Detaylı Phaver Kullanım Rehberi

Ali Tıknazoğlu | dollowen.lens
9 min readJul 21, 2022

--

Phaver Web2 dinamiklerini Web3’ye taşımayı amaçlayan, Web3 hakkında herhangi bir fikri olmayan kullanıcıları, Web2–3 köprüsü görevi görerek, Web3’ye kolayca adapte edebilen, yeni nesil bir sosyal medya uygulamasıdır.

Phaver’a İlk Erişim

Phaver uygulaması Play Store’dan veya App Store’dan indirilebilir.

Giriş için bir kod isteyecek, kod EARLYBIRD (arkadaşlarınızın referansı ile de girebilirsiniz, EARLYBIRD kodunu kullanmak zorunda değilsiniz, Phaver kullanıcı adınız referans kodunuz oluyor, ayrıca kullanıcı adınızı değiştirirseniz referans kodunuz hala ilk kullanıcı adınız olarak kalıyor bilginiz olsun)

Uygulamaya maille kaydolabileceğiniz gibi, gmail ve facebook ile de kaydolabilirsiniz. “SIGN UP USING MAIL” e tıklayarak mail adresiniz ve belirlediğiniz şifreniz ile kaydoluyorsunuz. Bir reCaptcha bot koruması karşınıza çıkıyor.

Tamamladıktan sonra, uygulamada gözükmesini istediğiniz İsim Soyisim i giriyorsunuz, Next yazısına tıklıyorsunuz, bir kullanıcı adı belirliyorsunuz, Next yazısına tıklıyorsunuz, profil resmi belirliyorsunuz, kamerayı seçerek uygulamaya izin verip rastgele bir fotoğraf çekip sisteme yüklüyorsunuz, fotoğrafı uygulama içerisinde sonradan değiştirebilirsiniz. Let’s gooooo! yazısına tıklıyorsunuz, bazı cihazlarda takılma olabiliyor, 10 saniye içerisinde ekranınız değişmezse sol üstte yer alan geri tuşuna basıp tekrar ileri demeniz gerekiyor.

Uygulamayı ilk açtığınız zaman size ilgilendiğiniz konuları seçmenizi soruyor, sevdiğiniz birkaç konuyu seçebilirsiniz. İlk açılan hesabın profil görüntüsü de aşağıdaki gibidir.

Bazen uygulama güncellemelerinde sorun çıkabiliyor ya da log out (hesaptan çıkış yapılmış) olabiliyor. Sorun çıkan durumlarda uygulamayı kaldırıp tekrar yüklemek gerekiyor. Uygulamayı ilk açtığınızda size yine bir kod soracak, EARLYBIRD kodunu yazdıktan sonra “Joined us already? Log in” yazısına tıklayıp, gerekli bilgilerinizi doldurarak uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Ayrıca şifrenizi unuttuysanız alt tarafta yer alan “Forgot your password?” yazan kısma tıklayıp, kaydolduğunuz maili yazıp gönderebilirsiniz. Mailinize bir sıfırlama maili gelecektir.

Profili Düzenlemek

Profil sekmesine geldiğimizde, sol üstte profil fotoğrafınızı, onun sağ tarafında ise İsim Soyisim, Phaver kullanıcı adınız ve Lens Profilinizi görmektesiniz. Ayrıca profilinizde Phaver puanınızı, takipçi sayınızı ve takip ettiğimiz kullanıcıların sayısını görebilirsiniz. More yazan kısma tıkladığınızda ise birazdan ayarlarda ekleyebileceğiniz açıklamaları ve gözükmesini istediğiniz sosyal medya hesaplarınızı görebilirsiniz. Ayrıca uygulamaya hangi ay katıldığınızın bilgisini de en üstte görebilirsiniz. Profilinizi iki farklı şekilde düzenleyebilirsiniz: ilki profil resminizin altında yer alan “EDIT” yazısına tıklayarak ya da ikinci yol olarak sağ üstte yar alan ayarlar logosuna tıkladıktan sonra önünüzde açılan ekranda “Edit” e tıklayarak. Ayrıca bu ekrandan uygulama ayarlarına gidebileceğiniz gibi hesabınızdan da çıkış yapabilirsiniz.

Profili düzenleme ekranına geldiğinizde ise görünen adınızı, kullanıcı adınızı değiştirebilirsiniz. Ayrıca hakkınızdaki kısmını ve varsa eklemek istediğiniz Website nizi de buradan yazabiliriz. Alta geldiğinizde ise lokasyon bilginizle birlikte düzenleyebileceğiniz sosyal medyaları görmektesiniz. “EDIT” diyerek 10 farklı sosyal mecradaki profillerinizi de ekleyebilirsiniz.

Discover Paneli

Discover sekmesine geldiğimizde ise arama kısmını, konu başlıklarını ve o gün trendde olan profilleri görebilirsiniz. Ayrıca bu sekmenin en altında arkadaşlarınızı davet edebileceğiniz bir davet bağlantınız yer alıyor. Üzerine tıklayarak bağlantınızı otomatik olarak kopyalayabilirsiniz.

Konu başlıklarına geldiğinizde ise gördüğünüz üzere 5 farklı konu başlığı “Premium topics” adı altında toplanmış bulunmakta. Onun altında yer alan konu başlıkları ise o gün en çok paylaşım yapılan konu başlıklarıdır. Akışınızda (Feed menüsü) hangi konu başlıklarını görmek istiyorsanız, o konu başlıklarının yanlarında bulunan + işaretine tıklayabilirsiniz. Birkaç saniye bekledikten sonra yeşil tik işareti yanınca akışınıza o konu başlığı eklenmiş olacaktır.

Akışınızda görmek istemediğiniz konu başlıklarını da tekrar aynı şekilde çıkartabilirsiniz. Arama kısmına tıklayarak, dilediğiniz konu başlığını da aratarak akışınıza ekleyebilirsiniz. Konu başlıkları aratabildiğiniz gibi “PEOPLE” ı seçerek diğer kullanıcıları da aratabilirsiniz. Doğrudan kullanıcı adı yazabileceğiniz gibi Phaver’da gözüken isimleri aratarak da diğer kullanıcıları bulabilirsiniz. Diğer bir detaysa akışınızda (feed menüsünde) sağ üstte yer alan (alt alta çizgiler) menüye tıkladığınızda, “Your Topics” sekmesi altında favori olarak seçtiğiniz konu başlıklarını sıralı bir şekilde görebilirsiniz.

Akış menüsünü incelemek gerekirse, sol üstte günlük 5 adet hakkınız olan stakelerinizi (1)görüyorsunuz. Lens logosu olan kısımda (2), akışınızda lens havuz içeriklerinin mi yoksa phaver da paylaşılan içeriklerin mi gözükebileceğini seçebiliyorsunuz (detaylarına değineceğiz). Lens logosunun altında yer alan akış filtreleme seçeneği (3) ile akışınızda hangi içerikleri görmek istediğinizi seçebiliyorsunuz. 3 seçenek mevcut: ilk seçenek olan “my follows” a tıklarsanız sadece takip ettiğiniz kişilerin, ikinci seçenek olan “Lens posts” a tıklarsanız Phaver’da Lens profili Phaver’la bağlanmış olan kullanıcıların, üçüncü seçenek olan “none” a tıklarsanız seçtiğiniz konu başlıklarına göre bütün içerikleri görebileceğiniz bir mekanizma var. Hangisini seçtiğiniz üstte yazan “Filter by: None” yazan kısımda gözükmektedir. Eğer “my follows” u seçerseniz orada “Filter by: My follows” gözükecektir.

Önemli bir diğer konuda, Phaver ve Lens içerik ayrımı. Uygulamada sağ üstte bulunan Lens logosu (2) beyazsa, sadece Phaver üzerinde paylaşılan içerikleri görebileceğiniz akış aktif olur. Logoya tıklarsanız yeşile döner ve o zamanda bütün Lens Protokol anlaşmalı uygulamalardaki (Lenster, Phaver, Iris vs.) ortak paylaşım havuzunu görürsünüz. Eğer Phaver profilinize Lens profilinizi bağlarsanız buradaki içeriklere yorum yapabilir ve etkileşim bırakabilirsiniz. Lens profiliniz Phaver’a bağlı değilse sadece akışı görebilirsiniz. Phaver akışına geri dönmek isterseniz de logoya tekrar tıklamanız yeterli, tıkladığınızda beyaz olacaktır.

Mevcut gönderilere etkileşim bırakmak

Diğer kullanıcıların paylaştığı postlara ne gibi etkileşimler bırakabileceğinize bakalım. İlk olarak bir gönderiye uygulamanın üzerine kurulduğu “Share to Earn” modelinden dolayı stake (1) atabilirsiniz. Günlük 5 adet stake hakkımız var. Siz bir gönderiye stake attığınızda, stake attığınız gönderinin sahibi puan kazanıyor. Aynı şekilde siz de paylaştığınız gönderilere stake aldıkça puan kazanacaksınız. Bu yüzden kaliteli ve ilginç gönderi paylaşmak önemli. En sağda yer alan upvote ve downvote (2) oylamaları da paylaşılan içeriğin görünürlüğüne katkı sağlayan bir etkileşim aracıdır. Gönderiyi beğenmediyseniz veya topluluk kurallarına uymadığını düşünüyorsanız +1 in sağındaki downvote u kullanabilirsiniz. Tam tersi içeriği beğendiyseniz +1 in solundaki upvote u kullanabilirsiniz. Bu oylama aracını günlük 5 adet stake hakkınız bittiğinde akışınızda dolaşırken kullanabilirsiniz. Diğer bir etkileşim aracı ise içeriğe bazı emojiler (3) bırakmak. Sağ paneldeki genel emoji logosuna tıklayarak daha fazla emojiyi görebilirsiniz. Yer alan emojilerden 3 tanesini hatalı/spam/topluluk kuralları ihlali/yanlış konu başlığı gibi gönderilerde kullanabilirsiniz.

Diğer ve önemli bir etkileşim aracı olan en solda yer alan yorum yapma seçeneği (4). Bir defa tıkladığınızda açılan panelde yorumları görebilirsiniz. Tekrar “reply” seçeneğine tıkladığınızda ise yorum yapma paneli açılır. Ayrıca katmanlı yorum seçeneği ile dilediğiniz yoruma, yorum yapabilirsiniz.

Diğer önemli bir özellik ise 5.9.67 güncellemesi ile gelen “mirror” özelliği (5). Dilediğiniz bir gönderiyi yeniden paylaşabilirsiniz. Mirror lamak için tıkladığınızda ilk olarak gönderiyi hangi konu başlığında paylaşmak istediğinizi soran bir menü açılıyor. Sonrasında paylaşmak istediğimiz konu başlığında seçim yaptıktan sonra; Lens profili bağlı kullanıcılar için, en altta bu içerik Lens havuzunda da paylaşılsın mı seçeneğini seçiyorsunuz. Ayrıca konuyu yanlış seçtiğinizi düşünüyorsanız konu başlığının yanındaki X e tıklayarak bir önceki menüye gelebilir ve konu başlığını değiştirebilirsiniz. POST dediğinizde az önceki gönderi mirrorlanmış olacak.

Ayrıca kuralları ihlal ettiğinizi düşündüğünüz gönderileri, gönderilerin sağ üst tarafında yer alan 3 noktaya (6) tıklayıp “Report” u seçtikten sonra neden kuralları ihlal ettiğini ingilizce bir biçimde açıklayarak raporlayabilirsiniz.

Gönderi paylaşmak konusu hakkında; en alt orta kısımda yer alan “+ Post” seçeneğine tıklayarak gönderi paylaşabiliriz. Tıkladığımızda iki farklı panel geliyor: üstteki panele paylaşmak istediğimiz açıklamayı yazıyoruz, altta bulunan panele ise paylaşmak istediğimiz web2 içeriklerin linkini yapıştırıyoruz. Hazır bir içerik paylaşmak zorunda değilsiniz, url kısmınız boşta bırakabilirsiniz. Ayrıca en altta yer alan “+ Add to post” seçeneğine tıklayarak, fotoğraf, konum, bir ürün veya beğendiğiniz bir uygulamayı paylaşabilirsiniz.

Örneğin bir instagram gönderimizi paylaşmak istedik, açıklamamızı da yazdık, sağ üstte yer alan “next” e tıklayarak konu başlığı seçme ekranına geliyoruz. Doğru konuyu seçtiğinizden emin olun. Konuyu seçtikten sonra, Lens profili bağlı kullanıcılar için, en altta bu içerik Lens havuzunda da paylaşılsın mı seçeneğini seçiyorsunuz ve sağ üstte yer alan “POST” a tıklayarak gönderinizi paylaşabilirsiniz.

En önemli konulardan birisi sanırım dil ve konu başlığı (topic) konusu. Türkçe içerik paylaşmak istiyorsanız konuyu şu şekilde manuel yazmanız gerekiyor: Turkish: Crypto veya Turkish: Airdrop veya Turkish: NFT. Eğer bu şekilde yazmazsanız veya konu başlığı Crypto içerik türkçe ise kuralları ihlal ediyorsunuz demektir. Ayrıca örneğin Phaver konusunu seçtiniz ama bitcoin grafiği attığınız, yanlış konu başlığından yine kuralları ihlal ediyorsunuz demektir. App deki moderatörlere denk geldiğiniz de kısa süreli uyarı alıyorsunuz.

Diğer bir önemli konu ise, PREMIUM KONULAR. Yanında yıldızı olan konularda paylaşım yapmak bize kategorisine göre 20-50 puan kaybettiriyor, ancak o konularda yapılan paylaşımların görünürlüğü normal gönderilere göre artıyor. Ayrıca normal postlara gelen stakeler 1 puan getirirken, premium kategorilerdeki gönderilerine gelen stakeler 10 puan getiriyor. Diyelim ki 1000 puanınız var, premium bir konu seçtiniz ve 50 puanınız gitti, 950 puanınız kaldı, siz paylaştığınız postu silseniz dahi 50 puan size geri iade edilmiyor, o yüzden konuları dikkatli seçelim. Ayrıca bir gönderinizi sildiğinizde, o gönderiden kazandığınız bütün puanları kaybediyorsunuz.

Genel içerik kuralları şu şekildedir:

- Doğru konu başlığını seçmelisiniz, eğer konu başlığından emin değilseniz, Random başlığını seçerek paylaşım yapabilirsiniz.

- Türkçe içerik üretecekseniz, konuyu manuel yazmanız gerekiyor, Turkish: Crypto veya Turkish: Airdrop . İleride bu konu ortadan kalkacak, bir süre böyle maalesef.

- Yasak içerikler, nefret söylemleri, NSFW içerikler (şiddet ve cinsellik içeren), birini taklit etme, sahte ve spam içerikler kesinlikle yasak.

--

--