Security Token Offering, de nieuwe ICO?

Aat de Kwaasteniet
5 min readJan 28, 2019

--

Er waart een nieuw Buzz woord rond in cryptoland, STO ofwel een Security Token Offering. In de huidige crypto winter is de ICO , de Initial Coin Offering, zo’n beetje uitgerangeerd. Niet alleen door de dalende markten maar ook door de vele frauduleuze ICO’s, waarbij criminelen op eenvoudige wijze (hebzuchtige) mensen met mooie praatjes en plaatjes een rad voor de ogen draaiden, is het geloof en vertrouwen in ICO’s drastisch teruggelopen. Maar de crypto-wereld zit niet stil en heeft nu de STO omarmt. Wat is een STO precies en hoe moeten we er op reageren.

Wat is een STO

In feite kunnen we, kort door de bocht, zeggen dat een Security Token Offering een uitgifte is van gedigitaliseerde aandelen/effecten. Maar het gaat verder dan de standaard aandelen. Van elke fysieke bezitting is wel een STO-token te maken. Een aandeel in vastgoed of zelfs stukken edelmetalen die ergens opgeslagen liggen bijvoorbeeld. Kenmerkend van een security token is dus dat het een aandeel geeft in een fysiek iets en dus een reële tegenwaarde heeft. In tegenstelling tot de Coin van een ICO die slechts toegang geeft tot een bepaalde dienst.

Hoe zit het met aandelen

De eerste officiële uitgifte van verhandelbare aandelen vond plaats in Amsterdam door de VOC in het jaar 1602. De VOC gaf aandelen uit om bepaalde handelsactiviteiten te kunnen financieren. In de loop der tijden is er veel regelgeving rond deze handel opgezet. Zo is het niet mogelijk om zomaar een aandelen emissie te doen maar dient de gehele procedure aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Aandelen moeten bijvoorbeeld recht geven op een winstuitkering (Dividend) en geven in de meeste gevallen ook stemrecht. Bij de uitgifte moet vaak een emissieprospectus geschreven en uitgegeven worden en wordt vaak een notaris ingeschakeld om het één en ander in goede documenten vast te leggen. Daarnaast moet voldaan worden aan de Wet op het financieel toezicht en ook aan de regels van de effectenbeurs. Bij de IPO (initial public offering) of wel publieke uitgifte genaamd, is altijd een investeringsbank betrokken om de aandelen verhandelbaar te maken. Het gehele proces wordt gereguleerd in Nederland door de AFM maar als u een aandelenuitgifte in het buitenland wilt doen dient u aan de plaatselijk voorschriften aldaar te voldoen, zoals de SEC in de Verenigde Staten.

Niemand kan anoniem effecten kopen want via de KYC/AML regels die de effectenbeurs moet hanteren is dus bekend wie aandelen heeft. Aandelen worden vaak maar verhandeld op één beurs, alleen echt grote company's worden verhandelt op meerdere beurzen.

Opgemerkt moet worden dat het papieren aandeel zoals we die van de plaatjes kennen niet meer gebruikt wordt. Tegenwoordig is het grootste deel van de aandelen aan toonder opgeslagen in een geautomatiseerd digitaal systeem voor effectenverkeer. In Nederland is dat het NECIGEF-systeem. De Wet giraal effectenverkeer reguleert deze handel. Het ligt voor de hand dat de aandelen namelijk niet fysiek iedere keer in andere handen overgaan maar dat het een kwestie van overschrijvingen is in een centraal computersysteem.

En nu terug naar het Security Token

Al het voorgaande, dus wat voor effecten geldt, is ook van toepassing op een Security Token. Behalve dat het een token is op een blockchain in plaats van een item in het centrale effecten systeem van NECIGEF.
Maar je kunt niet eens meer spreken van een decentrale blockchain. Bij de omgang met effecten moeten alle effectenhouders namelijk KYC/AML-gecontroleerd worden en mag het niet zo zijn dat de effecten zonder toezicht verhandeld worden, er zijn veel extra beperkingen op de distributie en de handel in effecten.
En daar wringt een beetje de schoen. Er zijn op het ogenblik geen exchanges die voldoen aan de eisen rond de handel in security’s. Er zijn wel enkele opstartende initiatieven zoals Polymath en Securitize, maar de lancering van hun diensten is pas later in 2019 te verwachten. Ook een probleem is dat de AFM’s van deze wereld nog geen beleid hebben uitgestippeld hoe ze met de blockchain variant van de aandelen om moet gaan.

Toch zijn er al Security Tokens uitgebracht. Hoe zit dat dan?

Nou dat zit gewoon niet helemaal lekker 😁
Om een voorbeeld te geven:
In Nederland is Ockel gestart met de uitgifte van een eigen digitaal aandeel, de Ockel Security Token (OKL). Maar als je de eerste zin op de website leest dan zie je al dat er iets niet helemaal klopt.

Met andere woorden de uitgifte van dit aandeel is niet onderhevig aan enige regulatie en daardoor lijkt het veel meer op de uitgifte van een standaard utility token die we gewend zijn van de ICO’s.
Het token bestaat ook nog niet maar wordt pas na de funding periode uitgeleverd…… zoals we gewend zijn bij de ICO’s.
Het uit te geven Token wordt ook een gewoon ERC20 token op de Ethereum blockchain……. zoals bij de normale ICO’s.
We moeten de uitgever van de security tokens gewoon geloven op zijn blauwe ogen en mooie praatjes…… zoals we gewend zijn bij de ICO’s.
Je kunt nu nog niet handelen in de tokens omdat er geen handelsplatformen zijn.
Het enige nu zichtbare verschil is de beloofde uitkering van dividend en dat men zegt dat het token een aandeel van het bedrijf Ockel is.

Wat we hier dus zien is dat een bedrijf dus eigenlijk gewoon een ICO doet maar dan overgoten met een Security Token sausje.

Ik ben bang dat we dat meer gaan tegen komen in 2019.

Conclusie

De conclusie is dat de STO een model is dat waarschijnlijk geliefd gaat worden bij mensen in de financiële wereld omdat de investeerders, bij gebruikmaking van de toekomstige mogelijkheden op dit STO gebied, geen gevaar hebben te duchten van onderzoeken door de AFM’s en SECcen van deze wereld en dat alles dus netjes dichtgetimmerd en gereguleerd is.
De STO zal dus waarschijnlijk een echte opvolger van de IPO in de normale effectenhandel worden, maar of het nu baanbrekend innovatief is waag ik te betwijfelen en met Crypto heeft het niet veel meer te maken. Het is meer “oude wijn in nieuwe zakken”. Een nieuwe proces in de oude bestaande financiële wereld.

De echte waarheid is natuurlijk dat als je deelneemt in een STO je voorbij gaat aan alle verworvenheden die de crypto-wereld je beloofd heeft zoals:

  • Decentraliteit waardoor geen toezichthouder nodig is.
  • Redelijke anonimiteit
  • Baas over eigen geld
  • Weg van de graai cultuur van old-school financiële wereld

We kunnen ook stellen dat alles wat op dit moment aangeboden wordt als een Security Token, dat bij lange na niet is omdat de regelgeving en technische mogelijkheden er gewoon nog niet zijn. En daarom:
Bezint eer ge begint.

--

--