Iedereen leeft in een filterbubbel

Voor een week lang volgde ik op Facebook nieuwsorganisaties en pagina’s die heel ver van mij afstaan: ‘Wij doen GEEN aangifte tegen Geert Wilders’, ‘Eigen volk eerst’, ‘De Dagelijkse Standaard’, ‘FOX News’ en ‘Breitbart’. Ik stelde in dat alle berichten van de pagina getoond werden op mijn tijdlijn. Hierdoor kon ik het beste mee maken hoe het is om uit mijn filterbubbel te stappen.

Mijn voorgevoel werd na het maken van de opdracht bevestigd. Mijn tijdlijn zag er de week een stuk negatiever uit, met totaal andere berichtgeving die ik nooit zou zien met de pagina’s en bronnen die ik volg.

Fox News plaatst letterlijk elke keer als de president een presentatie geeft of een persvoorlichter van de president een presentatie geef een livestream op de Facebookpagina. Als beschrijving zet de nieuwsorganisatie alleen quotes van die persoon neer, zonder commentaar. Dit zie ik mijn nieuwsbronnen (Volkskrant, The New York Times) niet doen. Zij behandelen de presentatie in een artikel met verdere context en toelichting. Als iets niet klopt wat de president zegt, vermelden ze dit duidelijk.

Voor deze opdracht dacht ik dat ‘De Dagelijkse Standaard’ toch enige vormen van journalistieke codes toepaste. Dat bleek niet waar te zijn. Bij een artikel over Sylvana Simons werd gesproken over ‘Gekke Sylvana’. Vooral ‘opvallende’ berichten worden behandeld, en subjectief beschreven. Als voorbeeld: “Narcistische Haagse moslima wil… Omdat fotograaf langskwam tijdens het offerfeest”

De pagina’s ‘Wij doen GEEN aangifte tegen Wilders’ en ‘Eigen volk eerst’ deelden voornamelijk ‘opvallende’ berichten van reguliere media. Vooral de reacties vond ik hier schokkend. Een bericht werd gedeeld over het nieuws dat de Amsterdamse politie voortaan ook vrouwen met een hoofddoek wil toestaan. “Belachelijk… Weer een stap dichterbij islamisering”, “Ze zijn toch zeker van de pot gerukt”

Deze pagina’s passen totaal niet bij mijn denkbeeld over de wereld om mij heen. Het is eerder het tegenovergestelde. Mijn denkbeeld is niet veranderd na het volgen van deze pagina’s: mijn huidige denkbeeld is juist versterkt. Wel ben ik me meer gaan realiseren dat er veel mensen zijn met hele andere denkbeelden. Het verbaasde me dat de pagina’s zo populair zijn, het verraste me dat ‘De Dagelijkse Standaard’ Zó subjectief is en ik heb geleerd dat ik in evengoed in een filterbubbel zit. Die ziet er héel anders uit.