H ηλεκτρονική παραγγελία στον κλάδο της εστίασης
Η online παραγγελία, το online delivery ή αμιγώς ελληνικά η ηλεκτρονική παραγγελία έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας.
Οι έρευνες των περασμένων ετών που έδειχναν αυτή την επερχόμενη τάση, έχουν γίνει πλέον η πραγματικότητα την οποία βιώνουν τόσο οι πελάτες όσο και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης.
Δεν είναι μακριά η εποχή όπου θα μας φαίνεται περίεργος οποιοσδήποτε άλλος τρόπος παραγγελίας πέρα από τον διαδικτυακό!
Κάτι αντίστοιχο συνέβη με το Viber και το WhatsApp τα οποία αντικατέστησαν σχεδόν πλήρως τη γραπτή επικοινωνία μέσω κινητού, η οποία παλαιότερα γινόταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω SMS. Σε αυτό τον κλάδο της γραπτής επικοινωνίας, είμαστε ήδη στην εποχή όπου μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο γραπτής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε τόσα χρόνια χωρίς το Viber και το WhatsApp.
Έτσι και στο χώρο της εστίασης, οι βασικοί λόγοι για αυτή την τεχνολογική εξέλιξη, με τη μετάβαση από την τηλεφωνική παραγγελία στην online, είναι το γεγονός ότι λύνει μία σειρά από πραγματικά προβλήματα, ενώ παράλληλα γίνεται και μόδα.
Εκ πρώτης όψεως η online παραγγελία φαίνεται να εισάγει ένα πιο απρόσωπο τρόπο παραγγελίας, όπου χάνεται η διαπροσωπική σχέση με τον πελάτη. Ή μήπως όχι; Ή μήπως μπορεί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;
Οι βασικοί παίκτες της αγοράς με εθνική εμβέλεια
- www.efood.gr, www.deliveras.gr, www.clickdelivery.gr
Και τα τρία ανήκουν πλέον στην ίδια Γερμανική εταιρία Delivery Hero και τα οποία διαμορφώνουν πλέον κοινή πολιτική προμηθειών απέναντι στα καταστήματα (έως και 13% σε κάθε online παραγγελία).
Όλες ξεκίνησαν όντας Ελληνικές εταιρίες, έλαβαν χρηματοδοτήσεις, επένδυσαν στη διαφήμιση και κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς χρεώνοντας αρχικά προμήθειες (από 3% έως 7%). Το 2015 ήρθε ο Γερμανικός κολοσσός Delivery Hero και άρχισε να τις εξαγοράζει τη μία μετά την άλλη έχοντας ως στόχο τον έλεγχο του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς.
- www.delivery.gr
Ανήκει ακόμα σε Ελληνικά χέρια και έχει διαμορφώσει χαμηλότερη πολιτική προμηθειών (από 6% έως 9%), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να αυξηθεί η προμήθεια ή ακόμα και να εξαγοραστεί από την ίδια εταιρία που εξαγόρασε και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες στην Ελλάδα. Έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια επιθετική διαφήμιση με στόχο να καταλάβει ένα ικανοποιητικό μερίδιο της αγοράς. - www.thelosouvlakia.gr, www.thelopizza.gr, www.theloburger.gr
Ελληνική εταιρία όπου προσφέρει συνήθως δωρεάν υπηρεσίες online παραγγελίας σε καταστήματα εστίασης που δεν έχουν το δικό τους σύστημα online παραγγελίας. Παρόλο που πρόκειται για μία από τις πρώτες ιστοσελίδες οι οποίες δημιουργήθηκαν στο χώρο, δεν έχει αποκτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να στέλνει πολλές online παραγγελίες στα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται. Ωστόσο, δεν αποκλείεται όταν και αν αρχίσει να επενδύει στη διαφήμιση τότε να αρχίσει να χρεώνει τα καταστήματα ανά παραγγελία, όπως ακριβώς κάνουν οι ανταγωνιστές του.
Πέρα από τις παραπάνω ιστοσελίδες οι οποίες έχουν εδραιωθεί στο χώρο της εστίασης και της online παραγγελίας, κάθε χρόνο ξεπηδούν αρκετές νέες οι οποίες προσπαθούν να αντιγράψουν τις μεγάλες πλατφόρμες online παραγγελίας.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, δηλαδή δε χρεώνουν καμία προμήθεια στα καταστήματα, έχοντας έτσι ως στόχο να μαζέψουν συνεργασίες με όσο περισσότερα καταστήματα μπορούν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τους στέλνουν online παραγγελίες.
Ο πρώτος βασικός λόγος που αποτυγχάνουν αυτές οι νέες ιστοσελίδες είναι το γεγονός ότι δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν την επιθετική διαφήμιση που απαιτείται για να προσελκύσουν χρήστες οι οποίοι θα κάνουν στη συνέχεια την online παραγγελία τους από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.
Ο δεύτερος βασικός λόγος, είναι ότι δεν έχουν και πάλι τα χρήματα για να μπορέσουν να αναπτύξουν την πλατφόρμα τους σε τέτοιο βαθμό που να είναι λειτουργικά και εμφανισιακά συγκρίσιμη με τις εδραιωμένες πλατφόρμες online παραγγελίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες τους την ίδια θετική εμπειρία online παραγγελίας την οποία προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω η αγορά της online παραγγελίας στην εστίαση, έχει ήδη λάβει ως ένα μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα μονοπωλίου!
Ο χαρακτήρας του μονοπωλίου, γίνεται ιδιαιτέρως αισθητός στα καταστήματα εστίασης τα οποία έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνο μία εταιρία η οποία ελέγχει τις μεγαλύτερες σε κίνηση ιστοσελίδες άρα και με τις περισσότερες online παραγγελίες και η οποία έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διαμορφώνει ανά πάσα στιγμή το ποσοστό της προμήθειας που θα λαμβάνει από τa κατaστήματα.
Όσο αυξάνονται οι online παραγγελίες από τις πλατφόρμες τύπου efood.gr προς τα καταστήματα τόσο αυξάνεται και η εξάρτηση των καταστημάτων από αυτές αλλά και η αδυναμία τους να αντιδράσουν ή να αντισταθούν στην τιμολογιακή πολιτική προμηθειών που τους επιβάλουν.