Ecommerce: nișa și poziția în aceasta

Sper că este de la sine înțeles că nu mai trăim în vremurile în care poți vinde de toate într-un singur loc. Pentru asta există eMag. Motiv pentru care, dacă vrei să vinzi lucruri online sau dacă o faci deja, alegerea unei nișe ar trebui să fie parte din proces.

Alegerea unei nișe

La prima vedere, această alegere pare una simplă, deși de cele mai multe ori nu este mai ales pentru faptul că nu foarte multă analiză este făcută atunci când este aleasă gama de produse pe care îți dorești să o vinzi online. Modul de alegere este cât se poate de direct și implică răspunsuri sincere la câteva întrebări:

Ce știu despre aceste produse?
Pentru că nu poți vinde ceva despre ce nu știi mare lucru și mai ales pentru că nu vrei să te afli în situația de a nu avea răspunsuri la întrebările clienților referitoare la particularități ale produsului. Răspunsul la această întrebare este piatra de temelie pentru afacerea ta online și, dacă n-ai avut ocazia să lucrezi într-un mediu în care să înveți despre anumite produse, îți recomand să alegi ceva ce-ți place și să înveți tot ce se poate învăța despre acel ceva.

Cine mai vinde aceste produse?
Concurența este un izvor nesecat de informații, dacă știi cum să pui mâna pe ele. Concurența îți povestește cu cuvintele ei ce vinde, cum vinde și, cu puțin talent și niște tehnici mai puțin ortodoxe, cât de mult vinde. Este important să știi cu cine urmează să te iei la întrecere și mai ales cât de multe ture trebuie să dai până a începe să-i ajungi din urmă.

Dacă nu mai aleargă nimeni înaintea ta, s-ar putea să ai noroc sau, dimpotrivă, să fie o cursă prea plictisitoare și să nu merite.

Trebuie să înțelegi că, de cele mai multe ori, probabilitatea unicității ideii tale absolut geniale este incertă. Cineva, undeva, cânda, s-a gândit să facă exact ceea ce vrei tu să faci. Motivele pentru care nu a făcut-o sunt ori personale ori economice ori strategice. Treaba ta este să încerci să înțelegi care dintre acestea este cea corectă și să accționezi în consecință.

Ce fel de produse vreau să vând?
În orice nișă există mai multe tipuri de produse: de larg consum, de consum mediu și de lux. Tu ce vrei să vinzi?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este definitoriu pentru pașii ce vor urma: alegerea producătorilor, crearea magazinului și a brand-ului, strategia de marketing, planul financiar. Fiecare categorie de produse are un public specific care reacționează la stimuli diferiți, motiv pentru care și modul în care acționezi trebuie să fie diferit.

Prețul produsului contează doar atunci când poziționezi produsul în categoria acestuia. Poți vinde ciorapi de 5 de lei sau ciorapi de 50 de lei, dar nu îi poți vinde aceleiași persoane.

Ce poziție vreau să adopt pe piață?
Direct dependentă de răspunsul la întrebarea de mai devreme, poziția pe care o vei adopta în piață te va defini ca și business. Este important să te hotărăști de la început dacă vrei să fii mic/mediu/mare, ieftin/ok/scump, deschis/exclusiv pentru că, după ce te poziționezi și prinzi rădăcini, este foarte greu să te răzgândești și să schimbi macazul.

Decâ să riști distrugerea unui brand prin transformarea acestuia, mai bine îl “arhivezi” și creezi un altul.

Stabilizarea în nișă și dezvoltarea

Sunt sigur că știi cât de repede se mișcă lumea în jurul tău și cu ce viteză apar și dispar produse/producători/retaileri. Îți recomand așadar să fii stăpân pe situație și să-ți domini nișa prin cercetare continuă și căutarea de noi producători și produse care să-ți consolideze oferta.

Avantajul major pe care ți-l dă faptul că vinzi online este posibilitatea de a modifica/completa oferta de produse în doar câteva zile și mai ales îți dă posibilitatea de a colecta informații referitoare la preferințele clienților prin studierea traficului pe care aceștia îl fac pe site-ul tău. Trebuie să profiți maxim de acest avantaj pe care îl ai față de magazinul din colțul străzii, care trebuie să facă panouri, expozoare, pliante, etc., pe când tu nu trebuie decât să procesezi și să imporți o listă de produse pe site, după care să o dai departamentului de marketing care să o impingă în piață cu știu ei mai bine.

Faptul că ai ales o nișă nu înseamnă că trebuie să te cununi cu un producător și, până să ajungi suficient de mare încât să vină ei să-ți bată la ușă, trebuie să alergi tu după ei și să-i faci să te lase să le publici produsele spre vânzare. De multe ori nu vei face mare lucru din prima, dar este posibil ca după câțiva ani să ajungi la un moment în care acele produse să fie vandabile, moment în care nu va trebui decât să dai un refresh relației.

Încearcă, încearcă, incearcă! Este mai bine să știi că un anume produs nu le atrage atenția clienților tăi decât să presupui asta.

Rămâi pe poziție și permite foarte puține oscilații și mai ales permite-le doar dacă îți aduc un avantaj semnificativ (strategic sau financiar).