Yeni Bir Alışkanlığın Oluşması Ne Kadar Sürer ?

Ahmet Kara
4 min readApr 1, 2019

--

1950'li yıllarda Maxvell Maltz isimli bir plastik cerrahi hastaları arasında tuhaf bir detay gözüne çarptı.

Dr. Maltz ne zaman bir operasyon gerçekleştirse (örneğin burun estetiği gibi) hastanın yeni yüzüne alışması yaklaşık 21 gün sürdüğünü farketti. Benzer olarak kolu veya bacağı kesilen bir hastanın yeni duruma alışması ve o zaman dilimine gelmeden kişinin hayali bir uzuv hissettiğini ortaya koydu.

Bu deneyimler Maltz’i değişikliklere ve yeni davranışlara uyum sürecini düşünmeye sevk etti. Daha sonra kendinde de aynı duruma göz atarak yeni bir davranış kazanmak için 21 güne ihtiyacı olduğunu farketti.

1960'da Maltz, Psikosibibernetik adlı kitabında bu alıntıyı ve davranış değişikliği hakkındaki düşüncelerini yayınladı. Kitap gişe rekorları kıran bir hit haline geldi ve 30 milyondan fazla kopya sattı.

Daha sonra insanların 21 gün efsanesi oluştu. Aslında Maltz burada yeni bir alışkanlık edinmenin minimum 21 gün olarak beyan etmesine karşılık insanlar yeni bir alışkanlık edinmek için 21 günün yeterli olacağını efsanesine inanmaya başladı. Kulaktan kulağa yayılan bilgilerle günümüzde bile bu şekilde düşünen insan çok fazla.

Kim 21 günde hayatını değiştirmek istemez ki ? İnsanlar işlerine gelen kolay mitlere inanmaya meyillidirler öyle değil mi ?

Bunu takip eden yıllarda Maltz’in çalışmaları, Zig Ziglar’dan Brian Tracy’den Tony Robbins’e kadar bir çok kişisel gelişim uzmanını etkiledi.

Peki asıl gerçek nedir ? Günümüzde bilim bu konuda ne diyor ? Yeni bir alışkanlığı edinmek için geçen süre veya kötü bir alışkanlığı bırakabilme süremiz nedir ve ne kadar uzun sürüyor ? Şimdi buna göz atalım.

Gerçekten Yeni Bir Alışkanlık Geliştirmek Ne Kadar Sürer ?

Phillippa Lally, University College London’da sağlık psikolojisi alanında araştırma görevlisi.Avrupa Sosyal Psikoloji dergisinde yayınlanan çalışmada, Laly ve onun araştırma takımı bir alışkanlığın oluşmasının ne kadar sürdüğünü anlamaya çalıştılar.

Çalışma 96 kişinin 12 haftalık periyotlarda alışkanlıklarını inceledi. Her kişi yeni bir alışkanlık seçip her gün o alışkanlığı yapıp yapmadığını veya davranışın ne zaman veya nasıl otomatik hissettirdiğini raporladı .

Çalışmada kimileri kolay kimileri ise zor görevler seçti. Kimisi basit alışkanlıklardan örneğin “öğle yemeğinden sonra su içmek” kimisi ise “akşam yemeğinden önce koşmak” gibi daha zor görevlerden birini seçti. 12 haftanın sonunda araştırmacılar girilen verileri analiz etti ve yeni bir davranışa başlandığında bu davranışın otomatikleşmesine giden sürecin ne kadar uzun sürdüğünü belirlediler.

Cevap ?

Ortalama olarak, yeni bir davranışın otomatik hale gelmesi 2 aydan uzun sürüyor — tam olarak 66 gün. Aynı zamanda yeni bir alışkanlığın ne kadar zaman alacağı davranışa,kişiye ve koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir.

Lally’nin çalışmasında aşağı yukarı yeni bir alışkanlığın oluşması 18 gün ile 254 güne kadar sürebiliyor.

Diğer bir deyişle, beklentilerinizle örtüşmesi adına yeni bir alışkanlık edinmek 21 gün değil yaklaşık 2 ay ile 8 ay arasında sürmektedir.

İlginç olarak, araştırma alışkanlık edinirken “ya hep ya hiç mantığını” da ortadan kaldırmış durumda. Yani bir alışkanlığı edinirken 1 hata yapmanız bu alışkanlığı edinirken ki uzun vadeli süreci etkilememektedir. Bence bu da bu sürecin bir parçası olarak bile değerlendirilebilir. Fakat bunu bu şekilde düşünüp aa evet hata yapmak süreci değiştirmiyor o zaman sıkıntı yok vur patlasın çal oynasın demekte yanlış olur:)

8 Ay Çok Uzun Demeyin

Bu sonuç biraz hevesinizi kırabilir bu normal çünkü daha önce 21 günde yaparım alışkanlık edinirim yea diyebiliyordunuz . Fakat size gerçekten ilham olacak 3 sonucu var şimdi bunlara göz atalım.

Birincisi yeni bir alışkanlık edinmeye çalıştığınızda 21 gün sürede bu alışkanlığı kazanamadığınızda hayal kırıklığına uğramanıza gerek yok. Kendinizi bu şekilde yargılamayın. Kendinizi fil gibi hissedin sakin,uzun ve yavaş bir yürüyüşe çıktığınızı düşünün.

İkincisi mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Bir veya iki hata yapmanız sizin uzun dönemli alışkanlık sürecinizi etkilemez. 10 bin defa deney yapan ve sürekli başarısızlığa uğrayan bir bilim adamını düşünün. Önemli olan sürecinize devam etmeniz. Burada yoğunlaşmanız gereken ve strateji üretmeniz gereken ise nasıl daha hızlı geri dönebilirim olsun çünkü önemli olan süreçten kopmamak.

Photo by Campaign Creators on Unsplash

Üçüncüsü daha uzun periyotları benimsemek alışkanlıkların aslında bir olay değil bir süreç olduğunu anlamanıza yardımcı olur. 21 gün olayı evet işinizi kolaylaştırabilir fakat alışkanlık kazanma mekanizması asla bu şekilde çalışmaz ve bu sizin umudunuzu altüst edebilir.

--

--