Aleg Cariera IT
5 min readAug 11, 2021

Vitalie Boico este un specialist IT în domeniul blockchain, care activează în calitate de Chief Technology Officer la compania deeplace. Acesta a oferit un interviu pentru campania de informare Aleg Cariera IT despre tehnologia blockchain pentru a motiva și ghida pe cei care doresc să învețe de la zero acest domeniu.

De unde vine pasiunea pentru domeniul IT?

Din școală de la orele de informatică am înțeles că acest domeniu va oferi perspective pe viitor. Era o lume complet nouă pentru mine la acea perioadă și calculatorul era cu totul diferit ca și acum și mult mai anevoios de a fi învățat, dar doream să descoper acest domeniu.

După școală, care a fost următorul pas?

Pe vremea aia erau două variante, Universitatea de Stat (USM) sau Universitatea Tehnică (UTM). Eu am ales UTM și am făcut facultatea de Radioelectronică, după absolvire am căutat un loc de muncă și soarta m-a făcut să mă angajez laborant deja la USM. Universitatea punea la dispoziție studenților săi tehnica, iar eu ca laborant puteam să o utilizez oricând doresc și astfel am avut foarte mult timp la dispoziție să mă dezvolt și să experimentez.

Ulterior am frecventat cursuri de la Microsoft și chiar am ajuns trainer certificat Microsoft. IT-ul e un domeniu care se dezvolta cu pași mari, din acest considerent, nici după universitate nu m-am oprit din învățaț.

Cum ați aflat de tehnologia blockchain?

În acea perioadă eram interesat de domeniul crypto și principiul lor de lucru, dar ulterior am înțeles că la baza tranzacțiilor stă tehnologia blockchain. La acea perioadă, acum zece ani, era greu de estimat succesul criptovalutelor, dar eu cu siguranță știam că blockchain va fi viitorul, plus ca este o tehnologie care rezolvă și va rezolva multe probleme din societatea noastră.

Cum se diferențiază blockchain-ul de programare?

Blockchain la fel are în spate programare, la fel se scrie cod, doar logica e un pic alta. Tehnologia este destul de nouă, aceasta se dezvoltă foarte rapid, astfel avem multe provocări cu care ne ciocnim pentru a le rezolva. Din păcate e greu să lucrezi după un template sau un șablon bine definit, fiecare proiect este unic și fiecare proiect are noi provocări pentru că dorim să rezolvăm noi necesități și cerințe.

Ce este blockchain? Pentru ce este nevoie de el? De ce este atât de popular?

Blockchain este ca o baza de date simplă, dar ce este diferit, este că în această tehnologie fiecare înregistrare este legată cu cea precedentă. Dacă spre exemplu într-un Excel am putea șterge o înregistrare care dorim noi, o aplicație ce utilizează blockchain ar fi imposibil.

Spre exemplu, acest lucru ar fi foarte bun pentru un notar, unde o aplicație centralizată ar putea arăta care este ultimul proprietar a unui bun. Per general, am putea avea o aplicație electronică și să cumpărăm orice imobil fără implicarea notarului și astfel putem demonstra că noi suntem proprietarii acestuia. Din păcate, sunt limitări juridice și birocratice, care trebuie rezolvate mai întâi.

Care este legătura dintre criptovalută și blockchain?

Toti asociaza blockchain cu criptovaluta, dar este un pic greșit acest lucru, pentru ca blockchain e tehnologia care confirma tranzacțiile de vanzare cumparare ale acestor valute fără implicarea unei părți terțe (banca), la fel ca și în exemplele de mai sus blockchain-ul poate fi utilizat în cumpărarea și vânzarea oricărui lucru virtual sau fizic.

Care este potențialul acestei tehnologii pe viitor?

Din punctul meu de vedere are un potențial enorm, pentru ca poate ajuta mediul de business să economisească din timpul tranzacțiilor sau a altor activități. Poate automatiza multe procese în domeniul logistic, dar și în cel de comerț. Vânzarea de mărfuri sau bunuri ar putea fi dusă la un nou nivel și nu ar trebui să existe timpi de așteptare prin emitere de facturi sau alte activități birocratice și juridice.

Potențialul este fenomenal, iar mai devreme sau mai târziu, va fi o tehnologie cheie în viața de zi cu zi. Chiar acum multe țări doresc să treacă la bani virtuali, iar blockchain ar putea rezolva problema realizării tranzacțiilor și stopării falsificării acestora.

Cum să învăț mai multe despre blockchain? Tehnologia e nouă, sunt destule materiale didactice?

Sunt foarte multe cursuri online și informație în internet. Cel mai bun sfat este să luați un proiect open source (este un cod public ce poate fi utilizat de către orice doritor) și să faceți exerciții pe seama acestuia, astfel prin experimentare veți înțelege corect cum lucrează procesele din spate. La fel, recomand să utilizați proiecte de open source care sunt din anii recenți, pentru ca la fel cum am și menționat tehnologia se dezvoltă și ar fi bine să învățați ceea ce este cel mai nou. Plus, Google este un prieten foarte bun care ajută orice inginer.

De ce vă place sa lucrați în proiect IT ce implică blockchain?

Nu vreau să se creeze o confuzie, IT nu este o arie unde plătesc foarte mult, aici salarii mari au cei care sunt cei mai buni, dar pentru a fi cel mai bun trebuie să fii motivat și entuziasmat. Eu sunt unul dintre ei, un specialist entuziasmat care mereu este gata să învețe ceva nou și să se dezvolte. Îmi place acest domeniu pentru că proiectele sunt diferite, sunt provocatoare și fiecare este mai interesant decât precedentul pentru că mereu vrem să introducem lucruri noi.

Ce sfat ați oferi celor care doresc sa înceapă o cariera IT?

  1. Acționează și experimentează. Este un domeniu care necesită să acționezi și să citești despre acesta.
  2. Mergi la cursuri sau evenimente IT pentru începători. Spre exemplu, noi la deeplace organizăm o școală pentru liceeni și studenți unde pot experimenta profesia de IT.
  3. Mulți cred că a scrie cod este foarte ușor și că le-ar plăcea, din păcate pentru majoritatea este inversul. Dacă ești deja pe o poziție de programare și nu te regăsești trebuie să te muți pe o altă poziție pentru a face ceea ce îți place.
  4. Mereu să fii pe fază și să înveți ceva nou, astfel te poți evidenția din mulțime, fiind un specialist ce e curent cu toate tendințele.
  5. Fii motivat și entuziasmat, un limbaj de programare se poate învăța, dar dacă IT-ul nu îți trezește motivație și entuziasm, atunci trebuie să experimentezi și să te regăsești în alt domeniu.

Atunci când faci ceva sunt două variante, în prima variantă tu primești plăcere de la ceea ce faci, iar în cea de-a doua variantă primești doar experiență. Deci, în ambele cazuri ești câștigător.

Cel mai bun sfat pentru cei care se reprofilează este să nu aibă nici o frică, eu la fiecare proiect nou, mergeam la cursuri speciale pentru a putea face proiectul cât mai bun, chiar la vârsta de 43 de ani am mers la un program de master în geografie pentru a acumula destule cunoștințe pentru a face un proiect calitativ, deci, nimic nu este imposibil.

Împreună cu Vitalie Boico, Chief Technology Officer la deeplace, joi, 12 august, ora 16:00, vom încerca să explicăm pe înțelesul tuturor aceasta tehnologie, cât și cum să devii un specialist în acest domeniu.

Înregistrează-te aici!