Gastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Abdullah Selli
3 min readApr 22, 2017

--

Gastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Mide astarının iltihaplandığı yada tahriş olduğu zamanlarda meydana gelen gastrit kısa dönemli olursa akut gastrit, aylara, yıllara yayılan uzun dönemde görülürse eğer kronik gastrit adını alır. Tüm toplumlarda sık görülen bir rahatsızlık olan gastrit erişkinlerde ileri yaşlarda görülür.
Gastrit genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Yoğun antibiyotik tedavisi sonucu başarılı bir tedavi gerçekleştirilir. Gastrit toplumda sık rastlanılan bir mide rahatsızlığıdır. Belirti vermeden seyredebilen bir hastalık olduğu için yaklaşık her iki yetişkinden birinde bu rahatsızlık görülür.

Bu hastalığın yönteminin temeli yeterli sıvı alınımı yapmaktır. Genellikle hafif ve orta dereceli vakalar için oral rehidratasyon çözeltisi ile gerçekleştirilebilir. Daha ciddi vakalarda ise damar içinden sıvı verilmesi gerekebilir. Öncellikle mide iltihabı çocukları ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanları etkilemektedir.
Gastrit’in en yaygın nedenleri şunlardır;

Uzun dönemli ilaç kullanımı
Aşırı alkol tüketimi
Midede görülen bakteriyel enfeksiyonlar

Gastrit’in daha az görülen nedenleri ise şunlardır;

Bağışıklık sistemi sorunları
Uyarıcı madde kullanımı
Aşırı stres
Viral enfesiyonlar
Safranın mideye gelmesi

Bazı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmazken, bazı kişilerde ise;

İştah kaybı
Mide bulantısı
Kusma
Karın bölgesinde ağrılarla kendini belli edebilir.

Belirtileri

Mideyi ilgilendiren bir sağlık sorunu olmasına rağmen gastrit genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz. Gastritin en sık görülen belirtileri;

Mide ağrıları
Yanma hissi
Mide bulantısı
Kusma
Aralıklarla görülen ishal
İştah kaybı
Şişlik
Geğirme
Koyu renkli, katran benzeri dışkı

Bu belirtiler dışında hastada başka belirtilerde görülebilir. Belirtiler hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir ve her hastada aynı belirtileri görmek mümkün olmayabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Hastada ateş varsa
Tedaviden olumlu sonuç alınmadıysa
Çok şiddetli mide yada sırt ağrısı hasta yaşıyorsa
Kusmada kan görülmesinde
Dışkı çok koyu renkteyse ve kan varsa
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşanıyorsa en kısa zaman içinde sağlık kuruluşuna gitmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Riskin Arttığı Durumlar

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı gastrit oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir. Bazı durumlar gastrit riskini artırır. Bunlar;

Aşırı yağlı gıdalarla beslenmek
Asitli meyveleri ve içecekleri sık tüketmek
Çok kahve içmek
Aşırı stresli bir yaşam tarzı mide asidi üretiminin artmasına sebep olarak, gastrit hastalığı için uygun bir zemin oluşturabilir
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler
Chron hastalığı gibi belirli bazı hastalıkları bulunan kişilerin gastrite daha yatkındır

Tedavisi

Öncellikle hastaların doktora danışması gerekir. Gastrit hastalığına yakalanan kişilerin doktor kontrolünde olması gerekir. Kesinlikle doktor takibinde ilaç kullanılması gerekir. Doktor takibinde olmayan ilaç kullanımı hastaya zarar verebilir. Doktor hastadan tam kan sayımı isteyecektir ve yapılan testler dışında doktor hastayı muayene eder. Bu testlere ek olarak dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılacak yöntem nedenine bağlı olarak değişebilmektedir.

Özellikle akut gastrite sebep olan ilaç kullanımı yada düzensiz, fazla yağlı yada tuzlu hazır gıdalarla beslenme bırakıldığı zaman bu hastalığın belirtileri de kendiliğinden ortadan kalkar. Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişen kronik gastrit için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Hastanın doktor kontrolünde olması şiddetle tavsiye edilir. Doktor tarafından hastaya bir takım tedavi yöntemleri uygulanır. Kesinlikle hastaların doktor takibinde ilaç kullanması gerekir.

Gastrit Olan Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bu hastalığın belirtileri doğru bir beslenme programı ile önemli bir ölçüde kontrol altına alınabilir. Bunun için normalden fazla mide asidi üretimine sebep olan asitli meyveler yani mandalina, portakal, greyfurt, çilek gibi meyveler tüketilmemelidir. Gastrit rahatsızlığı şikayeti olan hastalara gazlı, şekerli içecekler, kahve, çay, fazla yağlı ve baharatlı besinler önerilmez. Alkol tüketimi kesinlikle bırakılmalıdır çünkü alkol direkt olarak gastriti etkiler. Mide astarını tahrip eden ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçları doktorunuzdan bilgi alarak öğrenebilirsiniz. Yatmadan en az iki saat önce yemeyi ve içmeyi bırakmanız geceleri yaşanabilecek olası bu hastalığın ağrılarından korunmanıza yardımcı olacaktır.
Mideye Zarar Veren Besinler Nelerdir?

Kafeinli içecekler mideye zarar verir. Yani kahve, kola, çay gibi içecekler…
Asitli içecekler buna portakal suyu da dahildir. Midesi hassas olan kişilerin içerken dikkat etmeleri gerekir. Gerekirse bir miktar su katılmalıdır.
Mideyi yağlı yiyecekler çok yorar. Bu yağlı yiyecekler örneğin kızartmadır. Hazmedilmesi zordur. Aşırı yememeye özen gösterilmelidir. Bunun yanında soğan da mide asidini arttıran bir besindir. Mide rahatsızlığı olan kişilerin yememesi gereken bir besindir.
Çikolata tüketimi gastritli kişilere pek önerilmez. Çünkü çikolatada kafein ve yağ miktarı fazladır.
Bunların yanında alkol kullanmak mideni yanmasına sebep olur. Özellikle aç karnına alkol kullanmak buna sebep olur.

Click to Post

--

--