Kako preživjeti renovaciju kuće ili stana

Većina nas nema tu sreću da nam renovaciju odrade reno vile Drew i Jonathan Scott aka Lovci na nekretnine, stoga moramo sami zamahnuti štapićem. Mi našim štapićem zamahujemo već nešto više od godinu dana i polako prilazimo kraju. Čarolija je isprva bila ogromna, iskre su frcale, ali s vremenom je počela blijedjeti. Život se svodio na traženje inspiracije i istraživanje opcija, na brojke koje ne možete niti pročitati bez da koji put zastanete i vječitu borbu dvaju stilova. Ušli smo u ring, a da to nismo ni znali.

Sami smo odabrali ovaj put. Konstantna borba između toga da što više uštedimo i napravimo puno toga sami, pa do udarca svakodnevice koja pomiče kazaljke na satu kao da joj je netko pritisnuo ⏩.

U nastavku ću sa vama podijeliti stvari koje smo mi naučili u ovih godinu dana projekta zvanog: Vila Salopek :)

1. Odredite budžet ( i pomnožite ga sa bilijun)

Radili vi veliku ili malu renovaciju, bez odrede budžeta ne možete prijeći na druge korake. Naravno da će uvijek biti iznenađenja i za njih treba ostaviti nešto prostora za manevriranje, no krucijalno je znati sa čime raspolažete. Dokumenti i tablice su must have! Dvije tablice bi bile idealne. Tako ćete postići preglednost, a nećete se pogubiti u brojkama. Jedna tablica za grube radove, a druga za dizajn, namještaj i sl… Druga za, budimo realni, zabavan dio! :)

2. Budite realistični kada je u pitanju TIMING

Na ovom koraku smo mi pali kao kruške. Nadobudni i naivni, mislili smo kako će nam biti 3 mjeseca dovoljna. Ono što nismo uzeli u obzir je to da novac ne pada sa neba i da nemamo luksuz renoviranja 24/7, situacija se otegla. To nas je koštalo puno stresa i bespotrebnog pritiska. Učite na našim greškama i pri određivanju roka kada sve mora biti gotovo, dodajte još pokoji tjedan. Nema na čemu. :)

3. Inspirirajte se

Dolazimo na moj omiljeni dio. Obožavam uređenje interijera i godinama maštam o uređenju vlastitog, tako da je moj album inspiracija bio spreman i prije no što smo počeli. Treba samo biti realan jer na tim stranicama se mogu naći prekrasni domovi koje si većina nas ne može priuštiti niti prodajom nekoliko bubrega. Meni je jedna stranica bila dovoljna, a to je Pinterest. :) Priznajem da sam ovisna o njemu, tako da oprezno sa njim. :)

Evo nekoliko nezaobilaznih stanica na kojima možete pronaći inspiraciju.

https://www.pinterest.com/cherishedbliss/home-decor/

https://www.pinterest.com/tablefortwoblog/home-decor/

https://www.pinterest.com/missysueblog/home-decor/

https://www.pinterest.com/shoptobi/home-decor/

https://www.pinterest.com/ameliebarbeauyt/home-decor/

Renovacija je sama po sebi teška, no kada to činite uz planiranje svadbe, iščekivanje prinove i odgajanje malog pesosaurusa, onda u ogledalu više ne vidite svoj odraz, vidite Sizifa. Vaša srodna duša postaje neprijatelj broj jedan jer ne možete shvatiti kako netko može odabrati boju slonove kože preko boje srebrnog mjeseca. U tom trenutku se zapitate tko je osoba koju ste odabrali za svog životnog suputnika i zašto uz famozno: “ Uzimate li?” ne postave i to pitanje. :D

Sjećate se onog ringa sa početka posta? Izlazimo iz njega, odgrižena uha, pretučeni, izmoreni… spremni odložiti čarobni štapić na dno ormara i odmoriti se… zaslužili smo. :)

Želite li vidjeti još postova o renovaciji /dekoriranju interijera i eksterijera? Pišite mi u komentarima.

as.

Like what you read? Give Adriana Salopek a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.