Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα σύγχρονο σύστημα online παραγγελιοληψίας για delivery;

Ανέστης Δόμβρης
3 min readNov 1, 2018

--

Ποιά είναι τα στοιχεία που ορίζουν πλέον ένα σύστημα online παραγγελίας ως σύγχρονο;

Εφαρμογή online παραγγελίας για delivery

Καταρχάς θα αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες διαφορετικά συστήματα online παραγγελίας.

Ωστόσο, ξεχωρίζουν και πετυχαίνουν το στόχο τους, δηλαδή να φέρνουν online παραγγελίες στην επιχείρηση, όσα ακολουθούν τις νέες τάσεις της αγοράς.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα από τα σύγχρονα χαρακτηριστικά:

Ιστοσελίδα με πρώτη στόχευση την πρόσβαση από το κινητό (mobile-first)

Πρόκειται για την ανάγκη σχεδίασης της ιστοσελίδας λήψης online παραγγελιών, ώστε να είναι εύκολα πλοηγήσιμη από το κινητό.
Αυτή η ανάγκη, αφενός προέκυψε από το γεγονός ότι πλέον τα στατιστικά δείχνουν ότι η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου πλοηγούνται στις ιστοσελίδες μέσω smart device (τηλέφωνο / tablet) και αφετέρου από την αλλαγή στον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης της Google (mobile-first indexing).

Σύστημα online παραγγελίας με mobile applications (Android / iOS)

Οι εφαρμογές online παραγγελίας συνοδεύουν μία ιστοσελίδα με σύστημα online παραγγελίας δίνοντας στην επιχείρηση τη δυνατότητα να βρίσκεται στο κινητό του πελάτη σε μόνιμη βάση.
Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές (native apps) στις επιχειρήσεις είναι πάρα πολλές και διαφοροποιούνται σε κάθε κλάδο.
Για παράδειγμα, δυνατότητα σκαναρίσματος ενός QR-code για να μαζεύει πόντους ο πελάτης με κάθε αγορά του από το κατάστημα.

Online πληρωμή μέσα από την ιστοσελίδα και τις mobile εφαρμογές με δυνατότητα αποθήκευσης της κάρτας του πελάτη.

Η ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα αποτελεί σίγουρα την τελευταία αυξανόμενη τάση στην Ελλάδα.
Ωστόσο, πλέον δεν φτάνει μόνο αυτό!
Ένα σύγχρονο σύστημα λήψης online παραγγελιών θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη αν θέλει να αποθηκεύσει την κάρτα του, ώστε να μην χρειάζεται να καταχωρεί σε κάθε επόμενη παραγγελία του την κάρτα.
Είναι ακριβώς η ίδια λογική με την αποθήκευση της διεύθυνσής του.

Εφαρμογή online παραγγελίας η οποία σκανάρει QR-codes

Αποστολή προωθητικών και ενημερωτικών μηνυμάτων μέσω Viber

Πρόκειται για μία δυνατότητα που ελάχιστα συστήματα online παραγγελίας αξιοποιούν αυτή τη στιγμή. Τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας με ένα πελάτη είναι SMS / Email / PUSH. Ωστόσο, το Viber το οποίο στην Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο βαθμό διείσδυσης, αποτελεί και έναν εξαιρετικό τρόπο επικοινωνίας με τον πελάτη.

Εύκολη διαδικασία εγγραφής του πελάτη

Ως εύκολη ορίζεται μία διαδικασία η οποία δε θα πάρει πολύ χρόνο για τον πελάτη ώστε να την ολοκληρώσει. Η ύπαρξη μία μεγάλης λίστας με πολλά πεδία τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα μαζί ταυτόχρονα ώστε να πραγματοποιηθεί η εγγραφή του πελάτη είναι σίγουρο ότι θα τον οδηγήσει στην έξοδο από την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή. Για αυτό το λόγο, πρέπει να υπάρχει η επιλογή του Facebook Login ή/και του Google/Gmail Login με την οποία πολύ γρήγορα μπορεί να ολοκληρώσει ο πελάτης την εγγραφή του.

Επιβεβαίωση του κινητού του πελάτη πριν την πρώτη του παραγγελία

Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα αποστολής μέσω SMS ενός τετραψήφιου αριθμού στο κινητό του πελάτη κατά τη διαδικασία της εγγραφής του. Ο πελάτης στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει σε ένα πεδίο αυτό τον αριθμό που είδε μέσα στο SMS, ώστε έτσι να επιβεβαιωθεί η κυριότητα και η εγκυρότητά του. Είναι μία άκρως απαραίτητη διαδικασία, ειδικά σε καταστήματα εστίασης, ώστε να διασφαλιστεί η προέλευση και εγκυρότητα μίας online παραγγελίας ενώ παράλληλα η επιχείρηση χτίζει με τα κινητά το online πελατολόγιό της.

… και πολλά άλλα φυσικα!

--

--

Ανέστης Δόμβρης

MBA, MSc Electrical & Computer Engineer AuTh, Founder & CEO deliverymanager.gr