Sobre elogis que no esperava fer

Si em pregunteu qui va guanyar el debat (terrible, per cert) de dilluns, la resposta és clara. Pedro Sánchez?, començareu preguntant. Ah, però què estava en el debat? Segur? Albert Rivera? Estem parlant de Mr. “España, cuarta economía del mundo”. No, evidentment. Pablo Iglesias? Després de l’exhibició excelsa sobre jocs lingüístics i línies vermelles, és clar que no. Per tant, Rajoy, oi? I seria gairebé la resposta correcta. Va ser el millor a plató [^1], sí, però el guanyador del debat va ser, sens dubte, Esquerra Republicana.

I és per aquest partit, ERC, per qui va l’elogi del text d’avui. En particular, per la comunicació d’aquests últims mesos i d’aquesta campanya electoral. No sé si us n’haureu fixat, però el canvi ha estat increïble. Esquerra ha fet una autèntica mutació, i d’una forma molt natural i enèrgica, es mostra com un partit jove, enrotllat, proper; en definitiva, et transmet bona sintonia.

És evident que tenir com a “caps de cartell” a Rufián, jove, intel·ligent, amb una narrativa que si no se’t fa un pèl feixuga a voltes, t’entusiasma i et captiva, i a en Tardà, una persona qui NO et pot caure malament, amb qui quedaries per fer una canya i parlar de com va el país, tot això, ho fa més fàcil. Però l’estil comunicatiu que ha adquirit el partit aquestes últimes setmanes m’ha captivat molt. Han adoptat un llenguatge, primer, molt pròxim al ciutadà. No només amb el tipus de problemes, sinó en la manera de transmetre’ls, com si estiguessis fent un cafè amb un amic que t’explica com canviaria el país.

A més, és una campanya molt positiva. Fan la crítica i els retrets convenients cap als altres candidats i partits, sí, però es fixen més en el futur, en què volen i què pretenen fer. En definitiva, en ells. I encara més, en un format que et treu un somriure. Dos exemples clars, i després el colofó final. El primer, aquest vídeo.

No “venen” res concret. No fan campanya de cap proposta en concret. La fan d’ells, de les persones, de l’equip, del partit. En un ambient, llenguatge…, que tothom reconeix i se sent seu.

El segon exemple, d’avui mateix. La resposta “formal” a @encampanya sobre la proposta d’una entrevista amb @XavierDomenechs. Per mi, és magnífica. No té res, però ho té tot. Té el sí, evidentment, però el “seee”, el gif… No és una manca de protocol o intent de ser guays “groller” com altres partits de forma trista han intentat, sinó queda natural i proper. Perquè és la resposta que Rufián hagués fet sense filtre. Perquè és com molts de nosaltres hauríem respost aquesta pregunta.

I el colofó va ser el que els va atorgar la victòria del debat: els comentaris en directe per Youtube. El #debata5. Altre cop, seguint amb la línia: estaven asseguts, en un sofà, unes crispetes, Fanta i una cerveseta, i a petar la xerrada comentant la jugada de la mateixa manera que estàvem fent tots a casa. No ho vaig poder veure sencer perquè entre el debat i Twitter ja tenia prou, però a part del rebombori (i per tant, campanya!) a les xarxes, a posteriori he mirat fragments, i és comunicativament perfecte.

En uns temps en què la “nova política” (Podemos, Cs…) estan esdevenint més vella política que mai, ERC ha fet un canvi i aproximació comunicativa en campanya que personalment m’ha semblat magnífic (i que donarà, de ben segur, els seus resultats). No sé qui és el responsable últim d’aquesta idea de campanya. Probablement el gran @toniaira, qui dilluns em va deixar atònit amb el domini dels noms i cognoms de TOTS els responsables i assessors de tots els candidats, sap de qui parlem, però bé, amic de moment anònim, felicitats. És una jugada mestra.

Finalment, consti que amb tot això no estic jutjant en cap moment el contingut de la campanya. És a dir, aquest elogi el faria indiferentment si això ho hagués fet el PP, PSOE, Podemos, Cs, CDC o el PACMA. Ara és només fer esment (perquè us hi fixeu, i opineu si creieu que vaig errat!) sobre el fet, congratular ERC per ser tan espavilats i enginyosos, i finalment posar una petita alerta en els altres partits. Les formes han esdevingut més importants que mai. El problema és que els manuals que teníem fins avui dia, han caducat.

Aleix Ràmia

[^1] Atenció, Rajoy va ser el millor a plató no perquè fes un gran debat, ans al contrari. El President del Post-it va estar com sempre, però tant el format com els altres condidats li van deixar un entorn en què estava massa còmode.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.