Olympique de Marseille, "le mythe de l’eternel retour"

Când Mircea Eliade studia societățile arhaice pentru a emite teoria unei istorii repetitive, ciclice, lumea contemporană s-a apărat - societatea umană se schimbă atât de repede și atât de mult, încât "le mythe" funcționează doar pentru paseiști. Oare?

Echipa de fotbal din Marsilia se întoarce în acest an la vechile simboluri, verificate cândva, deși patronatul este nou, bașca american. Pe Frank McCourt nu îl poți bănui de paseism. Pas du tout.

Dimitri Payet a fost repatriat în ianuarie, cu cântece, strigături și mai ales 30 de milioane de euro. Florian Thauvin a fost recuperat de la Newcastle după o primăvară senzațională: acest "bad boy" de Marseille a etalat cel mai bun fotbal al lui, a prins în sfârșit și naționala mare a Franței, astfel că OM a îndeplinit imediat clauza de achiziționare definitivă.

E o glumă, in aceste condiții, să citești despre interesul lui AS Roma pentru Thauvin - la ce relație există acum între jucător și ultrasi, o plecare in Italia ar conduce automat la incendierea Virages-lor. Nu, Flo nu va pleca nicăieri. În niciun caz acum.

După marii artiști ai atacului, Marsilia își recuperează acum și portarul: blândul Mandanda, plecat acum un sezon la Crystal Palace, este la câteva detalii de întoarcere. OM și englezii s-au înțeles asupra sumei de transfer, modică față de valoarea gardianului, rămâne doar ca Fenomeno, cum este alintat de peluza nordică, să semneze un contract de trei ani.

Mandanda este oricum acasă, de mai multă vreme - operația la genunchi a făcut-o în Vieux Port, recuperarea de asemenea, iar acum este în sala de forță, pentru a-și menține tonusul.

"Nu știți ce jucător aduce înapoi Marseille... Mandanda este căpitanul natural al lui OM", sugera astăzi in L'Equipe antrenorul Elie Baup, dezvăluind că Mandanda saluta in fiecare dimineață orice om care lucrează în Comanderie, de la maseur până la băiatul care trage tușele.

"Nu vorbesc despre Mandanda, din superstiție. Să se semneze, apoi vorbesc", a spus Rudi Garcia, actualul tehnician, după victoria de duminică împotriva lui Etoile du Sahel. Dar a adăugat: "Oricum nu se întoarce pentru a fi căpitan. Nu pun niciodată un portar să fie căpitan", teorie care ar putea să fie înțeleasă, a mai fost dezvăluită și de alți antrenori. Garcia are talent în a-și întinde curse, de unul singur, să îl lăsăm să se descurce.

E straniu sa vezi cum OM îl refuză pe atacantul Gomis (care le-a dat 21 de goluri, însă nu este de-al locului), dar tânjește după vechii visători din epoca Bielsa... Cine știe? Poate că Marsilia, în pasiunea ei pentru fotbal, a rămas acea societate arhaică în care chiar funcționează "le mythe de l'eternel retour"...