Najbolje aplikacije za slanje instant poruka

Ne znam da li znate, ali WhatsApp nije jedina aplikacija za instant poruke! Postoji veliki broj drugih, čak i boljih aplikacija na Googla Play Store-u. Napravili smo listu najboljih aplikacija koje Android može da ponudi, tako da možete da izaberete onu koja Vam se najviše sviđa i odgovara.


Najbolja za povećanje Vaše mreže: WeChat

WeChat radi kao i ostale aplikacije za slanje instant poruke i zapravo to radi veoma dobro. Velika razlika u odnosu na druge je što se trudi da proširi Vašu listu kontakata sa potencijalnim kontaktima koji se nalaze u Vašoj blizini. Samo treba da prodrmate svoj telefon i aplikacija će pronaći nekog na WeChatu-u ko takođe traži novog prijatelja. Tada možete da ih dodate ili ne na listu.


Najbolja za povezivanje sa poznatima: KakaoTalk

KakaoTalk je lak za korišćenje, ali ima dosta kompleksne funkcije. Postoji velika mreža ljudi koji koriste funkciju “Plus Friends” koja omogućava povezivanje sa ljudima izvan Vaše mreže. Tu se misli na obične korisnike u Vašoj blizini koji dele neki sadržaj koji Vas zanima, ili mogu da budu brendovi, poznati, kompanije. Kada dodate prijatelja putem “Plus Friends” funkcije, možete da vidite njegov feed gde deli postove, sadržaj. Tako možete da vidite šta Vaš omiljeni bend radi ili njihove ekskluzivne objave. Imate i opciju za ćaskanje 1-na-1 sa poznatima koju omogućavate klikom na dugme koje se nalazi pored njihovog imena. Ako imate sreće, možda Vam i odgovore.


Najbolja za veliku kontakt listu: Facebook Messenger

Zvanična aplikacija Facebook kompanije je Messenger. Osim brzog i čistog interfejsa, ona donosi i veliku listu kontakata jer se Messenger automatski povezuje sa svim Vašim prijateljima koje imate na ovoj popularnoj društvenoj mreži zbog čega se mnogi i odlučuju za nju. Nedavni update je doneo opciju da pošaljete poruku i ne-Facebook prijateljima koristeći njhov broj telefona. Prisutni su nezaobilazni stikeri, emoji, kao i grupe, podaci o lokaciji, besplatni pozivi, deljenje fotografija…


Najbolja za video pozive: Skype

Skype aplikacija je prisutna….pa oduvek, a i dalje je veoma jaka i dobro se drži sa sadašnjom konkurencijom. Skype se pre svega koristi za pozive, ali i instant poruke su veoma korisne. Skype zahteva Skype ID, tako da možete da dodate prijatelje samo ako znate njihovo Skype ime. Jednom kada se povežete, možete da im šaljete poruke, video pozive i to sve besplatno. Uplatom Skype kredita dobijate mogućnost obavljanja internacionalnih poziva ka fisnim ili mobilnim telefonima. Chat deo nudi opciju za grupno dopisivanje, deljenje fajlova, emoji…Plus možete da jedan nalog koristite na nekoliko uređaja (nešto što WhatsApp ne dozvoljava).


Najbolja za sigurno dopisivanje: Telegram

Brzina i sigurnost su sinonim za Telegram. Aplikacija obezbeđuje enkriptovano dopisivanje na raznim platformama, besplatno. Osnivač Nikolai Durov je tvrdio da je aplikacija dizajnirana tako da ni Ruske sigurnosne agencije ne mogu da joj pristupe. Svojevremeno je nudio i nagradu od $200.000 svakom ko uspe da hakuje aplikaciju i njen enkriptovani protokol. Niko nije uspeo.


Najbolja za SMS: Google Hangouts

Google je u 4.4 verziji svog OS postavio Hangouts kao standardnu aplikaciju za poruke. Hangouts kombinuje SMS i instant poruke, ali može i da se koristi za video pozive i glasovne pozive. Zato što prikazuje i SMS i IM, Hangouts smanjuje potrebu za rad sa više aplikacije. Hangouts ima integraciju sa Google+ mrežom na isti način kao Messenger sa Facebook-om, pa su svi Vaši kontakti sa Google+ prikazani u Hangouts aplikaciji.


Najbolja za ekskluzivne funkcije: Dasher

Dasher ulaže veliki trud da “začini” tržiite sa primenom neobičnih funkcija. Omogućava deljenje GIFova, puštanje YouTube video snimaka direktno u chat prozoru, bogat pregled za URL. Jedna od najneobičnijih funkcija je deljenje novca sa prijateljima koristeći Venmo.


Najbolja za networking: Tango

Tango radi uglavnom sve kao i ostale aplikacije: instant poruke, deljenje medijskog sadržaja, stikeri, grupno ćaskanje, video pozivi… Nedavno je aplikacija dobila redizajn i počela je sa prikazom najnovijih vesti i prikazom određenih kanala koje možete a pratite ako želite da dobijate najnovije vesti. Tango automatski pronalazi Vaše prijatelje na osnovu kontakt liste u telefonu, ali oni moraju da budu Tango korisnici ili možete da ih pozovete. Prisutne su i mini-igrice koje možete da igrate između poziva.


Najbolja za ljubitelje stikera: Viber

Viber zaista čvrsto promoviše prodavnicu stikera gde se nalaze i besplatni stikeri i oni za koje morate da platite. Zaključak: ima ih puno! Osnova Vibera je slanje instant poruka, slanje glasovnih poruka, tu je i Viber Out — opcija za pozivanje kontakata izvan aplikacije (potreban je odgovarajući kredit da bi Viber Out funkcionisao). Viber nudi i grupno dopisivanje, deljenje fotografija, video snimaka, doodle… Kontakti su automatski dodati zahvaljujući već postojećoj kontakt listi u Vašem telefonu. Viber možete da korisite na telefonu, tabletu, računaru.


Najbolja aplikacija koja će tek postati najbolja: Line

Line postaje sve popularnija aplikacija i to sa pravim razlogom. Nedavno su dodali funkciju video pozivanja i sada nude potpuni servis kao i Skype, ali imaju mlađi i lepši izgled. Aplikacija je prepuna stikera, ali tu su i grupno ćaskanje, sposobnosti za korišećnje na nekoliko platformi (telefon, tablet, PC), vremesni prikaz odnosno timeline, deljenje medijskog sadržaja, deljenje snimljenig glasovnih poruka. Aplikacja je veoma popularna u Aziji i polako postaje popularna i na drugim tržištima. Line je čak postao i mobilni operater.


Najbolja za posao: BBM

Nakon dugog čekanja, BlackBerry servis za instan poruke je prošle godine stigao i na Android. BBM nije kao druge aplikacije na ovoj listi, ali ipak nudi neke veoma zanimljive funkcije kao što je: always-on servis (ne morate da otvorite aplikaciju da bi je koristili), vremenski ograničene poruke, mogućnost opozivanja već poslate poruke, niko ne može da Vam pošalje poruku ako Vi to niste dozvolili, izveštaji o poslatim porukama, frupno dopisivanje, emoticoni, broadcast poruke…Mogućnost da možete da birate ko će Vam poslati poruku, a ne da ste dostupni svima koji imaju Vaš broj telefona, čini ovu aplikaciju veoma atraktivnom. Takođe, odlična funkcija je i planiranje slanja poruka.


Najboja za kik: kik

Na Google Play Store-u je naznačeno da Kik aplikaciju koristi preko 185 miliona ljudi, što dokazuje da postoji još messaging aplikacija pored WhatsApp-a. Kik aplikacija je šarena, ima puno stikera, ima svoj ugrađen internet pretraživač, opciju za video pozive, deljenje fotografija. Veoma jednostavna i dopadljiva aplikacija.


Najbolja za sve: WhatsApp

Nije sve vezano za WhatsApp, ali…Iako aplikacija nema tako bogate funkcije kao ostale apliakacije sa liste, WhatsApp pruža sigurnost, jednostavnost i ima ogroman broj korisnika. Velike su šanse da ako znate nekog sa pametnim telefonom, ta osoba ima instaliran WhatsApp. WhastApp koristi brojeve telefona već postojeći kontakata u Vašem telefonu, pa ne morate ručno da dodajete kontakte. Možete da šaljete instant poruke, stikere, emoji, medijske fajlove, kao i broadcast i grupne poruke. Aplikacija omogućava i besplatno pozivanje Vaših kontakata, sva dopisivanja možete da backup-ujete na Google Drive.

Koju aplikaciju Vi koristite?


Ovaj post je originalno objavljen na smitmagazin.com on March 24, 2016.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Aleksandra Šmit’s story.