Ποιό είναι το πραγματικό κόστος δημιουργίας εφαρμογών πληροφορικής;
Το αρχικό κόστος δημιουργίας ενός έργου πληροφορικής μπορεί να διαφέρει πολύ από το τελικό κόστος. Βασικό παράγοντα αποτελεί η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη / εταιρίας πληροφορικής!
Τα κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψιν ένας επιχειρηματίας για να αποφασίσει να συνεργαστεί με μία εταιρία πληροφορικής συνήθως είναι:
- Κόστος υλοποίησης
- Χρόνος υλοποίησης
- Προηγούμενη εμπειρία συνεργασίας
- Σύσταση από κάποιο φίλο
- Χρόνια δραστηριοποίησής της στην αγορά
- Πελατολόγιο
- Επικοινωνία
Ποιό είναι όμως το πιο σημαντικό από αυτά και τι μπορεί να σημαίνει μία λάθος επιλογή σε σχέση με το τελικό κόστος;
Αρχικά να πούμε μία μεγάλη αλήθεια!
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η συνεργασία με μία εταιρία πληροφορικής για την ανάπτυξη οποιουδήποτε project στον τομέα της τεχνολογίας, η εξάρτηση η οποία θα δημιουργηθεί με αυτή είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα μπορεί να σπάσει.
Ουσιαστικά παντρευόμαστε την εταιρία με την οποία θα συνεργαστούμε!
Ο λόγος είναι απλός! Συνήθως είναι τεχνικά αδύνατο ή πάρα πολύ δύσκολο ή απλώς ασύμφορο, μία νέα εταιρία πληροφορικής να αναλάβει ένα έργο το οποίο έχει δημιουργήσει ή ακόμη χειρότερα έχει αφήσει στη μέση της υλοποίησής του, μία άλλη εταιρία πληροφορικής.
Ας εξετάσουμε κάποιες συνήθεις περιπτώσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια αναζήτησης συνεργάτη.
Έχω ένα φίλο που τα κάνει αυτά τα πράγματα… Θα σου δώσω το τηλέφωνό του να τον πάρεις. Είναι πολύ καλό παιδί, φοιτητής πληροφορικής.
Πρόκειται για την περίπτωση όπου το project το αναλαμβάνει στην καλύτερη ένας πολύ ικανός προγραμματιστής, φοιτητής πληροφορικής, με πολύ διάθεση για δουλειά και σε χαμηλό κόστος, διότι συνήθως ο στόχος του είναι να χτίσει το portfolio του, δηλαδή να δείξει ότι έχει πελάτες.
Ωστόσο, ο φοιτητής κάποια στιγμή θα αποφοιτήσει… και αν είναι όντως τόσο καλός και έχει κάνει τόσο καλή δουλειά επάνω στο project, τότε σίγουρα θα παρουσιάσει αυτή τη δουλειά του σε μία εταιρία πληροφορικής είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και αυτή θα τον προσλάβει.
Αυτό για την επιχείρηση σημαίνει, ότι όλο το project δεν θα έχει πλέον υποστήριξη από το δημιουργό του και όταν θα χρειαστεί κάποια αναβάθμιση ή απλώς διόρθωση, ο πρώην φοιτητής απλώς δεν θα έχει το χρόνο για να την υλοποιήσει. Έτσι ο επιχειρηματίας θα αντιληφθεί ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει συνεργάτη διότι αυτή η διόρθωση ή η βελτίωση είναι πολύ σημαντική για τη δουλειά του και πρέπει να γίνει άμεσα.
Τότε όμως θα συνειδητοποιήσει πως η νέα εταιρία που θα το αναλάβει θα πρέπει να χτίσει όλο το project από την αρχή!
Άσε… ξέρω μία εταιρία που μου έχει κάνει και μία άλλη δουλειά θα τους πω να το αναλάβουν και αυτό…
Πρόκειται για την περίπτωση όπου εξαιτίας μίας υπάρχουσας συνεργασίας με μία εταιρία, δίνουμε μία νέα δουλειά η οποία μπορεί να μην είναι ακριβώς στο αντικείμενό της.
Μερικά παραδείγματα:
- Εταιρία η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων και ξαφνικά αναλαμβάνει το digital marketing ή το αντίθετο.
- Εταιρία η οποία αναλαμβάνει κατασκευή ιστοσελίδων και ξαφνικά αναλαμβάνει τη δημιουργία mobile applications ή το αντίθετο.
Ο επιλογή ενός τωρινού συνεργάτη μας, ο οποίος δέχεται να αναλάβει να υλοποιήσει κάτι στο οποίο δεν είναι εξειδικευμένος ή απλώς δεν το έχει ξανακάνει, συνήθως οδηγεί στην ολική διάλυση της συνεργασίας.
Η σωστή επιλογή της εταιρίας με την οποία θα συνεργαστούμε καθορίζει πάντα και το τελικό κόστος υλοποίησης!
Δυστυχώς στις μέρες μας και ειδικά στην Ελλάδα, η ταχύτητα με την οποία κινείται η τεχνολογία είναι εφάμιλλη με την ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνουν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πελάτες αυτών των επιχειρήσεων μένουν στον αέρα, έχοντας χάσει ουσιαστικά όλα τα χρήματα τα οποία επένδυσαν για τη δημιουργία του έργου πληροφορικής.
Δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα αξιοπιστίας!
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει πάντα να σκέφτεται μία επιχείρηση, είναι τι ακριβώς διακυβεύεται από το να συνεργαστεί με τη λιγότερο αξιόπιστη λύση ή με την πιο φθηνή λύση.
Η αξιοπιστία μίας εταιρίας άρα και η σωστή επιλογή αποδεικνύεται στην πράξη από τα παρακάτω:
- Αν θα ολοκληρώσει το project εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και με τις προσυμφωνημένες προδιαγραφές.
- Αν θα σηκώνει το τηλέφωνο όταν καλεί ο πελάτης.
- Αν θα είναι διαθέσιμη για διορθώσεις και αναβαθμίσεις.
Η επιλογή μίας αναξιόπιστης εταιρίας για να αναλάβει ένα έργο πληροφορικής, μπορεί τελικά να αποφέρει από απώλεια της αρχικής επένδυσης έως και πρόκληση ζημίας στην επιχείρηση.