מאקרו עולמי ינואר-פברואר ומבט לעתיד

Agio Fx
2 min readMar 12, 2019

--

ארה”ב: ירידה בלחצי האינפלציה

האומדן הסופי לתוצר הצביע על צמיחה של 3.4% בקצב שנתי ברבעון השלישי, לאחר צמיחה של 4.2% בקצב שנתי ברבעון השני. שיעורי האינפלציה ואינפלציית הליבה (בניכוי אנרגיה ומזון) עלו ב- 1.6% וב- 2.2% בהתאמה ב– 12 החודשים האחרונים (גרף 1). שיעור הריבית נותר על רמה של 2.25%-2.50%.

דו”ח התעסוקה החודשי האחרון הצביע על תוספת של 304,000 משרות חדשות. שיעור האבטלה עומד על רמה של 4.0% ושכר העבודה השעתי עלה בקצב שנתי של 3.2%.

מדד קייס שילר למחירי הדירות עלה ב- 4.7% בקצב שנתי, לעומת צפי לעלייה של 4.9% בקצב שנתי.

הבנק המרכזי הוריד את תחזית העלאת הריבית וצמצום המאזן, על רקע ירידה בלחצי האינפלציה ולאור ההתפתחויות בכלכלה העולמית, וכמו כן, עקב הביקורת הפומבית של טראמפ נגד מדיניות הפד.

אירופה: סאגת ה”ברקזיט” עדיין מרחפת מעל האיחוד

האומדן הראשון לתוצר בגוש האירו ובאיחוד האירופי ברבעון הרביעי הצביע על צמיחה בקצב של 1.2% ו- 1.4% בהתאמה במונחים שנתיים לאחר צמיחה של 1.6% ו- 1.8% בהתאמה ברבעון השלישי.

האינפלציה בגוש האירו עמדה על 1.6% בקצב שנתי (גרף 2), לאחר עליה של 1.9% בקצב שנתי בחודש הקודם. שיעור האבטלה בגוש האירו עומד על רמה של 7.9%, ובאיחוד האירופי 6.6%. מדד מנהלי הרכשPMI בענף הייצור בגוש האירו ירד לרמה של 51.4 נק’, לאחר שעמד על 51.8 נק’ בחודש הקודם.

לפי הערכת הבנק המרכזי של גוש האירו, הריבית צפויה להישאר ללא שינוי ברמה של 0% לפחות עד הרבעון השלישי של השנה. הפרלמנט הבריטי הצביע בחודש ינואר נגד הסכם ה”ברקזיט” ברוב גדול בניגוד לעמדתה של תרזה מיי.

אסיה ושווקים מתעוררים: האטה בצמיחה ובאינפלציה

בסין — מדד המחירים לצרכן עלה בקצב שנתי של 1.9%, לאחר עלייה בקצב שנתי של 2.2% בחודש הקודם. מדד מנהלי הרכש בענף הייצור ירד לרמה של 49.7 נק’. נתוני התוצר הציגו צמיחה בקצב שנתי של 6.4% ברבעון הרביעי, זאת לאחר צמיחה של 6.5% ברבעון השלישי.

ביפן — שיעור הריבית נותר שלילי ברמה של 0.1%- ושיעור האבטלה עומד על רמה של 2.4%. שיעור האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים עמד על 0.3%.

הכלכלה הסינית ממשיכה להציג נתוני צמיחה חלשים ביחס לעשור האחרון, על רקע מלחמת הסחר עם ארה”ב וירידה בהשקעות הזרות, ולמרות המדיניות המוניטרית המרחיבה של הבנק המרכזי הסיני.

סחורות: הנפט מתאושש

הנפט נסחר ברמה של 56$ לחבית, ומתחילת השנה עלה בכ- 22%. (גרף 3). מלאי הנפט המסחרי בארה”ב עלה לכ- 446 מיליון חביות. הזהב נסחר ברמה של 1,338$, ומתחילת השנה עלה כ- 4%.

מחיר הנפט התאושש מתחילת השנה, לאחר שספג מכה קשה בשנה שעברה. מחיר הזהב השחור צפוי להמשיך להיסחר בתנודתיות ותלוי בעיקר באינטרסים גיאופוליטיים.

שוקי המניות: פתיחת חזקה לשנה החדשה

נכון לכתיבת שורות אלו, חלק ממדדי המניות המובילים בעולם תיקנו עד כה את הירידות מהשנה שעברה ומעבר לכך. מדד ה- S&P500 האמריקאי עלה מתחילת השנה כ- 11% ומדד הנאסד”ק כ- 13%. היורוסטוקס 600 עלה מתחילת השנה כ- 8% ומדד הדאקס הגרמני כ- 7%. מדד המניות בהונג קונג עלה כ- 9% מתחילת השנה.

השורה התחתונה: שוקי המניות התחילו את השנה בנסיקה, לאחר רבעון רביעי שלילי מאוד בשנה שעברה. עיקר הסיכונים או סימני השאלה הגדולים לשנה הקרובה נותרו העננה המרחפת של מלחמת הסחר בין ארה”ב לסין, קצת העלאות הריבית וצמצום המאזן של הפד בארה”ב, סאגת היציאה של הממלכה הבריטית מהאיחוד האירופי ומחיר הנפט שמשפיע על האינפלציה ועל הצמיחה העולמית.

Originally published at agio.co.il.

--

--