eGulden is er hier een van
Ir. Wilhelmus

De Gulden premine na oprichting in 2014 besloeg 170 miljoen NLG. Daarvan zijn er vandaag de dag nog 60 miljoen over en is in zijn geheel privé eigendom van Rijk Plasman!
««

Waarom is men bang voor de premine en Rijk Plasman? Als hij de premine heeft om zichzelf te verrijken is hij wel heel dom bezig geweest in de afgelopen vijf jaar door de ontwikkelingen te betalen vanuit de premine.
Daarnaast is het waarschijnlijk zo dat dezelfde mensen zich direct weer tot hun 100% ICO Nemmetjes, Tronnetjes of XRPjes e.d. wenden en daar hebben ze dan geen enkele moeite mee. Gelukkig neemt het aantal premine zeurders af, ze leren blijkbaar dat een premine nuttig kan zijn om de ontwikkelingen en andere rekeningen te betalen. Er waren nog maar 4 premine zeurders.

De Rijk zeiker

De Rijk zeikers is iemand die speciaal Rijk Plasman als de kwade genius achter deze, in hun ogen, onzin/scam/oplichterij/shitcoin zien.

Hier vind je de koers en het verloop van deze scamcoin, oordeel zelf. Let wel dat het overgrote deel van de guldens die in omloop zijn in handen zijn van Rijk en kornuiten.
Hangtietsmurfin

Volgens mij is ardeverb gewoon een alter ego van Rijk Plasman. Als ik stiekem 170.000.000 Guldens had rondslingeren, dan zou ik die koers ook wel omhoog zien gaan. Vergis je niet, op het Gulden Slack kanaal wordt iedereen die enige kritiek heeft zonder melding verwijderd. Het is een heel eng clubje achter die Gulden.
r3msp00r

Koers gaat sinds vanmorgen om 10.00 keihard omhoog… wel apart dat het artikel pas om 12.30 online staat….. iemand heeft dus vanmorgen even groot ingekocht met de kennis dat dit artikel vandaag live zou gaan. GS of Rijk zelf?Behangdelul

Hierboven zijn een paar slappe aftreksels van de reaguursels die er waren met Rijk Plasman als middelpunt. De meeste aanvallen naar Rijk in persoon zijn weggejorist maar een schatting levert toch zo’n 10 stuks op. Allemaal mensen die blijkbaar een aanvaring met Gulden hebben gehad en dat projecteren op Rijk Plasman.

De Onkundigen

Reaguurders die een (meestal negatieve) bewering doen waaruit blijkt dat ze praten vanuit onkunde. Ik zal een paar zaken hier direct behandelen.

NLG is nog niet lang geleden "gedelist" op de Coinomi wallet, toen maar uit noodzaak op litebit wallet gezet. coinomi.freshdesk.com/support/solutio...
KnalRob

Gulden is niet gedelist op de coinomi wallet maar de techneuten van Coinomi konden niet (of wilden niet) omgaan met de wallet techniek van Gulden. Hulp is aangeboden maar de eis van Coinomi was dat Gulden zijn techniek moest aanpassen zodat Coinomi dat niet hoefde te doen. Omdat de techniek van de Gulden wallet de wijziging nodig heeft in de toekomst is besloten om dat niet te doen. Trouwens, dan maar overstappen op de Litebit wallet is even dom want ook Litebit kan ineens stoppen/failliet gaan stuk gaan enz. Crypto is gebaseerd op het principe dat je zelf verantwoordelijk bent voor je coins en dat je die dus in een “Gulden” wallet moet bewaren en niet bij een “third party” die er met je geld vandoor kan gaan, moedwillig of niet.

Als je je paspoort moet uploaden dan is de privacy van cryptomunten ook een farce.
2voor12

Een paspoort uploaden bij de exchange Nocks is noodzakelijk en verplicht om aan de KYC regels van de AFM/DNB te voldoen en heeft weinig van doen met privacy van Gulden.

Met een marktkap van 10M$ betekent dat exact 0.
Pot Vol Koffie

Pot vol Koffie zou ik willen aanraden om het volgende artikel eens door te nemen. De Onzin van Marketcap

Volgens mij is Bitcoin juist in de afgelopen anderhalf jaar met duizend procent gedaald in waarde… Maar blijf vooral in je piramidespelletje geloven hoor.
lsimon

Bitcoin is sinds december 2017 ongeveer 81% gedaald en geen duizend %. Een piramidespel is een constructie waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers.
Hiervan is bij geen enkele cryptomunt sprake. De waarde van de cryptomunt is niet gebaseerd op nieuwe aanwas van leden en al helemaal niet dat via affiliatie technieken de bestaande muntbezitters daarvan extra profiteren.

Totale nonsens, net als alle andere crypto shit. Slecht initiatief. Wat moet je d’r mee anders dan speculeren ? Mij ontgaat nog steeds het nut van dit gedoe.
Zwizalletju

Zwizalletju raad ik aan om het volgende artikel eens te lezen: Waarom Crypto? We hebben toch de Euro!

Totaal zijn er 13 reaguursels als onkunde bestempeld. Al die onkunde zou eenvoudig met wat gespeur op internet bestreden kunnen worden. Maar ja, de mens is lui hè, mensen praten liever anderen in oneliners na.

De niet ter zake doende opmerkingen

Grappig bedoelde of niet op het onderwerp slaande opmerkingen vormt het grootste deel van de reaguursels.
Ongeveer 45% van de reaguursels valt in deze categorie
Met als dijenkletsers natuurlijk.

Ik heb nog zilveren guldens met Wilhelmina er op. Zijn die ook goed?
Jezus_Boeddha

en

Ik reken nog steeds dagelijks om zodat ik kan zien of ik genaaid wordt of niet. En ja, ik word dus elke dag genaaid….
TonyMontana010

enzovoort enzovoort.

Conclusie

De negativiteit en haat tegen Gulden is wel aanwezig maar eigenlijk in slechts 28 reaguursels. Andere negatieve reacties gaan over crypto in het algemeen of over het handelen van GeenStijl. Maar het grootste deel van de reacties valt in de categorie niet ter zake doende opmerkingen. Daarnaast kan gezegd worden dat er sinds de GeenStijl donatie actie er 110 mensen zich een Verified account bij Nocks hebben aangemeten. Het is dus allemaal niet voor niets.

Dit artikel is geschreven door Aat de Kwaasteniet, ik ben Guldenpromotor en bezit een behoorlijk kapitaal aan Gulden. Ik ben dus niet objectief. Dat jullie het maar weten. 😃

Aat de Kwaasteniet

Written by

Pensionado, en crypto-lover

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade