Paraşüt’e Geçiş Hikayemiz

Akın Ömeroğlu
12 min readNov 4, 2015

--

Linuxera kurulduğundan bu yana temel amacımız işlerimizi hiç bir bilgisayara bağlı kalmadan sürdürebilmekti. Bulutun ve SaaS (Bir servis olarak yazılım) araçlarının bu kadar yoğun ve görece ucuz / kolay erişilebilir olduğu bir ortamda bu amacımızı gerçekleştirmemek için önümüzde pek engel yoktu diyebiliriz.

CRM, e-posta ve ofis yazılımı gibi pek çok şey için çözümü bulutta bulmuş olmamıza rağmen uzunca bir süre muhasebe işleri için ne yapacağımıza karar veremedik. Tabi burada şunu baştan söyleyeyim. Aynı zamanda bir iştirak olduğumuz için şirketin resmi muhasebesi ana şirketimizde yer alan finans ekibi tarafından tutuluyor. Dolayısıyla defter, KDV gibi gerçek muhasebe işine hemen hemen hiç bir dahlimiz olmuyor.

Muhasebe yazılımlarının kötü (?) yanı ülkelerin muhasebe sistemlerine epey bağlı olması ve bu nedenle örneğin ABD’de yazılan bir yazılımın herhangi bir uyarlama olmadan Türkiye’de kullanılmasının pek mümkün olmaması. Gerçi bunun için GAAP ve IFRS gibi bazı genel kabul görmüş raporlama standartları olmasına rağmen (Hatta bankalar ve İMKB’de işlem gören şirketler konsolide bütçelerini IFRS’ye uygun raporlamak zorunda ama bu henüz tüm şirketler için zorunlu değil) yine de yabancı bir yazılımı kendi muhasebeniz için henüz kullanamıyorsunuz.

Biz de gelir-gider yönetim, cari yönetimi, nakit akışı planlaması gibi işlerimizi yaklaşık 3 yıla yakın bir süre çeşitli ve son derece karmaşık excel dosyaları ile birlikte götürdük. Fatura hazırlama ve yazdırma gibi işlerde ise nokta vuruşlu bir yazıcı kullandığımız için yerel makinede LibreOffice yazılımını kullandık. Zaman alan bir iş olduğundan bu işi bir yazılıma devredebilir miyiz düşüncesi aklıma geldi ve o sırada da genç bir girişim olan Paraşüt ile tanıştık. Bu yazıda da Paraşüt’e geçiş hikayemizi anlatmak istedim.

Yazı tahminimden uzun oldu benim de toplayacak kadar vaktim olmadı dolayısı ile sadece sonucu merak edin için sonunda bir TL;DR bölümü var.

Paraşüt Kim ki?

Paraşüt, Revo ve Ribbit Capital’den yatırım alarak kurulmuş ve yaklaşık 20 kişilik bir ekiple çalışan umuyorum (çok veri girdik öyle olsun lütfen) geleceği parlak bir girişim.

Geçiş Öncesi

Paraşüt’ün amacı küçük işletmeler ve girişimciler için gelir-gider ve tahsilat takibi yapmak. Dolayısıyla ürün geliştirilirken kurumsal özelliklerden çok bu gözle bakılarak geliştirilmiş. Temel özelliklerine bakacak olursak;

  • Cari Yönetimi (Tedarikçiniz ve müşterinizle ilgili bilgileri kaydetme, bu kişilere gelir ve gider atama ve geçmişlerini tutma)
  • Fatura Yönetimi (Müşterileriniz için fatura ve proforma -fatura formatında teklif diyebiliriz bazı sektörlerde epey kullanılır.- fatura oluşturma, tahsilat ve vade takibi)
  • Masraf Yönetimi (Çalışan giderleri, genel giderler, vergi ve prim takibi, KDV takibi, çalışan masraf yönetimi)
  • Elektronik Fatura (Bu özelliği biraz da Paraşüt’ün gidişatına göre 2016'da kullanmaya başlayabiliriz. E-fatura mükellefi olmanın avantaj ve dezavantajları var.)
  • Online Tahsilat (İyzico aracılığı ile online tahsilat yapabiliyorsunuz. Bizim işimizde böyle bir yöntem mümkün olmadığı için bakmadık nasıl çalıştığına)
  • Hesap takibi (Kasa ve banka hesaplarınızın bilgilerini ekleyip nakit yönetimi yapma)
  • Raporlama (Tüm özelliklerinden gelen verileri ön tanımlı raporlar üzerinden gösterme)

Bu özelliklerin çoğu muhasebe yazılımının temeli olduğuna zaten hiç şüphe yok. Paraşüt’ün alameti farikası bunu ileri muhasebe bilgisi olmadan ve kolay kullanılır bir arayüzle bulut üzerinden kullanıcılarına sunmak.

Paraşüt, isteyen herkese çok da uğraştırmadan bir aylık bir deneme süresi veriyor. Biz de bu süreden yararlanıp öncelikle Paraşüt üzerinde bir deneme hesabı oluşturduk. Bu hesabı oluşturmamızın ardından olası soru ve sorularımız için bir müşteri temsilcisi bizimle irtibata geçti. Bazı sorularımıza cevap aldık bazıları ise çok cevaplanamadı. Genel itibariyle takip konusunda başarılı oldukları söylenebilir.

Girdiğimiz test verilerinden sonra Paraşüt’ün yukarıdaki özelliklerinin bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğini görüp görece çok düzgün bir veri setini Paraşüt’e geçirme kararı aldık. Aylık 35 TL karşılığında abone olduktan sonra önümüzde veri aktarma süreci vardı.

Paraşüt hemen hemen her alanda veriyi içeri ve dışarı aktarma seçeneği sunuyor. Bunu yaparken mevcut verinizi Paraşüt’ün verdiği excel dosyasına uygun bir formatta aktarmanız gerekiyor. Buradaki en büyük eksiklik Paraşüt’ün mevcut haliyle sadece kendi dağıttığı Excel’i destekliyor olması.

Dünyada tek ofis yazılımı, tek sürüm ve tek lokal olmadığı için eldeki veriyi verilen Excel’e uydurmak epey sıkıntılı oldu. Bu süreçte çok defa tüm veriyi silip baştan girmemiz gerekti. Bana kalırsa CSV aktarma desteğinin olmaması epey büyük bir eksiklik. Çoğu kullanıcının CSV ne ki diyeceğini tahmin ediyor olmama rağmen böyle bir veri aktarma işinde metin tabanlı bir dosya ile çalışmayı biçimi kolayca bozulabilen bir çalışma sayfası dosyasına tercih ederim.

Sayısız deneme ve elimizdeki veriyi Paraşüt isteklerine uygun hale getirme çalışmasından sonra veriyi Paraşüt’e aktarmayı başardık. Dediğim gibi CSV desteği olsa çok daha rahat ederdik ama eğer elinizde görece az veri varsa ya da şirketinizi kurduğunuz andan itibaren yola Paraşüt ile devam etme kararı alırsanız bu durum sizi çok etkilemeyecektir.

Yerleşme bitti, özellikler nasıl?

Yerleşme işini bitirdikten sonra sıra Paraşüt özelliklerini tanımaya geldi. Yukarıda saydığım özellik setine uygun şekilde gitmeye çalışarak beğendiğim ve geliştirilmesine ihtiyaç duyduğum özellikleri yazayım.

Cari Yönetimi

Paraşüt’te hem müşterinizi (mal ve hizmet sattığınız kişi) hem de tedarikçilerinizi (mal ve hizmet aldığınız kişi) bir cari olarak kaydedebiliyorsunuz. Cariye ilişkin temel bilgiler (yasal unvan, adres, telefon numarası ve vergi dairesi ile numarası vd.) ile bu cari ile ilgili kişinin bilgilerini (finans muhasebe sorumlusu vb.) bu ekrandan girmek mümkün. Eğer girdiğiniz cari ile daha önce bir bakiyeniz varsa (Paraşüt’e kayıt tarihinden önce alacak / verecek) bunu da o ekranda girebiliyorsunuz. Bence cari için gerekli olabilecek tüm veriyi alıyor son derece güzel.

Benim burada sevdiğim özellikler cari için bir kategori atayabiliyor olmanız. Örneğin burada carinin hangi segmentte olduğunu atayıp daha sonra o segmentte satışlarınızın raporunu alabilirsiniz. Diğer sevdiğim bir özellikse vergi numarası girerken carinin e-fatura abonesi olup olmadığını otomatik sorguluyor olması. Bu son derece önemli çünkü eğer siz de e-fatura kullanıyorsanız e-fatura kullanan bir cariye kağıt fatura göndermeniz vergi cezasına neden oluyor. Bunun önleminin yazılım tarafından alınmış olması çok iyi.

Öte yandan burada sevmediğim bir özellik var. Bu yazıyı Paraşüt ekibinden birilerinin de okuyacağı düşüncesi (ve isteğiyle) onu da yazmadan geçmeyeyim. Cari isminiz Firma Unvanı kısmından alınıyor. Bunun şöyle bir etkisi var. Örneğin sizin Jonathan Roastery olarak tanıdığınız müşterinizin firma unvanı Ömeroğlu ve Mahdumları Kahvecilik Gıda İnşaat Turizim İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi olabilir. (Meraklısına not: Bu uzun isim olayı eski ticaret kanunda şirketler ancak ana sözleşmelerinde yer alan işleri yapabilirler düzenlemesi nedeniyle çıktı daha sonra bu sınırlı sayı ilkesi yeni TTK’da kalktı ama uygulamaya böyle yerleştiği için hala devam ediyor)

Benim bu örneğe benzer epey müşterim var ve mümkünse cari ismi için onu kolayca tanıyabileceğim bir kısa isimi görmeyi her seferinde ticari unvanını görmek yerine tercih edebilirim. Bu sebeple gelecekte eğer mümkünse cari için kısa isim gibi bir alan gelmesini ve bu alan doluysa listede bu kısmın gösterilmesini çok isterim.

Yine bug mı feature mı olduğunu tam sökemediğim bir şey var. Cari girerken bir adres girmediyseniz satış yaptığınızda (yani bir fatura oluşturduğunuzda) doğal olarak o cari için bu bilgiler boş geliyor. Bununla birlikte eğer bu bilgileri cari sayfasında güncellerseniz bu veriler fatura için güncellenmiyor. Dolayısıyla örneğin adresi değişmiş bir müşteriniz varsa geleceğe yönelik oluşturduğunuz ama kesmediğiniz faturalarda adresleri elle girmeniz gerekiyor. Zaman aldığı için ben bu durumu sevmedim. Bunun yerine caride bir bilgi değiştiyse bu verileri henüz yazdırılmamış faturalarda cari için otomatik güncelleyebilir gibi geldi bana. Bir paragraf yazmış olmama rağmen sadece basit bir iyileştirme önerisi.

Son olarak tüm cariler içinde kategori, tür ve bakiyeye göre arama ve listeleme yapabilirsiniz. Son derece hızlı ve basit. Genel özelliklerine baktığımız zaman benim cari modülüne puanım 5 üzerinden 4.

Fatura Yönetimi

Paraşüt’ün yaptığı en önemli işlerden biri fatura oluşturabiliyor ve alış faturalarınızı kaydedebiliyor olmanız. Biz ayrı bir teklif sistemi ve biçimi kullandığımız için proforma faturayı hiç kullanmıyoruz ama bu şekilde proforma fatura hazırlayıp dilerseniz teklifleri bu şekilde de paylaşabilirsiniz.

Fatura düzenleme ekranı epey düzgün tasarlanmış. Faturayı kime kestiğinizi yazmaya başladığınız zaman cari bilgilerini otomatik alıyor. Düzenleme tarihi ve tahsilat tarihlerinizi bu alandan girebilir faturalara da kategori ve etiket atayabilirsiniz. Etiketleri düzgün atarsanız örneğin bir carinin bir projesi için gelir gider raporu çıkarabilirsiniz. İşlem başına karlılık görmek için faydalı yani.

Faturanızı lira, dolar, avro ve sterlin olarak kesebiliyorsunuz. Özel bir müşteriniz yoksa yetecektir yani. Döviz kuru seçerseniz o günün kurunu da otomatik alıyor dilerseniz daha sonra değiştirebilirsiniz. Bu ekranda her bir ürün için bir satır oluşturup birim fiyat kdv gibi bilgileri giriyorsunuz eğer aynı ürünü sürekli satıyorsanız bu ürünlerden daha önce fiyat listesi oluşturmanız ve her seferinde bu bilgileri otomatik çağırmanız mümkün. Paraşüt ile tevkifatlı fatura kesmek de mümkün. (Tebrik değil tevkiftir o esprisi de yapayım)

Fatura kaydınızı oluşturduktan sonra sıra fatura yazdırma adımına geliyor ki burada Paraşüt epey bir özellik sunuyor. Eğer nokta vuruşlu yazıcıların mazide kalmış bir teknoloji olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınızı söyleyerek başlamak isterim. Faturanızın irsaliyeli olup olmadığına göre üç ya da dört nüsha kesilmesi gerektiği için nokta vuruşlu yazıcılar fatura kesmek konusunda epey kullanılıyor. Dolayısıyla Paraşüt hem nokta vuruş hem de normal yazıcılarla kesilen faturaları destekliyor.

Fatura yazdırmadan önce bir fatura şablonu oluşturmanız lazım. Bunun için detaylı bir ayar menüsü var. Bir fatura taslağı oluşturup yazıcı tipini seçmeniz gerekiyor. Eğer nokta vuruşlu yazıcı kullanıyorsanız ne yazık ki Windows bağımlılığınız var zira Paraşüt bunun için bilgisayarınıza bir yazılım kurmanızı gerektiriyor. Biz adımızdan anlayacağınız gibi Linux kullandığımız için fatura yazdırmak için bir sanal Windows kurmak zorunda kaldık. .Net ile yazılmış bir yazılım olduğu için Wine ve Mono ile Linux üzerinde çalıştırmayı denedim ama bir sonuç elde edemedim. Umarım gelecekte daha fazla platform için destek gelir ama bu eleştirdiğim bir nokta değil.

Fatura yazdırma işi ile daha önce uğraşan herkesin bildiği gibi nice cesur insan fatura şablonu oturtmaya çalışırken heba olmuş bu süreçte epey saç yolunmuş, Excel ve Word dosyalarında yeni özellikler ve hatta mucizeler keşfedilmiştir. Paraşüt’te bu iş epey basit faturanızın taranmış bir görüntüsünü arka plan olarak yükleyip onun üzerinde fatura üstünde yer almasını istediğiniz tüm verileri şablona yüklüyorsunuz. Birden fazla şablon oluşturmanız mümkün olduğu için farklı tipte (tevkifatlı / tevkifatsız, irsaliyeli / irsaliyesiz) faturalar kesiyorsanız rahatlıkla gerekli şablonları oluşturabilirsiniz.

Şablon oluşturduysanız artık fatura kesebilirsiniz demektir. Satışlar menüsünden faturanıza girip yazdır tuşu ile faturayı kesebilirsiniz. Burada faturanın cinsine ve şablonda seçtiğiniz alanlara göre bazı sorular soruluyor ki hepsi çok faydalı ve hatayı engelleyecek adımlar. Nokta vuruşlu yazıcı için bilgisayarınıza özel bir dosya iniyor ve bu dosyayı açtığınız zaman kurduğunuz yazılım dosyayı yazıcıya yönlendiriyor.

Bu noktada iki eleştirim olacak. Kurulan yazılımın faturayı yazıcıya göndermeden önce ön izleme gibi bir ekranda yazdırılacak dosyayı son kez göstermesi gerekir bence bu özellik eklenmeli. Bir diğer eleştirim de şablonla fatura bilgilerinde bir uyuşmazlık olup olmadığının kontrol edilmemesi. Örneğin fatura şablonunda ticari unvan için 30 karakter yer ayırdıysanız fatura keserken ticari unvan 32 karakter ise son 2 karakter yazdırılmıyor. Bunun yerine dosya oluşturulurken bir kontrol olması ve bunla ilgili bir uyarı vermesini tercih ederdim. Zira dosya oluşturduktan sonra ön izleme de olmadığı için hatayı ancak faturayı bastıktan sonra görüyorsunuz.

Fatura yazdırma adımı tamamlandığında faturanın seri numarasını yazılıma girebiliyorsunuz. Eğer arada iptal ya da atladığınız fatura yoksa sistem bunu otomatik yapıyor. Küçük ama leziz bir özellik. Yine o seri numarasında fatura varsa sizi mükerrer numara konusunda uyarıyor.

Faturanızda bir tahsilat varsa ya da faturayı e-posta ile paylaşmak isterseniz bunu da aynı ekrandan kolayca yapabiliyorsunuz. Alış faturalarında da benzer bir yapı var. Burada tek eleştiri yapabileceğim nokta alış faturasının birden fazla vade tarihinin (parçalı ödeme) olabileceğinin hesaba katılmaması. Bu tip işlerde sanki fatura iki faturaymış gibi giriş yapıyorum.

Faturalama işinde ana özellikler son derece iyi çalışıyor ama genel olarak gelişime açık şeyler de var. Burada benim notum 3.75'ten yuvarlayarak 4.

Masraf Takibi

Çalışanlarınızın maaşlarını, genel giderlerinizi, vergilerinizi ve çalışanların harcama belgelerini paraşüt üzerinden takip edebiliyorsunuz. Dilerseniz her çalışan için maaş planı oluşturup bunları çalışan özelinde takip edebiliyorsunuz. Yine çalışanlarınıza hak verip Paraşüt’ün mobil uygulaması ile masraflarını doğrudan Paraşüt’e girmelerini sağlayıp masraf formlarından kurtulabilirsiniz. Yazının başında belirttiğim gibi bizim ana sistemimiz bu olmadığı için bu özellikleri detaylı olarak kullanmıyoruz. Onun yerine kalem toplamlarını tek bir harcama olarak giriyoruz ama özellikler kullanabilir ve başarılı gibi gözüküyor. Giderleri ya kalem kalem ya da bizim gibi toplamdan görebilirsiniz. Burada geliştirilebilecek tek bir özellik var ama ona raporlar kısmında geleceğiz. Puanım 5 üzerinden 4.

Elektronik Fatura

Paraşüt, bu konuda mali ve kanuni gereklerini yerine getirmiş ve piyasada bilinen güvenilir bir firma ile çalışıyor. Eğer süreçlerinizi tamamen elektronik hale getirmek isterseniz (hem e-fatura almak hem de e-fatura kesmek) bu konuda Paraşüt size yardımcı olabilir. Biz bu süreçleri elektronik hale getirip getirmeyeceğimiz 2016 yılında karar vereceğiz.

Online Tahsilat

Kullanmadık ve sanırım hiç kullanmayacağız ama yine sektörün yeni ama çok iyi bir oyuncusu ile çalışılıyor.

Hesap Takibi

Paraşüt ile muhtelif bankalarda olan hesaplarınızı ve kasa (yani bir şey olursa şirkette nakit olsun diye ofiste tuttuğunuz para =) ) hesaplarınızı takip edebilirsiniz. Elbette burada entegrasyon Paraşüt içinde yani hesabı ilk kez açtığınız zaman bir açılış bakiyesi giriyorsunuz daha sonra tahislat yaptığınızda bu hesabı seçerseniz Paraşüt o hesaba bilgiyi işliyor keza harcamalar için de öyle. Eğer kambiyo işlemleri yapıyorsanız ya da döviz alıp bozuyorsanız hesaplar arasında transfer işlerini de yapmak mümkün. Karmaşık olmayan bir işi son derece basit şekilde yapmanızı sağlıyor.

Küçük bir geliştirme önerisi olarak şunu söyleyebilirim. Eğer bankanızın para giriş / çıkış işlemlerinde sizden masraf alıyorsa bu işlemleri Paraşüt’e ya gider olarak işlemeniz lazım ya da zaman zaman bakiye sabitle işlemi yapmanız lazım. Yani hesapta paraşüte işlemediğiniz bir değişiklik varsa bakiyeyi o noktaya çekme işlemi. Bunun yerine giriş / çıkış işlemi için (hesap dışı havale, EFT, swift) bir masrafı ön tanımlı olarak hesabı açarken girebiliyor olsak ve bu yapılan her harekette hesaptan otomatik olarak düşse süper olabilirdi. Bunun yerine biz de virgülden sonra 14. basamağın tutmuyor olmasını dikkate almayan insanlar olabilirdik ama kader tabi…

Burada 5 üzerinden 5'i hak ediyor Paraşüt

Raporlama

Buraya kadar bayılmadan (biraz uzun oldu sanki yazı ya hiç ekran görüntüsü filan da yok :( ) geldiyseniz Paraşüt’ün en önemli noktalarından birini geldiniz demektir. Ölçmediğin şeyi yönetemezsin (Endüstri Mühendisi varsa bunu okuyan arasında şu an gözünde yaşlarla bana katılıyordur kesin) cümlesinden hareketle şirketinizin finansal hayatını yönetmek için mutlaka ve mutlaka raporlara ihtiyacınız vardır.

Paraşüt üzerinde standart olarak gelen ve işinize çok yarayacak epey bir rapor var. Hangi ay ne satmışsınız ne ay ne almışsınız detaylı olarak görebilir gelir gideri hesabı yapabilirsiniz. Benim burada şikayetçi olduğum tek nokta nakit akışı ve nakit akışının çok yakın zamana projeksiyon yapıyor olması.

Paraşüt, küçük işletmeler ve girişimciler için diyerek hedef kitlesini mükemmel seçmiş ama burada bence küçük işletme = aydan aya dönen işletme mantığını seçerek telafi edilebilecek bir hata yapmış. Oysa küçük işletme az kişiyle olup uzun vadeli plan yapabilen bir yer de olabilir. Dolayısıyla örneğin nakit akışınızı sadece gelecek ay için değil on ay sonrası için de görmek isteyebilirsiniz. Aslında bunu yapabilmek için alt yapı Paraşüt’ün içinde var. Giderlerinizi ve gelirlerinizi yenilemeli olarak girebiliyorsunuz. Yani örneğin çalışan için bir maaş planı oluşturabilir ya da düzenli bir gelir / giderinizin ayın belli döneminde otomatik oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bu özellik gerçekten güzel ama şöyle bir sorun var. Bu gelir ya da gider ancak ilgili ayın başında sistemde oluşuyor.

Dolayısıyla otomatik gelir/gider oluştursanız bile üç ay sonraki nakit akışınızda bunu göremiyorsunuz ve rapora yansıtamıyorsunuz. Sonuç olarak örneğin nakit akışınızda 4 ay sonra bir darboğaz oluşacaksa bunu göremiyorsunuz. Biz bunu aşmak için giderleri içeri aktarma yöntemiyle elle oluşturduk ama bu da tam çözüm olmadı.

Teknik olarak ne kadar zordur bilemiyorum ama nakit akışı modülünün daha uzun vadeyi göstermesi ve yenilenen harcamaların gözü az yoracak ama oluşturulduğu anda nakit akışını etkileyecek şekilde oluşturmanın bir yolunu bulmak gerekir gibi düşünüyorum. Bu bir tasarım kararı da olabilir tabi. O durumda karara katılmadığımı söyleyebilirim.

Yazdığım sebeple biz nakit akışı yönetimini hala Paraşüt dışında yapıyoruz ama bu geliştirme olursa seve seve onu da Paraşüt ile yaparız =) Sizin için daha kısa süreli bir projeksiyon yetiyorsa zaten her şey yolunda demek.

Paraşüt yaklaşan ödemeleri size alarmla bildiriyor ana sayfadan bir haftalık ödemeleri / tahsilatları gösterebiliyor ve bir bakışta epey şey anlayıp işlerin yolunda gidip gitmediğini gösteren bir dashboard sunuyor. Bu konuda başarılı olduğu söylenebilir.

Burada Paraşüt’e 3.75 veriyorum. Nakit yönetimi konusunu tatlıya bağlarsak bu not alır başını gider

Diğer Konular

Paraşüt’e finansal verilerinizi emanet ettiğiniz için elbette güvenliğin üst seviyede olmasını istiyorsunuz. Uygulamanın tamamı SSL üzerinde çalışıyor dolayısıyla istemci sunucu arası iletişim buna emanet. Öte yandan veri merkezi olarak Heroku kullanıyorlar ki alt yapı güvenliği de ona emanet.

Finansal veriniz yurtdışına çıkıyor ama zaten verinizi Paraşüt’e emanet ettiğinize göre vatan hudutları içinde olmamasına da dikkat edeceğinizi pek sanmıyorum.

Öte yandan uygulamaya bakacak olursak Paraşüt çalışanları veri ve uygulamanıza ancak siz destek çağrısı için izin verirseniz ulaşıyor. Bunu teyit etmek için ne yazı ki bir yol yok ürün açık olmadığı için ama bunu doğru kabul edebiliriz. Bu tip bazı SaaS yazılımları verinin şifrelendiğinden emin olmanızı sağlamak için kendi anahtarınızı yüklemenize izin verir ama Paraşüt’te böyle bir özellik yok gerek var mı emin değilim.

Sonuçta yazılımın kendisinin güvenlik testlerinden geçtiğini ve platformunun da bakımının yapıldığı ön kabulü ile burada büyük bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum.

Paraşüt istediğiniz zaman veriyi export etmenize izin veriyor ve bunu yine Excel’e yapıyor. Dilerseniz zaman zaman export alıp ne olur ne olmaz bir kopya bende dursun diyebilirsiniz =)

Mobil tarayıcıda Paraşüt.com’u açabilir ve giriş yapabilirsiniz ama benim gözlemlediğim kadarıyla bundan daha ileri gitmek mümkün değil :-/ Gördüğüm kadarıyla mobil geliştirme için personel de alıyorlar yani yakında bu taraf gelişecektir ama kabul edelim temel üründen sonra mobilin gelmesinde bir sakınca yok.

Destek ihtiyacınız olursa ya da sorun bildirmeniz gerekirse epey ilgili bir ekiple karşılaşıyorsunuz genelde kısa sürelerde hem doyurucu bilgi hem de çözümle dönüyorlar. Şu ana kadar pek sorun yaşamadık ama iyi bir ekip olduğunu bilmek güzel. Yine şu ana kadar planlı ya da plansız bir kesintiye denk gelmedik.

Paraşüt aynı zamanda Beta olarak bir API geliştiriyor. (Önce API yazıp uygulamayı onun üstüne oturtmadılar mı diye merak ettim) Eğer farklı entegrasyonlar yapacaksanız (CRM’de bir fırsatı kazandı olarak kapattığınızda gelirin otomatik olarak Paraşüt’te işlenmesi sizce de hoş olmaz mı :P) buna da yakın zamanda imkan verecek.

Son Olarak…

Bu noktaya geldiğimize inanmıyor olabilirsiniz. Ben de bu kadar yazdıktan sonra çok inanamadım. Bence Paraşüt gerçekten iyi bir ürün ve bazı geliştirilebilecek yanlarına rağmen söylediğini başarıyla yapabiliyor.

Buna karşı ayda 35 Lira gibi inanılmaz makul bir ücretle ürünü kullanabiliyor olmanız mükemmel. Serbest çalışıyor ya da yolun henüz başında ticarete atıldıysanız şimdi o Excel’i kapatın ve koşa koşa Paraşüt’e geçin derim.

Bizim gibi nakit yönetimi, fatura yazdırma gibi işler için bir yazılım arayışı içindeyseniz de Paraşüt’ü mutlaka çok ciddi bir şekilde değerlendirin derim. Büyük ihtimalle Paraşüt’ü seçecek ve kullanmaktan epey memnun olacaksanız diye düşünüyorum.

TL;DR (Too long didn’t read ya da sevdiğim ekşi sözlük çevirisiyle “okumadım kardeş durumum yoktu”) deyip yazının sonuna gelenler için özet geçmem gerekirse Paraşüt rahatlıkla kullanabileceğiniz, operasyon yükünü önemli ölçüde azaltan ve kesinlikle tavsiye edeceğim bir yazılım.

Görüşmek üzere,

Not ve feragat: Bu yazıyı sevgili Ahmet Aygün rica ettiği için tek seferde üzerinde epey az bir düzeltme yaparak yazdım. Bazı hatalar varsa bunlar mutlaka sadece bana ait. Öte yandan müşterileri olmam dışında Paraşüt ile ilgili de şu tarih itibari ile herhangi bir bağım yok.

--

--