Depresie, nu obsesie

Stiu ca pana acum am postat chestii dragute, pozitive, fericite — pentru ca asa vreau sa fiu — fericit, dar asta nu inseamna ca asa sunt mereu. Toti oamenii pe care ii vezi tu zambind mereu pe strada si te gandesti ca au tot ce vor in viata… nu e asa.

Nu stiu termenul medical exact, nu ma pricep, dar o sa scriu din experienta si o sa o numim “depresie” pentru ca acopera o sfera destul de larga de sentimente si e mai usor de inteles mesajul.

Personal, depresia se manifesta rar, cam odata pe an, iar atunci cand se intampla vine din foarte multe ganduri acumulate in timp. Sunt un realist (mate-info guy), iar la mine mereu se bazeaza pe lucruri reale, observabile, palpabile.

Exemplu: nu imi propun sa fiu trist azi, dar tocmai am realizat ca de 4 zile nu am un prieten care sa-mi fi scris “Ce faci? Esti ok?”. Asta e adevarul, iar uneori imi place asa, fiind concentrat pe ce vreau sa fac, dar alte ori ma seaca gandul ca poate, la sfarsitul zilei, nimanui nu-i pasa de mine.

Dar Adi, lumea are treaba. Nu o lua personal. Oamenilor le pasa.

Da, toti avem treaba, job, facultate, dar am mai zis: sunt realist. Daca e vreunul din voi care are timpul ocupat 100% in fiecare zi, ganditi-va ca tocmai ati stat aici 3 minute citind.

Revenind, exemplul meu poate fi schimbat de fiecare situatie din viata voastra sau a mea, dar as vrea sa discut despre perceptia generala: este depresia un lucru rau? Bun? Ce faci cand cineva e depresiv? Il incoltesti sau ocolesti? Il ajuti?

Din ce am observat, oamenii depresivi sunt mult mai multi in jurul tau decat crezi, dar o sa inveti sa-i citesti cand o sa ajungi acolo (daca ajungi). Am colegi de munca, prieteni din Timisoara, vecini de cartier care mi-au spus ca simt exact la fel, ca sunt obisnuiti cu situatia si asta e. Pentru ca nu iti vine sa strigi, nu ti se pare ca in trecut solutia asta a avut efect si preferi sa te limitezi la “asta e”.

Ce poti face, ca prieten, ca sa ajuti?

Check up on people. Nu suna asa greu si nici nu este. Da un mesaj, un telefon, avem 1–2–3… zeci de aplicatii de socializare, iar tu imi zici ca nu ai cum sa dai de mine? Nu iti asuma ca un vechi prieten are prea multa treaba sa vorbeasca, da-i un mesaj sa vezi daca a terminat tabloul ala de care era asa mandru cand ati vorbit ultima data.

Mai sunt lucruri pe care le poti face, dar incepe aici. O sa ajute.

Ce poti face daca esti depresiv?

I feel you, homies. Ti-am vazut Instastory-urile si cum dai share de pe “La Etaj” si te inteleg perfect. As vrea ca tu sa intelegi ca ai puterea sa alegi cum esti. Si eu sunt introvertit, si eu ma plimb singur, dar si eu m-am regasit de fiecare data. Primul pas a fost sa recunosc “ay, sunt trist. Asa ma simt, am nevoie de putin ajutor”. Ultima experienta mi-a pus in fata o managera de 28 de ani care m-a inteles cuvant cu cuvant, un team lead care m-a sustinut, prietenii de la Neversea sau colegii de facultate care au dormit la mine. Primul pas a fost sa cer. Fa-ti curaj si cere. Nu o sa iti faca rau.

Daca nu gasesti pe nimeni sa te impinga de la spate (mi-e greu sa cred totusi, daca nu esti orgolios tho), axeaza-te pe telurile personale. Stiu ca nu-i asa usor, dar poti sa iti umplii timpul liber axandu-te pe visele tale. Eu, de exemplu, am facut un mix nou si am inceput o serie noua pe blog. E ceva ce imi ofera satisfactie neconditionata de alti oameni.

In final, revino la obiceiurile ce te faceau fericit. Eu mi-am luat bilet de tren si am plecat cu bezeaua. As fi plecat si seengur, dar a venit si ea cu mine ca sa scapam de cotidian. Si am reusit. Asa ca daca noi am putut, poti si tu.

Nu uita ca nu e o rusine sa mergi sa vorbesti cu un specialist, daca nimic nu merge. Cand esti racit nu ti-e rusine sa mergi la farmacie dupa Nurofen, nu?


Nu stiu daca am zis ceva nou, dar poate trebuie zis de 100 de ori pentru a fi inteles. De oricare parte a baricadei te afli, ajuta sau cere ajutor. O sa fie benefic tuturor. Count me in.

Love,

Adi

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.