Ko sem odprla s.p. in naredila prve korake v podjetništvu, nisem imela pojma, kam se podajam. Ja, na izobraževanju Podjetnost je ženskega spola so nas pripravljali in dajali nasvete, vendar te nihče ne more popolnoma pripraviti na samostojno pot.

Tistega najpomembnejšega področja, ki bi ga nujno morali obdelati, nismo niti omenili. Naš mindset oz. miselnost.

Šele kasneje, ko sem začela slediti več podjetniškim skupinam in se udeležila nekaj izobraževanj na temo marketinga, osebne blagovne znamke in osebne rasti sem ugotovila, da sem sama sebi največja blokada.

Že v naprej sem razmišljala, kaj bodo rekli drugi, kako se bodo odzvali, ali…


Toliko let je minilo, pa vendar se še vedno spomnim, kako je brisala moje solze, ko sem padla na kolena med tekom po asfaltni poti ob morju. Še vedno se spomnim, kako je dišala in še vedno slišim topot njenih pet, ko je zgodaj zjutraj hitela po hodniku proti vratom in v službo.

Spomnim se njenega glasu in smeha. Mojega kobacanja po deki na travniku, medtem ko se ona iz rjave knjige uči za izpit (to je pravzaprav eden mojih prvih spominov sploh). Njenega objema.

Vsak od nas jo je imel ali pa jo še ima. …


Oziroma: zakaj zaradi prostega dneva ne bo konec sveta

Pred seboj gledam moji zlati deklici. Najdragocenejša zaklada, ki ju imam.

Jutri bosta cel da z mano. Nimam babic in dedkov v bližini, ki bi mi lahko priskočili na pomoč, partner bo v službi.

Podarjeni čas, rečem takšnim trenutkom.

Lahko bi si pulila lase in razmišljala o tem, kaj vse bom zamudila v tem enem (ne)delovnem dnevu. Fotkanje nakita in urejanje fotk, ki me čakajo že dva dni, nekaj objav na Facebooku in Instagramu, pripava nove delavnice, … Vsi ti projekti bodo morali počakati. Vsaj en dan.

En dan. Je to konec sveta? Ne, seveda ne.

In ta čas, ko…


Sploh ga ne opazijo. ;)

Popolnost. Jo iščete? Stremite k temu, da so vaši izdelki, storitve do zadnje pike izpopolnjeni in zadostijo vašim strogim merilom?

Zanimivo, pred letom dni sem mislila, da sem končala z iskanjem popolnosti v vsaki stvari, ki sem jo dala od sebe. Ne zato, ker bi postala malomarna, pač pa zato, ker sem se sprijaznila s tem, da tistega ideala popolnosti praktično ne moremo doseči. …


Odločitev je vaša

Unikat ste. Edinstveni. Neponovljivi. S skupkom znanj in izkušenj, ki jih nima nihče drug.

V tem sva si podobna.

Pa vendar je svet poln kopij, kot da se ljudje ne bi zavedali svoje edinstvenosti. Verjamem, da je morda lažje narediti to, kar je že naredil nekdo drug, morda malce prirediti (ali pa tudi to ne) in naprej “prodajati” kot svoje. Lažje je slediti čredi, biti skrit v senci nekoga, ki obvlada (in ki je mnoge ure porabil za to, da je uspel) in kratko malo njegove ideje vzeti za svoje.

Zadnje tedne srečujem veliko kopij. Ne le…


O prvem live posnetku, komentarjih in čudovitem svetu

Vse najboljše stvari se zgodijo izven cone udobja.

Kot ostali otroci sem se na vse grlo drla ob vstopu v vrtec, vendar sem tam spoznala svojo najboljšo prijateljico, ki je še danes ob moji strani, v dobrem in slabem.

Spomnim se, kako sem se strahoma vzpela na najvišji tobogan v Novem mestu, v Šmihelu, in se z največjim užitkom zapeljala navzdol.

Ali pa, ko sem svoje zgodbe v osnovni šoli začela deliti s svetom. Dobila sem nagrado revije Pil.

To je le nekaj trenutkov v mojem življenju do konca osnovne šole, kjer sem stopala v neznano in se ob tem…


Alarm na telefonu. Obležim na postelji še nekaj trenutkov. Razmišljam, kaj me čaka.

Ali lahko še za pet minut zaprem oči?

Starejša deklica me boža po roki, mlajša sladko spančka ob meni.

  • Rada bi Tačke na patrulji.

Začenja se nov dan. Kahlici, oblačenje, vožnja v vrtec. Nato pa me čaka snemanje videa s testom telefona iPhone 7 plus, ki ga imam na testu zadnja dva tedna. Jutri se vrača nazaj v podjetje Kobra Team (www.kobra.si).

Urediti moram fotke, napisati tekst za spletno stran in pripraviti slike, ki jih bom dala nanjo. Aja, pa super fino bi bilo, če bi lahko…


Večer. Deklici sta v postelji. Po pregovarjanju, da je res že pravi čas za v posteljo in da kuhanje čaja in pomivanje posode v njuni mini kuhinji lahko počaka na jutri. Po umivanju zobkov, ko mlajša ni hotela odpreti ust, če se ne gleda v ogledalu.

Po teku gole ritke po celem stanovanju (nekajkrat), ker se še ni pripravljena obleči (in ker je pač lušno).

Kako lepo je biti otrok!

In potem, ko končno ležeta k počitku, se iz večje posteljice oglasi:

  • Mami, pravljico prosim.

Ne katero koli. O samorogu in princeski.

Izmisliti si jo moram. Vsak večer novo, vsak…


Lopar, Rab (fotkano s telefonom)

BUUUM!

  • Mami, kaj je bilo to?
  • Samo top je, lubika moja.

Ponavadi bi sledilo vprašanje “Kaj je to top?” in v nadaljevanju “Zakaj je počil?” in še “Kje pa je top?”.

Ampak bila je preutrujena, da bi spraševala. Ura je bila 9 zvečer in po dolgem dnevu ob morju, v senci borovcev, ki je segala še dva metra v vodo, je bila zaloga energije za dan porabljena. Hitro je zaspala nazaj.

***

Na Rabu so praznovali. Rapska fjera je pritegnila tudi mojega dragega, ki se je sprehodil v mesto, da bi lahko bolje videl ognjemet in slišal koncert Gibonnija. Punce…


Nekoč pred davnimi časi sem sedela na pomolu na morju in gledala sončni zahod. Brezskrbno, sama v tistem trenutku, ko je sonce zadnje žarke poslalo na morsko gladino pogledat, ali se od valov lahko odbijajo s tistim čarobnim leskom, ki mi vzame sapo.

Slana koža, japonke ob meni, v mojem poletnem cekerčku pa knjiga, morda kakšni robčki, denarnica, telefon in ključi.

Kako je bilo življenje nekoč pred davnimi časi enostavno!

Brez plenic in robčkov za ritke, brez preverjanja, ali je plaža primerna za majhne otroke, brez razmišljanja o tem, koliko je ura in ali morata moji deklici že v posteljo…

Ajda Zorko

Mama. Podjetnica. Fotografinja. Neizčrpen vrelec idej. Pozitivka (ne le zaradi krvne skupine 0+). :)

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store