Beste meneer Zuckerberg,

Al jaren ben ik een groot fan van uw social-mediaplatform Facebook. Ik heb veel respect voor het feit dat u de website zo groot heeft kunnen maken dat het de wereld heeft veranderd. Ik heb echter een aantal punten waar ik mijn zorgen over uit. Leeft de gebruiker van Facebook niet te veel in een neppe wereld?

Medialogica is de bril die de nieuwsorganisatie op heeft en achter die bril een eigen realiteit creëert. Omdat Facebook anno 2017 zo veel gebruikers van nieuws voorziet zie ik uw bedrijf als de grootste nieuwsorganisatie ter wereld. Door de automatische algoritmes wordt er niet goed gekeken naar een aantal kenmerken. Snelheid: er wordt onvoldoende gecontroleerd of een nieuwsbericht op Facebook klopt, en geen fake news is. Framing: onbewust krijgt de gebuiker nieuws op maat voorgeschoteld. Hierdoor is framing onvermijdelijk.

Door de automatische algoritmes van Facebook ziet iedere gebruiker zijn of haar eigen, aangepaste werkelijkheid. Dit hoeft niet negatief te zijn voor bijvoorbeeld updates van vrienden. Voor nieuws kan dit wel tot framing leiden. Daarom zeg in niet dat het algoritme per defenitie fout is. Wel heb ik twee punten die kunnen leiden tot een (meer) objectieve berichtgeving van nieuwsmedia.

  • Geef bij berichten van onbekende, kleinere nieuwsorganisaties aan dat er een mogelijheid bestaat dat het om fake news gaat. Onder een bericht van die pagina staat voor iedere gebruiker twee knoppen: betrouwbaar/ niet betrouwbaar. Als er relatief vaak op niet betrouwbaar wordt geklikt moet een onafhankelijk persoon van een organisatie aangeven of dit klopt of niet.
  • Zorg dat grote, betrouwbare nieuwsorganisaties niet worden kunnen weg gefilterd door bepaalde gebruikers en er minder wordt gekeken naar de respons op een artikel. Hiervoor moet het algoritme worden aangepast. Dit doen jullie uit plicht omdat jullie een journalistieke organisatie zijn: nieuws moet intersubjectief zijn, en niet persoonlijk.

Door deze punten toe te passen wordt Facebook transparanter voor elke gebruiker. Ondanks dat dit kleine punten zijn is de verandering hierdoor groot voor mensen over de hele wereld.