Innovatie DIY

Iedereen kan innoveren. En iedereen kan vandaag beginnen. Hoe? Bijvoorbeeld met deze handleiding. We noemen ‘m: “Direct zelf aan de slag met innovatie”. Wel zo duidelijk.

Innoveren is makkelijk
Ontwikkelingen om ons heen gaan snel. Heel erg snel. De trein van trends, technologische ontwikkelingen en de consequenties voor hoe we communiceren, werken en leven, dendert maar door. Daar “iets” mee “moeten” lijkt soms moeilijk. Maar dat is het niet. Innoveren is best makkelijk, eigenlijk. En: leuk, vooral.

Johan Cruijff

Stap 1? Ontspan! De kans is groot dat je al achterloopt en dat geeft niets. Het gaat om de stappen die je nu gaat nemen. Het besef dat er iets moet gebeuren en de eerste stap, zijn vaak het lastigst. En laten we wel wezen. Het is zoals Johan al zie: “Je ziet het pas als je het door hebt.”

Stap 2? Relativeer. Laten we innovatie even niet innovatie noemen. Dat helpt. Want innovatie is eigenlijk gewoon een duur en veel te populair woord voor evolutie. En evolutie kennen we. Daar kunnen we wat mee, toch?

Dit betekent niet dat je niet aan de bak hoeft, want in de evolutie geldt nog steeds: adapt or die. Dus adapten ga je doen. Vanaf nu met je tijd mee. Klaar voor?

Stap 3? Kill de projectgedachte. Innovatie, evolutie of gewoon domweg “verandering” is geen project. Het is een mindset die je jezelf en de jouwen moet eigen maken. Een doorlopend proces dus. Het betekent dat je flexibel bent, dat je bereid bent te leren en te blijven leren. Het houdt in dat je vooruit wil, kansen wil pakken en out of the box durft te denken.

Als je huis af is, kun je sterven. — Boeddha.

Boeddha vertelde over het leven en de lessen die je leert dat je moet blijft leren, dromen en ontdekken. Want als je huis af is, kun je sterven. Wij schatten in dat jij nog niet klaar bent nu te sterven. Dan is je huis dus nog niet af. Nog lang niet, zelfs. Leren en ontwikkelen hoort bij het leven.

Stap 4? Handen uit de mouwen. Ready, steady, go! Je bent er helemaal klaar voor. En nu? Nu zijn er een paar simpele oefeningen die je kunt doen met je collega’s om eens helemaal anders naar je business te kijken. Pas op: het kan zijn dat je dit serieus leuk gaat vinden. We zeggen het maar even.

# Bedenk je eigen concurrent. Ja, echt. Doe het maar eens. Want, sorry, je bent niet de beste én de snelste én de leukste. Je mist iets. En daar kom je heel snel achter als je jouw meest gevaarlijke concurrent van eigenschappen gaat voorzien. Waar zijn zij beter in? Wat kunnen ze goed? En: hoe zouden ze jullie aanpakken? Bingo. Leuk he?

#Bezoek je concurrent. Gewoon doen. Of anderen in de markt die jouw markt overlapt of raakt. En kijk dan eens niet met de bril “wij zijn beter”. Maar juist vanuit: “wat doen zij goed?” Dan vind je antwoorden die je wilt hebben. Die je nodig hebt, zelfs.

#Doe de klant. Niet letterlijk, alsjeblieft. Maar wel: welk probleem heeft jouw klant eigenlijk? En kijk kritisch naar welke oplossing je voor je klant biedt. Los je eigenlijk wel iets op? Lever je wel (dagelijkse) waarde voor je klant. Hoe zou dat beter kunnen, anders mogen, meer bevrediging brengen? Nog beter: doe dit in groepjes. Elk groepje neemt een specifiek onderdeel van een klantvraag onder de loep (customer journey). En neem wat tijd zodat je ook wat extra onderzoek kunt doen naar oplossingen die anderen bedachten, of liever juist nog niet bedachten. Alles mag, alles kan. Voor nu even. Belangrijk!

Stap 5? Goed jatten. Bravo! Je hebt de belangrijkste voorbereiding er op zitten. Je weet waar de pijnpunten liggen. Je durfde het aan om in de huid van klant en concurrent te kruipen, je hebt research gedaan en waarschijnlijk al een mooie aanzet voor vernieuwende ideeën. Maar je mag ze ook gewoon jatten. Beter zelfs: je moet niet denken dat je iets gaat bedenken dat nog niet is bedacht. Wij garanderen je dat, hoe origineel je ook denkt te zijn, wat jij wil al bestaat. En dat geeft niet.

Dus: jat goed. En dat is het tegenovergestelde van kopiëren. Dat doe je namelijk niet. Kijk om je heen. Wees nieuwsgierig. Kijk bij businesses die helemaal niks met die van jou te maken hebben, onderzoek welke ontwikkelingen, problemen en oplossingen er zijn in andere branches. Of zelfs gewoon in hele andere gebieden zoals de natuur, de kunst, de wetenschap.

Ga iets anders doen. Iets waarvan je leert, iets dat je inspireert. 
Dit is niet alleen gewoon goed voor je hersenen, maar de kans is groot dat je iets tegenkomt dat jij kunt doorontwikkelen in je eigen business. Iets waar de concurrentie nog niet op is gekomen omdat ze niets doen of wachten op het gouden ei van Colombus. Maar die eieren liggen gewoon op straat. En wat je vindt, mag je houden.

Stap 6? Get over yourself. Yep. De zesde en tevens cruciale stap in innovatie, evolutie, veranderen, vooruitkomen, eigenlijk in wat dan ook. Stap. Over. Je. Ego.

Moeilijk? Ja! Toch doen. Hoe? Jij gaat anderen om hulp vragen. En dat ben je waarschijnlijk niet gewend. Dus laat je maar gewoon verrassen door hoe waardevol het is om met iemand in gesprek te gaan, je kwetsbaar op te stellen en te vragen: “hoe doe jij dat eigenlijk?” Of te zeggen: “ik vind dit moeilijk”. En voor de pro’s: “ik zie het even niet meer”.

Door je verhaal te vertellen, wordt het sterker. Door je probleem uit te leggen, begrijp je het zelf ook beter. Omdat je informatie structureert, opknipt en uitspreekt. Daarmee creëer je weer orde. En orde brengt je overzicht en inzicht. Bovendien: het samen nadenken over iets is eigenlijk altijd beter dan in je uppie. Daar komen mooie dingen van. Helemaal als je dat ego dus thuislaat en durft te vertrouwen. Op de ander en op jezelf.

Stap 7? Tackle de nee-schudders, Ga voor de ja. Via de nee. Nee-schudders zijn showstoppers. En die wil je niet. Maar ze zullen er altijd zijn. Dus doe als, bijvoorbeeld, Amazon: ga voor de “institutional yes”. Zo creëer je draagkracht.

De ‘institutional yes’ gaat eigenlijk uit van omgekeerde bewijslast. De ja-zeggers hoeven niet te bewijzen dat iets een goed idee is, de nee-schudders mogen bewijzen dat de voorgestelde verandering níet gaat werken. Kijk maar eens wat er dan gebeurt. We zeiden toch dat het leuk zou worden ;).

Meer weten? In dit stuk legt Werner Vogels (CTO) uit hoe dit werkt voor Amazon.

Stap 8? Klooi! Yep. Geen gestructureerde, afgekaderde projectplanshizzle (zie ook stap 3). Gewoon klooien. Net als Da Vinci, bijvoorbeeld. Klooien is van belang zegt Martijn Aslander in dit filmpje. En daar legt hij ook uit waarom.

Goed gejat hè? :)

Stap 9? Hou het klein. Klein is fijn. Ga daarom geen onoverzichtelijke, ellenlange trajecten optuigen, maar focus op kleine stapjes die goed behapbaar zijn. Experimenteer. Gewoon maken.

Zet in op de minimale eisen van het idee om te kunnen toetsen of het werkt. Een zogenaamd MVP (minimum viable product). Wat je daarvan leert, neem je mee in een volgende fase. Stap voor stap klooien. Trial and error en dan nog een keer. Gun het jezelf en anderen om fouten te maken. Want daar leer je van.

Extra mooi: je houdt het overzichtelijk qua tijdsinvestering en budget. Like!

Pro-tip : Wees onderdeel van je omgeving

Nu ken je alle stappen. En kun je aan de slag. Maar niet voordat we onze pro-tip nog met je hebben gedeeld.

Want als we een ding hebben geleerd: samen ben je sterker. Helemaal hier in Groningen. Niet alleen omdat er niets boven Groningen gaat, maar vooral omdat succes voor succes zorgt. Door in Groningen een ecosysteem neer te zetten waar ondernemers, innovatie, economie, onderwijs, stad en ommeland hand in hand gaan, is Groningen in de laatste jaren een broedplek geworden voor ondernemen. Na Amsterdam komen hier de meeste succesvolle start-ups vandaan en pronken 7 bedrijven uit Groningen bovenin de Fast 50. Dit is geen toeval. Zo kun je ook zien in dit filmpje van Founded in Groningen.

Laten we wel wezen: zo’n ecosysteem valt en staat met de bereidheid van ons allen om onderdeel te zijn van onze omgeving. Een actief onderdeel. Dit werkt alleen als we samen willen werken, willen delen en elkaar beter willen maken. Daarom deze laatste tip over innovatie: wees een actief onderdeel van je omgeving.

Klaar om zelf te innoveren? We wensen je succes, inzicht, geklooi en vooral plezier! Begin NU.