Što bih rekla mlađoj sebi?

Inspirirana najnovijim trendom, ovoga tjedna odlučila sam baciti pogled preko ramena i osvrnuti se u prošlost. O čemu se zapravo radi? U ovom postu ćete moći pročitati što bih ja poručila tinejdžerskoj, nesigurnoj, “najpametnija sam na svijetu” sebi. Možda nekoga inspiriram da učini to isto. Ne mora biti javno, kao što to činim ja, samo neka je od srca. :)

Moram priznati da se raznježim kada se sjetim djevojčice koja je stanovala (želim vjerovati da još uvijek stanuje) u ovom istom tijelu prije 10 godina. Mnogo se toga promijenilo oko mene, kao i u meni što je dobro. Promjena je dobra, poželjna i neizbježna. Sa ponosom mogu reći da je promjena bila prvenstveno pozitivna! To je i cilj, zar ne?

Sve se mijenja, a kako ne bi mi, maleni ljudi? :)

Draga djevojčice, (ti to još uvijek jesi, ne preokreći mi očima :D )

Ovo pismo želim započeti tako što ću ti reći da će sve biti dobro. Znam da si brzopleta, znatiželjna i nervozna kada je u pitanju tvoja budućnost i ne želim te držati u neizvjesnosti! :)

Želim ti reći kako sve ovo što sada osjećaš neće biti bitno za 10 godina. Manje se brini i inati, više diši (na ovome još uvijek radimo). Prijatelji, prve ljubavi, sve što ti je sada od velike važnosti, nažalost neće biti dio tvog života. Znaš što? Iako ti se sada tako ne čini, preživjeti ćeš! :) Ne samo da ćeš preživjeti, već ćeš se dići jača nego ikad. Samo onaj štit koji ćeš također podići, nemoj toliko grčevito držati. Propustiti ćeš mnogo ljudi i lijepih trenutka. Ne bacaju baš svi otrovne strelice.

Naučiti ćeš da svatko dolazi u naš život sa razlogom, da dolazi kao blagoslov, kao lekcija ili kao prekrasna mješavina tog dvoje. Dođu da odu ili ostanu. Oni pravi će ostati, druge niti ne želiš.

Kad smo već kod onoga što ne želiš, makni se iz lošeg društva, pazi na sebe i nemoj zapaliti tu prvu cigaretu! Umjesto toga, njeguj svoje talente i ne odustaj. Neću te lagati, žaljenje za nekim stvarima neće proći ni za deset godina. Znaš što je super stvar? Poučena iskustvom, više nikada nećeš napraviti nešto tako veliko vrijedno žaljenja.

Znam da to ne čuješ često, ali prekrasna si. Izrazito si sposobna, talentirana i ovo platno koje je pred tobom sada je prazno. Ispuni ga najljepšim bojama. Ne boj se grešaka! Upravo nas one oblikuju u remek djela kakva jesmo!

Želim da znaš koliko vrijediš! Ne trebaš nikoga kraj sebe da ti to potvrdi. Emotivnost nije slabost, ma koliko te drugi u to uvjeravali. Nauči biti sama. Upoznaj se. Radi na sebi. Voli sebe. Budi samopouzdana. Budi dama. Nije svaki žabac princ!

Nemoj ostajati u odnosima jer ne želiš nekome slomiti srce. Na kraju ćeš ga ipak slomiti, a putem ćeš slomiti i sebe. Nije loše biti mrvicu sebičan. Nemoj pristajati na osrednje, teži ka najboljem jer sve manje od toga nije dovoljno dobro. Ne traži sreću tamo gdje je nema.

Tvoj princ je pomalo usporen, ali kada dođe… Osjećaj sreće, spokoja, istovremeno i pozitivnog nemira koji će sa sobom donijeti, vratiti će svaki polomljeni komadić na mjesto. Bit će to prekrasan mozaik. Voljeti ćeš još više nego što sada maštaš, smijati ćeš se cijelim tijelom, topiti ćeš se od nježnosti. Znam da to sada tražiš i želiš, ali nemoj siliti! Nemoj siliti ništa u životu.

Saznati ćeš da život planirati ne možeš! Sada misliš kako ćeš sa 25 biti udana i ispuniti svoju najveću želju… želju koju želiš još dok si bila mala djevojčica… imati kraj sebe mali smotuljak sreće! Hvala ti što to ne želiš pod svaku cijenu i što je to jedina stvar u kojoj ne brzaš. Hvala ti što ne popuštaš pod pritiskom. Jednoga dana će sve imati smisla i sjesti na svoje mjesto.

Prije nego se pozdravimo, moram ti reći kako obojati kosu u svaku moguću boju i nije najbolje riješenje. Najljepša si baš onakva kakva jesi, ma koliko otrcano to zvučalo! Mnoge djevojke žele pramenove, a ti si s njima rođena, prihvati ih! Znam da me nećeš slušati jer sam u stadiju popravljanja štete :D

Pjegice? Zavoljeti ćeš ih. Shvatiti ćeš da je ljepota u posebnosti i osobnosti. Stoga lakše malo s tim puderom (prištiće ćeš dobiti tek kad ih se svi riješe). I dijete drago, počni skidati šminku!

Na kraju ti želim reći da uživaš u vožnji i da se čvrsto držiš. More života će te ljuljati nevjerojatnom jačinom i lakoćom. Bacati će te o hridi, nasukati na obalu previše puta. Kada osjetiš da se počinješ utapati, nastavi plivati, zamahni jače!

Nasmij se lutkice, sastavljena si od malenih atoma velike snage. Sjeti se da je budućnost ljepša nego što misliš i svakako bliže no što misliš!

P.S: Nije ova žena u koju si izrasla ni toliko loša, zar ne? Tvoj cool faktor ipak nije nestao s godinama :) Ok, možda s ovom rečenicom je. :D

Moram priznati kako je bilo veoma emotivno pisati ovaj post. Cijelo vrijeme sam poželjela vratiti se u prošlost i zagrliti tu djevojčicu plavih očiju, vrlo loše frizure, satkanu od snova za nekoliko života.

Zato pišite! Mlađim, starijim, boljim ili lošijim verzijama sebe. Postoji nešto oslobađajuće u pisanju pisma ovog tipa. Daje nekakav osjećaj closure-a, zahtjeva od nas da obrišemo prašinu i napravimo mjesta na policama za sve što je pred nama. :)

Od Žene Djevojčici,

as.