Ce plante cresc bine în balcon?

M-am apucat de grădinărit în balcon anul trecut. Experimentul, deşi mi-a plăcut, a fost istovitor şi a presupus multe lucruri la care nu m-aş fi aşteptat. Am scris într-un text anterior ce anume ar trebui să şti ÎNAINTE să te apuci de grădinărit. Din cele cinci condiţii sine qua non îndeplineam doar două. Anul ăsta stau mai bine: le îndeplinesc pe toate, deşi la capitolul “răbdare” oricînd se pot aduce îmbunătăţiri.

Revin la întrebarea din titlu: Ce plante cresc bine în balcon? Multe, ce-i drept, însă nu toate merită cultivate în spaţii mici, pentru că, ei bine, şi ceea ce pot ele oferi, în afară de satisfacţia obţinută din grădinărit, se măsoară tot în cantităţi mici.

Roşii? Cresc, sigur, însă cel mai bine e să alegeţi soiuri cherry, tufă. Găsiţi prin supermarketuri “chiquita pot”, care creşte excelent pe balcon. Nu vă aşteptaţi însă la cine ştie ce producţie! Anul trecut am avut vreo 20 de fire, însă roşiile se coceau pe rînd, aşa că pentru salate tot la cele din piaţă apelam. În schimb am făcut nişte murături excelente cu multele roşii care n-au apucat să ajungă în farfurie.

Castraveţi? Cresc şi ăştia, însă au fost cei mai solicitanţi. În august, pentru că era foarte cald, îi udam de două ori pe zi. Am avut trei fire, care s-au întins, ajutaţi de mine, pe la fereastră, şi în total au fost vreo 10–15 castraveţi. N-am stat să-i număr. Dacă vă bate un gînd să puneţi castraveţi, să mai ştiţi că trebuie să-i şi polenizaţi, în absenţa insectelor care să se ocupe de treaba asta, pentru că au flori de ambele sexe. Şi da, am făcut-o şi pe peţitorul, zburînd cu beţigaşe de urechi de la o floare la alta.

Chia. A fost un experiment eşuat. Am vrut să văd dacă pot obţine celebrele seminţe cu jdemii de efecte benefice asupra sănătăţii. Pînă să obţin seminţele, m-am îmbolnăvit de nervi cu îngrijitul plantelor ăstora, aşa că am renunţat la ele. Cum se renunţă la nişte plante? Trebuie sînge rece, mai ales dacă ştii că ai muncit mult pînă le-ai crescut. Pe scurt, le tai şi le arunci repede, pînă cînd nu te răzgîndeşti (mai ales în privinţa tăiatului).

Plante aromatice. Eu am pus multe: cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, măghiran, mentă, pătrunjel, leuştean, mărar, chives. La mine au mers bine busuiocul, rozmarinul, măghiranul şi menta. Pătrunjelul (musai de frunze, că cel de rădăcină are nevoie de vas mare) a fost OK, numai că la un singur borş tundeam toată jardiniera şi dura pînă cînd creştea altul. Tot piaţa e baza. Cele perene, adică menta, rozmarinul, chives sau ceapa pitică, trăiesc şi acum (şi bine ar face) şi se pregătesc de un nou an. Leuşteanul încă n-a ieşit, aştept să văd ce se întîmplă. Dacă vreţi să puneţi leuştean, folosiţi un ghiveci adînc (cel puţin 30 cm), pentru că planta dezvoltă rădăcină pivotantă şi nu creşte nici în exterior dacă rădăcina nu are loc să-şi facă de cap.

Fasole căţărătoare. Deşi peste tot am citit că merge ok pe balcon, la mine a eşuat. S-a îmbolnăvit, a ciufulit-o vîntul în nenumărate ori şi i-am luat viaţa într-un final.

Vinete. Am avut o singură plantă care m-a binecuvîntat cu o singură vînătă. N-o să se mai repete.

Spanac. Merge, am mîncat o salată, dar nu m-a încîntat în mod deosebit, aşa că l-am tăiat de pe listă.

Căpşunile au mers bine. Au fost şase cuiburi, iar anul ăsta îmi propun să adaug încă nouă. Am loc, că am redus drastic numărul roşiilor.

Ardei iuţi. Au mers exceent. Cinci borcane cu ardei la oţet sau muraţi.

Flori. Mixurile din supermarket merg destul de bine.

Anul acesta adaug, ca să nu rămîn numai cu tăiatul, cresonul şi conduraşii. Ambele bune pentru salate, ambele condimentare.

Balcon verde şi grădinărit la înălţime pe 2017!

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Etajul verde’s story.