Stockholm. »Oprostite, žal ne sprejemamo gotovine, ravno smo iz obtoka vzeli zadnje bankovce.« Švedska je z eno nogo že v brezgotovinskem gospodarstvu, in kot napovedujejo strokovnjaki, naj bi se zgornji scenarij uresničil že v prihodnjih 20 letih. Na Švedskem že danes skoraj nihče več ne plačuje z gotovino. V zadnjem letu je bilo med vsemi potrošniškimi plačili le 20 odstotkov opravljenih z gotovino. V Sloveniji pa se celo pri spletnem nakupovanju v vsakem drugem primeru še vedno odločimo za gotovino in izberemo plačilo po povzetju.

Odločitev za gotovinsko plačilo pri spletnem nakupovanju je nedojemljiva, izvira pa iz logičnih okvirov slabe…


Teče 46. stavkovni dan. Pred 45 dnevi se je več tisoč žena in mož slovenske policije odločilo za stavko. Želijo si izbojevati svoje pravice, višjo plačo, boljšo opremo, ugled in še kaj. V času, ko bi jih, tako pravijo, najbolj potrebovali. V času ogroženih meja. Hah. V času, ko bi moralno, že po poklicnem policijskem kodeksu, morali biti zavezani k brezpogojni pomoči in popolni pripravljenosti, so zapustili barko. Še noben premalo plačan kapetan ni zapustil potapljajoče se barke. O. K., z izjemo Schettine s Coste Concordie.

Četa slovenske policije se je odločila drugače in si za stavko izbrala najbolj neprimerno…


Kaj se trgovini bolj splača ob reklamaciji? Obtožiti kupca, da je goljuf, ali mu izdelek zamenjati, pogoltniti izgubo in ga obdržati? Amazon bo vedno izbral drugo možnost. Tudi zato je prvi na svetu.

Piiip. Piiip, piiip. Slonim na infopultu v trgovini in čakam. Piiip. Za mojim hrbtom odmeva hitenje blagajničarjev in blagajničark, ki po tekočem traku odslavljajo kupce. Drugega za drugim. Vedno znova in znova. Kdo bi se morda naveličal, a oni vztrajno in prijazno krajšajo vrste. Vrste, ki se ne končajo. Kmalu se na drugi strani pulta pojavi uslužbenka. Prosim, me z mrkim pridihom in malo naveličanim glasom pozdravi…


V Sloveniji nam manjka logike. Vsak dan se pri poslu ali v zasebnem življenju srečujemo z nelogičnimi posebnostmi. Te nas zavirajo, nam onemogočajo dobro življenje, uspešen posel in napredek. Ne moremo in ne smemo jih sprejeti z nagnjeno glavo, zamahnjeno roko, morda z majhnim skomigom ramen ali stopicanjem sem ter tja, medtem pa jih v upanju, da smo na to že pozabili, vzeti kot dane in delati naprej.

Manjkata nam minuta za vdih in logično vprašanje, zakaj. Zakaj imamo ta in oni zakon, poln neumnosti, in kako hitro ga lahko popravimo, da nam bo olajšal življenje. Namesto tega raje potarnamo…


Ko me je pred nedavnim kolega vprašal, katere tri stvari nam v Sloveniji najbolj otežujejo poslovanje, sem se prijel za glavo in pomislil, kako naj omenim prve tri, ko pa je od prvega do desetega mesta trdno zasidrana Pošta Slovenije.

Naš poslovni model temelji na spletni prodaji butičnih, ročno izdelanih dodatkov za mobilne naprave. Zato se pri poslovanju Pošti Slovenije včasih ne moremo izogniti. Ni razloga, da iz majhne Slovenije ne bi mogli doseči kupcev z vsega sveta. Pri vsakem nakupu je tako med nami in končnim kupcem lahko več tisoč kilometrov. Zaradi manjkajočega neposrednega stika s kupci je izbira…

Ales Ruter

🤓🤔😆☺️

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store