Mami, dudo ali kako se rešiti iz primeža navad

Tokrat ne bom pisala o tem, kako otroka odvaditi od dudice. Je pa primerjava z dudico, ki jo otrok vztrajno cuclja in se je ne more in noče znebiti, blizu navadam, ki se jih je težko znebiti v podjetju, ko gre za objavo ne preveč kakovostnih fotografij.

Pomembno je, da včasih na stvari pogledamo iz širšega zornega kota, morda celo skozi oči druge osebe, stranke ter kritično ocenimo, ali je to, kar kažemo svetu res tisto najboljše.

Fotografija, narejena s telefonom Samsung S5 mini.

Pomislite na to, kakšne fotografije predstavljajo vaše podjetje. Ste ponosni nanje ali vam postane malce nerodno? Verjamete, da jih lahko izboljšate? Ste pri ocenjevanju svojih fotk samokritični, ali le zamahnete z roko in rečete »nisem profesionalni fotograf, ne znam fotkati«?

Obe fotografiji sta narejeni s telefonom Samsung S5 mini, razlika pa je očitna.

Pri svojem delu najpogosteje naletim na naslednja zmotna prepričanja o fotkah:

1. »Saj je za na Facebook, v redu je.«

2. »Unikat je, se vsaj vidi, da sem naredil sam.«

3. »Malo sem obdelal fotko s filtri in je zadaj čisto v redu.«

Kjerkoli objavite fotke, to predstavlja vas in vaše izdelke. Če so fotke meglene, rumene ali modre, nekako ne pritegnejo pozornosti ali pa se vam zdi, da na njih nekaj ni v redu, vendar ne znate s prstom pokazati na to, potem verjetno ni najboljša ideja da jih delite s svetom. Facebook in ostali družbeni mediji so namenjeni komunikaciji s strankami, gradnji odnosa z njimi, zato verjetno ne želite, da je profil vašega podjetja nasmeten s slabimi fotkami, kajne?

Unikati so tista dragocena ročna dela, ki jih ustvarjalci naredijo z ljubeznijo in s čutom za lepo. Unikat se prepozna od daleč, slabo fotko pa tudi. Žalosti me, da nekdo vloži v svoj izdelek veliko truda, na koncu pa ga svetu pokaže na fotografiji, ki odvrača poglede. Zakaj ne bi unikati zasijali v vsej svoji lepoti?

Z obdelavo fotografij se le-te seveda da izboljšati, vendar je treba vedeti, kaj je treba na fotografiji popraviti. Če daste čez fotografijo filter, s tem lahko zelo spremenite barve izdelka, kar lahko zavede kupca. Poleg tega lahko določene dele fotografije zelo potemni, zaradi česar pride do izgube informacij oziroma se določene podrobnosti ne vidijo več. Absolutno prav je, da se izdelek prikaže v najlepši luči, zato ga je treba pravilno osvetliti in postaviti v kader, obdelava fotografij je le nadgradnja, ki da piko na i. Tako bo tudi ob uporabi mobilnika kot fotoaparata fotka lahko lepa.

Popolnoma razumem, da je včasih nimate druge izbire in časa, da bi se z eno samo fotografijo ukvarjali dlje. Morda je trenutek, v katerem je fotka nastala, tako edinstven in neponovljiv, da ni druge možnosti za fotkanje. Profesionalni fotografi so za majhna podjetja, ki želijo prihraniti kjer se pač da, pogosto predragi.

Kaj torej storiti?

1. V prvi fazi kritično preglejte fotografije, ki jih nameravate objaviti. So lepo osvetljene? Ste pazili na podrobnosti in poskrbeli za to da niso meglene? Ste očistili svoj objektiv, tudi če je le tisti od telefona?

2. Uporabite katerega izmed brezplačnih programov na spletu, ki vam omogočajo enostavno urejanje in obdelavo fotografij.

3. Če želite vaše fotke dvigniti na višjo raven, se prijavite na foto delavnico na fotkam.si, kjer boste dobili praktične nasvete, kako narediti lepe fotke vaših izdelkov, poleg tega pa se boste naučili tudi uporabe brezplačnega programa Photoscape.

Kitajski pregovor pravi: Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.

Naučite se loviti svoje ribe in se prijavite na prve foto delavnice v Sloveniji za majhna podjetja in ustvarjalce, ki se začnejo že konec februarja. Pijave potekajo preko spletne strani fotkam.si, na telefonski številki 031 006 774 in preko e-pošte ajda@1000besed.si.

Pozdravček,

Ajda

P.S. Včeraj je Radio 1 Dolenjska objavil novičko o zgoraj omenjenih delavnicah. Če jo želite (ponovno) slišati, to lahko storite tukaj. ;)