Протести громадськості проти роботів-вбивць ширяться, а держави продовжують зволікати з рішенням

Amnesty Іnternational Ukraine
3 min readJan 23, 2019

--

За результатами нещодавнього опитування, проведеного в межах кампанії «Зупинити роботів-вбивць», більше трьох з кожних п’яти людей у ​​26 країнах світу виступають проти розвитку автономного озброєння, яке може обирати і знищувати цілі без втручання людини.

Опитування, проведене Ipsos MORI, виявило, що:

– У 26 країнах, які взяли участь у опитуванні у 2018 році, більше трьох з кожних п’яти осіб (61%) виступають проти розвитку смертоносних автономних систем зброї.
– Дві третини (66%) тих, хто виступили проти, найбільше стурбовані тим, що автономні системи зброї «перетнуть моральну межу, тому що машинам не слід дозволяти вбивати».
– Більше половини (54%) тих, хто виступили проти, сказали, що вони стурбовані тим, що зброя буде «безконтрольною».
– Майже аналогічне опитування у 23 країнах у січні 2017-го року показало, що 56% респондентів виступають проти смертоносних автономних систем зброї, тобто продемонструвало зростання протестних настроїв.
– Більше половини респондентів виступили проти роботів-вбивць у Китаї (60%); Росії (59%); Великобританії (54%); Франції (59%), США (52%).

Кампанія щодо зупинки роботів-вбивць — це зростаюча глобальна коаліція неурядових організацій, до якої входить і Amnesty International. Мета коаліції — повна заборона автономної зброї.

«Це опитування показує, що позиція держав, які блокують заборону роботів-вбивць, абсолютно не відповідає суспільній думці. Уряди повинні захищати людей від безлічі ризиків, які створюють роботи-вбивці, а не кидатися у нову гонитву озброєнь, яка може мати жахливі наслідки», — зазначила виконуюча обов’язки заступника директора Amnesty Tech Раша Абдул Рахім.

«У нас ще є час, щоб зупинити розвиток і розповсюдження повністю автономної зброї, але скоро ми не матимемо такої розкоші. Уряди повинні взяти до уваги це опитування і терміново почати переговори про нові домовленості, щоб заборонити цю жахливу зброю. Тільки такий крок забезпечить повагу до міжнародного права та вирішить питання етики та безпеки у делегуванні повноважень приймати рішення щодо життя і смерті машинам».

Amnesty International закликає до повної заборони на розробку, виробництво та використання автономних систем зброї з огляду на серйозність гуманітарних ризиків, загроз порушень прав людини та ризиків безпеки, які вони становлять. Використання автономного озброєння без значущого та ефективного контролю людини підірве право на життя та інші права людини. Адже після розгортання така зброя стає непідконтрольною та може приймати власні рішення щодо використання смертоносної сили.

Наразі 28 держав підтримують заборону повністю автономного озброєння. Австрія, Бразилія та Чилі офіційно запропонували термінові переговори щодо «юридично обов’язкового інструменту для забезпечення змістовного контролю людини над найважливішими функціями» систем зброї.

Проте меншість держав на щорічній зустрічі Конвенції щодо «негуманної» зброї у 2018-ому році застосувала консенсусні правила, щоб перешкодити змістовному дипломатичному прогресу. Росія, Ізраїль, Південна Корея та США зазначили на зустрічі, що вони не підтримають переговори про нові домовленості. Разом із тим результати опитування показують, що більше половини респондентів у Росії (59%) і США (52%) виступають проти автономного озброєння. Більше половини респондентів у провідних державах, що розвивають цю технологію, — у Китаї (60%), Південній Кореї (74%) і Великобританії (54%), — також виступили проти.

Дослідження компанії Ipsos MORI, було проведене в межах кампанії «Зупинити роботів-вбивць» у грудні 2018-ого року. Обсяг вибірки становив 500–1000 чоловік у кожній країні.

Більше інформації знаходьте тут:
Website: www.stopkillerrobots.org
Twitter: @BanKillerRobots
Facebook: @stopkillerrobots
Instagram: stopkillerrobots

--

--

Amnesty Іnternational Ukraine

Amnesty International – всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей. Ми боремося за світ, у якому права людини доступні для всіх без винятку.